Γ. Ρώρος: Οι αγώνες δεν σταματούν

roros-9-620×371

«1η Μάη.

Ημέρα τιμής και μνήμης στους αγώνες του κόσμου της εργασίας. Από το Σικάγο του 1886 και τη Θεσσαλονίκη του 1936 έως τις αιματοβαμμένες Πρωτομαγιές όλου του κόσμου ο συνδετικός κρίκος υπήρξε πάντα ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια.

Στην Ελλάδα του 2019 οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται με την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αλλά δεν σταματούν. Η απειλή της επιστροφής σε μια Ελλάδα που η εργασία δεν είναι δικαίωμα αλλά προνόμιο για λίγους, σε μια Ευρώπη που θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα περνάει από τη συμπίεση προς τα κάτω των μισθών, η απειλή της νεοφιλελεύθερης προοπτικής της ανισότητας και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας δίνουν ξανά νόημα στους αγώνες των εργαζομένων.

Η Πάτρα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης ας δώσει το μήνυμα ότι η ανάπτυξη είναι δίκαιη, μόνο εάν είναι σε όφελος των πολλών, μόνο εάν κατανέμει τον πλούτο σε αυτούς που τον παράγουν, μόνο εάν στηρίζει τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας.»

Share the Post