Θανάσης Κούστας: Από τα «γερά χαρτιά» της παράταξης του Γρηγόρη Αλεξόπουλου – «Στόχος η ανάπτυξη, προϋπόθεση η γνώση»

ΚΟΥΣΤΑΣΣΣΣ-620×420

Ο Θανάσης Κούστας θεωρείται ένα από τα «γερά χαρτιά» της παράταξης του Γρηγόρη Αλεξόπουλου  «Πρωτεύουσα ξανά!». Πρόσωπο με γνώση της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με έντονη κοινωνική παρουσία, ευρεία αποδοχή, αλλά και συγγραφικό έργο, είναι από αυτούς που όταν μιλάνε για ανάπτυξη, ξέρουν να σου πουν και τι ακριβώς εννοούν.

Κάθε τέτοια είσοδος στον αυτοδιοικητικό στίβο, θεωρείται κέρδος για την πόλη. Ιδίως σε μια περίοδο που η γνώση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φύγουμε μπροστά.

  • Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 Πρώτη φορά αποφασίζετε να θέσετε υποψηφιότητα, ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ενασχόλησή σας με τα κοινά, εστιαζόταν στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτό;

«Πράγματι πρώτη φορά επιθυμώ να ασχοληθώ με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη μου. Θεωρώ, ότι πρέπει να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να συνεισφέρω στην αντιστροφή του οικονομικού περιβάλλοντος και  σε μια γενικότερη προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μου και όχι μόνο.  Η Πάτρα, σε αντίθεση με άλλες ελληνικές πόλεις, ακόμη και πολύ μικρότερες, βρίσκεται σε στασιμότητα, σε τοπική ύφεση και εσωστρέφεια θα έλεγα, και σε αυτό μεγάλο ποσοστό  ευθύνης έχει και η παρούσα δημοτική αρχή. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς θέλω να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία, να προσπαθήσω κι εγώ, ώστε να προκύψει μια νέα δημοτική αρχή  με συνθέσεις, με φρέσκιες ιδέες, με τεχνογνωσία και κυρίως με οραματικούς υλοποιήσιμους στόχους».

 Αναφέρεστε συχνά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Πώς το εννοείτε και τι θα μπορούσε να γίνει;

«Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω, πως είμαστε η πόλη της ανεργίας με τα υψηλότερα ποσοστά σε Πανελλαδικό επίπεδο και το χειρότερο είναι πως το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 25 ετών, είναι 75% . Δηλαδή το υγιέστερο και πιο παραγωγικό κομμάτι   της πόλης είναι εκτός εργασίας. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει και κάποιος νέος άνεργος, κάποιος που έχει φύγει για το εξωτερικό ή για άλλη πόλη της χώρας. Αν αυτό  συνεχιστεί, θα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό το φαινόμενο  η δημοτική αρχή το αντιμετωπίζει με πορείες διαμαρτυρίας και ντουντούκες… όπως ακριβώς έκαναν πριν πενήντα χρόνια στα χωριά που έκαναν λιτανείες για να…. Βρέξει.

Αυτό το δυσμενές κλίμα,  πρέπει να αντιστραφεί τάχιστα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε επίπεδο υποδομών αλλά και να αναπτύξουμε ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον.  Μια πόλη για να αναπτυχθεί οικονομικά προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, πρέπει να συνεργάζεται με όλους τους φορείς, με την Κυβέρνηση, με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ώστε να αποκομίζει τα περισσότερα το δυνατόν οφέλη και να έχει έτσι την δυνατότητα να θέτει οραματικούς στόχους».

 Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές από μια Δημοτική αρχή που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάκαμψη;

«Και βέβαια, πέρα από το φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον που έχει υποχρέωση μια Δημοτική αρχή να δημιουργεί για την προσέλκυση επιχειρήσεων, υπάρχουν και πολιτικές για την δημιουργία υποδομών μικρών και μεγάλων με στόχο τον μεταποιητικό κλάδο, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό. Βρισκόμαστε στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στην  πληροφορική, τους αυτοματισμούς και την ρομποτική  και θα πρέπει κατά κύριο λόγο η δημοτική αρχή να προβλέπει και να σχεδιάζει προσαρμόζομενη στα νέα δεδομένα. Και βέβαια, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, θα πρέπει να προσελκύουμε και άλλες επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος και  την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επάρκεια νερού π.χ. με το έργο του Πείρου-Παράπειρου θα προσελκύσει υδροβόρες βιομηχανίες  που συνήθως είναι μεγάλου μεγέθους. Το εμπορικό λιμάνι με υποδομές για containers θα ενδυναμώσει  την παρουσία των  επιχειρήσεων και θα προσελκύσει νέες που έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Το φυσικό αέριο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών κατά 40% που σημαίνει πως θα γίνουμε πόλος έλξης ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μία σύγχρονη Μαρίνα στο παλιό λιμάνι θα προκαλέσει μεγάλη επισκεψιμότητα σκαφών αναψυχής και θα υποστηρίξει την παρουσία πλήθους υποστηρικτικών μικρών επιχειρήσεων. Η τουριστική αλλά και η θαλάσσια «βιομηχανία» είναι για την χώρα μας μια βασική πηγή εσόδων και ανάπτυξης. Αρκεί μόνο να πούμε πως η χώρα μας είναι τρίτη δύναμη στον κόσμο των mega yachts και οι ελληνικές θάλασσες είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως για σκάφη μέσου μήκους 50 μέτρων την ίδια ώρα που η Πάτρα είναι απούσα. Όλα αυτά που ανέφερα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος στην περιοχή, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών

Σε όλα αυτά,  μια δημοτική αρχή που σέβεται και φροντίζει για το βιοτικό επίπεδο των δημοτών, θα έπρεπε να είναι μπροστάρης και να υποδεικνύει λύσεις και ρεαλιστικές προτάσεις και να απαιτεί στοχευμένα και οργανωμένα, αντίθετα από την συνεχή άρνηση που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή της Πάτρας με προσχηματικές καταγγελίες , σε κάθε περίπτωση».

Αυτά που αναφέρετε, απαιτούν και οικονομικούς πόρους. Πόσο εφικτό είναι να εξευρεθούν στην παρούσα χρονική περίοδο;

«Χρηματοδοτικοί πόροι μπορούν να αντληθούν από διάφορες πηγές, αρκεί να υπάρχει όραμα, σχέδιο, ώριμες μελέτες και καλή συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς, την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους παραγωγικούς φορείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προάγει τις συνεργασίες και διαθέτει πόρους, όπως επίσης ενισχύει και την συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται η Δημοτική αρχή να βάζει μπροστά την πόλη και το συμφέρον των δημοτών και να εργάζεται μόνο για αυτό και όχι πως θα αυξήσει τα ποσοστά το κόμματος που την στηρίζει, όπως γίνεται στην πόλη μας».

 Αναφερθήκατε στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Πως μπορεί μια δημοτική αρχή να αξιοποιήσει ή να ωφεληθεί για λογαριασμό των πολιτών,  από αυτό το περιβάλλον;

«Η Πάτρα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα και υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Η έρευνα που παράγεται προσφέρει υπηρεσίες στον παραγωγικό ιστό αλλά και θέτει τις βάσεις για νέους επιστήμονες επιχειρηματίες. Η καινοτομία είναι το όχημα για την βιώσιμη εξέλιξη νέων επιχειρηματιών που θα μείνουν στην πόλη και θα ενισχύσουν με την παρουσία τους το τοπικό εισόδημα. Η δημοτική αρχή οφείλει να αγκαλιάζει αυτές τις προσπάθειες όπως γίνεται  σε όλη την Ευρώπη, εκτός και αν θεωρεί και αυτούς «κεφαλαιοκράτες και πλουτοκράτες». Θα ήθελα να τονίσω πως η Πάτρα έχει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα  διεθνές ερευνητικό κέντρο στην καρδιά της Μεσογείου αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή,  προσήλωση στον στόχο καθώς ο τελικός αποδέκτης από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την  αύξηση της απασχόλησης και την  εισροή εισοδήματος είναι ο πολίτης».

«Οι πολίτες ας κρίνουν»

 «Η απερχόμενη Δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να προσφέρει ανάπτυξη γιατί δεν γνωρίζει πώς να το κάνει αλλά και δεν θέλει να το κάνει. Από τη άλλη, δηλώνει πως στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο,  δεν πρόκειται να συνεργασθεί με καμία άλλη παράταξη, ενώ ο νέος νόμος επιβάλει τις συνεργασίες για να παράγεται αποτέλεσμα. Εγώ είμαι υπέρμαχος των συνεργασιών  και για τον λόγο αυτό συμμετέχω στις εκλογές με τον  συνδυασμό «Πρωτεύουσα ξανά!» και με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, έναν συμπολίτη μας με καθαρά αυτοδιοικητικό προφίλ, που έχει την γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα αλλά και την δυνατότητα να συνεργάζεται και να παράγει αποτέλεσμα. Οι πολίτες ας κρίνουν…».

 

(από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

 

Share the Post