Πάτρα: Δεκαπέντε προτάσεις για το Καρναβάλι από την παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ του Γιώργου Ρώρου

roros-9-620×371

Δεκαπέντε προτάσεις για το Πατρινό Καρναβάλι καταθέτει η παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ του Γιώργου Ρώρου. Ανάμεσα τους η επιστροφή της μεγάλης παρέλασης στην οδό Γούναρη.

Ειδικότερα:

Το καρναβάλι μας, είναι το μεγαλύτερο χειμερινό πολιτιστικό γεγονός της χώρας.  Αποτελεί πολύ σημαντική διοργάνωση για την πόλη, με ουσιαστική παρέμβαση στο οικονομικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της επίπεδο, γι αυτό στοχεύουμε:

1)    Στη Διεθνοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού  ώστε να καταταγεί δικαίως, ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ανοίγοντας δρόμους και στον τουρισμό, προς όφελος όλης της πόλης και όχι μόνο.  

Αυτό, θα το πετύχουμε με  συμμετοχές των Πατρινών Καρναβαλιστών σε Διεθνείς εκδηλώσεις και γεγονότα και με ανταλλαγές ομάδων από τα Καρναβάλια της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Ασίας.

2)  Στη     διεκδίκηση νέα χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ και να επαναφέρουμε το θεσμό  «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ- ΤΕΧΝΕΣ».

3) Στην επανεγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Καρναβαλικών Πόλεων.

4)Στη δημιουργία σχολής καρναβαλικών κατασκευών, μέσω Κρατικού ΙΕΚ, ώστε να υπάρχει συνέχεια τεχνογνωσίας, καλλιτεχνικού και τεχνικού δυναμικού

5) Στη συμμετοχή σε εμπορικού ενδιαφέροντος εκθέσεις με καρναβαλικό περίπτερο π.χ. στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε να  προβληθούν οι κατασκευές του εργαστηρίου,  με στόχο τη διάθεση  τους.

6) Στην αναβάθμιση του  το Καρναβαλιού των Μικρών με επαναφορά εργαστηρίων για παιδιά και ενεργοποίηση και τήρηση του Κανονισμού του.

7) Στην επαναφορά των θεσμών «Διεθνές Θέατρο Δρόμου» και «Δρόμου Δρώμενα»

8) Στη σύσταση «Φορέα Ελληνικών Καρναβαλικών Πόλεων» με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία- συμπαραγωγή δράσεων για την προώθηση Διεθνώς του τουριστικού μας προϊόντος.

9) Στη διοργάνωση τελετών Έναρξης και Λήξης αντάξιων του Θεσμού και της ιστορίας του Καρναβαλιού μας.

10) Στην επιστροφή της Μεγάλης Παρέλασης  στην οδό  Γούναρη.

11) Στην αναμόρφωση του Κανονισμού του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, ώστε κατά βάση,  να διοργανώνεται από τα πρωτεύοντα πληρώματα με ανάλογη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, από το φορέα.

12) Στην υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλ. Δημιουργία υποδομών και παροχή υπηρεσιών στα καρναβαλικά πληρώματα για τις κατασκευές τους σε κατάλληλες συνθήκες, αλλά  και παροχή κινήτρων, για να παράγουν δημόσια τα δικά τους δρώμενα.

13) Στην σύνδεση με Αστική Συγκοινωνία  του Καρναβαλικού Μουσείου που ετοιμάζεται  στα «Σφαγεία» με την πόλη και το Λιμάνι, προς διευκόλυνση πολιτών και τουριστών.

14) Στην Διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη στελέχωση των χώρων των Σφαγείων ώστε να εξασφαλισθεί η  λειτουργία τους.

15) Στην κυκλοφορία δίγλωσσων εκδόσεων για την ιστορία της πόλης,  και το καρναβάλι της.

Όσον αφορά την ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του καρναβαλιού μας,  Προτείνουμε:

·       Ανάπτυξη δικτύου μικρών και μεγάλων χορηγιών, με στόχο τη μελλοντική αυτοχρηματοδότηση του. Να σας θυμίσω ότι το 2002 είχαμε πετύχει τη συγκέντρωση 75.000 ευρώ από χορηγίες.

·       Αναζήτηση πόρων μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τον πολιτισμό.

·       Έσοδα από παραγωγικές δραστηριότητες του Καρναβαλικού Συνεργείου. (μάσκες, μικροκατασκεύες κλπ).

·       Έκδοση καρναβαλικού γραμματοσήμου σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.

·       Έκδοση Συλλεκτικών καρτών με καρναβαλικά θέματα, άλμπουμ, αναμνηστικά και δίγλωσσες εκδόσεις.

 Το καρναβάλι μας χρειάζεται την βοήθεια όλων. Όλων όσων κάθε χρόνο το ξαναζωντανεύουμε στους δρόμους της Πάτρας,  συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του. Χρειάζεται βοήθεια και έμπνευση για να ανανεωθεί, να εκσυγχρονιστεί, να εμπλουτιστεί, ώστε να μπει σε λίγα χρόνια στον τρίτο αιώνα της ζωής του, φρέσκο, δυνατό  και λαμπερό.

Share the Post