Στην περίφημη Λέηση του Άνω Καστριτσίου ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος – ΦΩΤΟ

IMG_0526

Πατείς με πατώ σε με στην Λέηση, την μοναδική γιορτή του Άνω Καστριτσίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα. Παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας Γρηγόρης Αλεξόπουλος μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του «Πρωτεύουσα ξανα». “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι! Ένα έθιμο αιώνων, που συμμετέχει όλο το χωριό, με επικεφαλής την εκκλησία!! Υπέροχες παραδόσεις σε ένα υπέροχο χωριό! Ευχαριστούμε για την φιλοξενία!» έγραψε στο fb από όπου και οι φωτογραφίες.

Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτική δέηση στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.
Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.
Οι κάτοικοι λοιπόν, κατόπιν προτροπής των ιερωμένων, πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Share the Post