Σε «Ώρα» πολιτισμού! Ο Κώστας Μαλαμής στις «7Μ»: «Για μια άλλη πόλη, μια άλλη Πάτρα, μια άλλη θάλασσα…»

malamis-620×420

Ο πολιτικός μηχανικός και σκηνοθέτης, Κώστας Μαλαμής,  εκπρόσωπος της ΡΑΠ στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου  Πάτρας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ώρα Πατρών», είναι ένα από τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να μιλήσουν για τον πολιτισμό στην Πάτρα.

Περί πολιτισμού λοιπόν ο λόγος, προοπτικών, οριζόντων  αλλά και… κακοποίησής του.

Πόση έμφαση δίνει η παράταξή σας σε αυτό τον τομέα και ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης  μιας δημοτικής αρχής στον χώρο του Πολιτισμού;

«O Πολιτισμός είναι προνομιακό πεδίο για κάθε δημοτική αρχή, μέσα από το οποίο έχει τη δυνατότητα να προτείνει νέα πράγματα, επειδή μπορεί θεωρητικά να σχεδιάσει σχεδόν από λευκό χαρτί.

Τα περιθώρια παρέμβασης είναι πραγματικά μεγάλα, και φυσικά δεν εννοώ στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Η παρέμβαση αφορά τις υποδομές που οφείλουμε να δημιουργήσουμε αλλά κυρίως στην αίσθηση ελευθερίας που θα πρέπει να είναι διάχυτη, έτσι ώστε η έμπνευση και το ταλέντο των καλλιτεχνών, να βρει πρόσφορο έδαφος και να ανθήσει.

Ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό πυρήνα του προγράμματος της Ώρας Πατρών. Με προτάσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τον διεθνή χαρακτήρα της Πάτρας, χέρι χέρι με τις δράσεις που πρέπει να βοηθήσουμε να ανθήσουν στις γειτονιές της.

Ο πολιτισμός πρέπει να έχει χυμούς. Μουσικές, ένταση, γοητεία, έμπνευση και όχι αυτό στεγνό ανηδονικό κατασκεύασμα των τελευταίων χρόνων που σκοπό είχε να εξυπηρετήσει στρατευμένες λογικές.

Ο Βασίλης  Λαδάς ξεκινά ένα από τα εξαιρετικά βιβλία του με τη φράση «Φοβάμαι πως κάποτε θ’ αγαπήσω αυτή την πόλη, ακόμη και το νάϋλον καρναβάλι και την προβλήτα της Αγίου Νικολάου με τον ευνουχισμένο Φάρο…». Ε λοιπόν έχει δίκιο.  Αγαπήσαμε αυτή την πόλη. Και νοιώθω ότι μπορούμε να την ξανακάνουμε σπουδαία. Η επόμενη δημοτική αρχή οφείλει να σχεδιάσει με όραμα. Η Ώρα Πατρών το κάνει ήδη».

Ώς μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει από τη λειτουργία του και πόσο παρεμβατική ήταν η ΡΑΠ σε όλη αυτή τη διαδικασία;

«Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος έδινε απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους οργανισμούς. Το εργαλείο αυτό είναι επικίνδυνο για τον πολιτισμό, στα χέρια μιας δημοτικής παράταξης που συχνά λαμβάνει ακραίες θέσεις, όπως ήταν η απερχόμενη παράταξη Πελετίδη. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα μια και οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί από πριν σε άλλα κέντρα στην Πάτρα αλλά και εκτός της πόλης. Η ΡΑΠ έκανε φιλότιμη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να αρθρώσει έναν ήπιο λόγο για τον πολιτισμό. Λειτούργησε ως ανάχωμα για την απαξίωση και κατάργηση δομών που το προηγούμενο διάστημα  χτίστηκαν με μεγάλο κόπο. Ως ένα από τα πολλά παραδείγματα, απολύτως χαρακτηριστικό, είναι η προσπάθεια υποβάθμισης με στόχο στο τέλος το κλείσιμο της Θεατρικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ. Συμβάλαμε αποφασιστικά στο να ματαιωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί. Η ΡΑΠ λοιπόν, έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση με θέσεις καθαρές, ρεαλιστικές που έδιναν στην Πάτρα Πολιτιστική ταυτότητα. Η εξωστρέφεια της πόλης και των καλλιτεχνών της, ήταν προτεραιότητα στις προτάσεις μας. Η στάση μας αυτή και η ειλικρίνεια των προθέσεών μας εκτιμήθηκε δεόντως, από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και από κάποιο σημείο και μετά, υπήρξαν πάρα πολλές κοινές ανακοινώσεις για  τα σημαντικά ζητήματα πολιτισμού στην Πάτρα. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των υπολοίπων παρατάξεων που λειτούργησαν μαζί μας με σύνεση και εξωστρέφεια. Στα ζητήματα πολιτισμού, δυστυχώς η παράταξη Πελετίδη ακολούθησε μοναχική πορεία, κυρίως με απόψεις λαϊκίστικες, δήθεν αριστερές, που οδήγησαν την πόλη σε τέλμα.

Αντιταχθήκαμε στην απαξίωση του φεστιβάλ, που μόνο κατ’ όνομα είναι Διεθνές. Αντιταχθήκαμε στην κατάργηση κάθε καλλιτεχνικού κριτηρίου που οδήγησε σε ένα ογκώδες φεστιβάλ του τίποτα, όπου τα κριτήρια συμμετοχής ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από καλλιτεχνικά. Και υπερασπιστήκαμε με πάθος δομές όπως πχ το jazz + πράξεις, που πράγματι συνιστούσε καλλιτεχνικό γεγονός».

 Oι Πατρινοί καλλιτέχνες έχουν την προσοχή που τους αξίζει και τις ευκαιρίες που θα έπρεπε; Έχουμε ακούσει πολλά ακόμη και για αποκλεισμούς με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα.

«Μα έχουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα, τρανταχτά πάνω σε αυτό. Το ένα είναι το άρμα στο καρναβάλι το οποίο κόπηκε γιατί ενοχλούσε μέσω της σάτιρας και το δεύτερο η απολύτως άγαρμπη και τελείως εξωφρενική απαγόρευση της συναυλίας των Rotting Christ από τον Πελετίδη με “ευλογίες” και άνωθεν εντολές. Τα γεγονότα αυτά, δεν μπορούν παρά να προκαλούν έντονη ανησυχία. Να θυμίσω επίσης και  ότι σε αυτή τη σημαντική εικαστική παρέμβαση στην πόλη, με τις επεμβάσεις στις όψεις πολυκατοικιών που επιχειρήθηκε από την art in progress, ο δήμος απέσυρε αναιτιολόγητα, τη μικρή έστω υποστήριξη που τους παρείχε, για λόγους που ποτέ δεν εξήγησε αλλά που όλοι μπορούμε να φανταστούμε».

Είστε υποψήφιος για τις εκλογές του Μαΐου. Πόσο αισιόδοξος είστε για το αποτέλεσμα;

«Το θέμα για μένα είναι σε τι επενδύει ο κόσμος όταν ψηφίζει. Πόσο αισιόδοξος είναι αυτός και αν έχει τη διάθεση να ψηφίσει μία δημοτική παράταξη όπως η δική μας, που να ονειρεύεται  την πόλη σπουδαία. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες  θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία, θα μας φέρουν στο δεύτερο γύρο και θα μας δώσουν τη δύναμη να υλοποιήσουμε μαζί του, το πρόγραμμά μας».

 Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά χαρτιά της «Ώρας Πατρών»;  

«Κατ΄ αρχάς οι πολίτες που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό της και οι οποίοι είναι ενεργοί στην πόλη, με πάθος να παλέψουν ώστε να  αλλάξουν τα πράγματα. Κατόπιν ο υποψήφιος δήμαρχος μας, ο Γιώργος  Ρώρος, ο οποίος έχει δώσει διαπιστευτήρια δημοκρατικής συνεργασίας και διοίκησης ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Και τρίτον το πρόγραμμά μας το οποίο εστιάζει στις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για φλέγοντα ζητήματα ώστε να αλλάξουμε την Πάτρα, να την κάνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, θελκτική στους κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες. Αυτά τα μεγάλα ζητήματα που η απερχόμενη δημοτική αρχή Πελετίδη τα έβαλε στην άκρη και χάσαμε πέντε πολύτιμα χρόνια.  Δεν υποτιμούμε φυσικά την καθημερινότητα του πολίτη, την οποία και θα πρέπει να παλέψουμε και να βελτιώσουμε. Όμως οι κοινωνίες πήγαν μπροστά όταν κοίταξαν στο μέλλον, έβαλαν στόχους και πάλεψαν να τους πετύχουν. Οραματιζόμαστε μια άλλη πόλη, μια άλλη Πάτρα, μια άλλη θάλασσα.»

Από τη ΡΑΠ στην «Ώρα»

«Ο πυρήνας της “Ώρας Πατρών” ήταν και είναι, η ΡΑΠ και οι Ενεργοί Πολίτες. Φυσικά η Ώρα Πατρών είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τις δύο προηγούμενες, με στελέχη από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Μιλάμε για μία αυτοδιοικητική παράταξη πολυσυλλεκτική, σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας, ζωντανή, δρώσα, με διάθεση να ενσωματώσει τον κάθε πολίτη που επιθυμεί να συνδιαμορφώσει μαζί μας το πρόγραμμά της και να το θέσει στην κρίση των πολιτών».

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωσης)

Share the Post