Από τα media, στην κάλπη! Γιώργος Καρβουνιάρης: «Άν δεν υπήρχε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος έπρεπε να τον… εφεύρουμε»

karvouniaris-2-620×420

Έκλεισε τα μικρόφωνα και άφησε κάτω το στυλό για να ασχοληθεί με την πόλη, όχι ως άνθρωπος των media που καταγράφει και ερωτά, αλλά ως υποψήφιος που υπόσχεται δουλειά και λύσεις. Ο δημοσιογράφος  Γιώργος Καρβουνιάρης μιλάει για την Πάτρα, για την θητεία Πελετίδη, για την άνιση ανάπτυξη της πόλης για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και αυτές που θα έρθουν καθώς οι πολίτες θέλουν η ελπίδα να επιστρέψει στην Πάτρα και θα δώσουν το μήνυμα ηχηρά στις 26 Μάιου».

Γιατί υποψήφιος και γιατί με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο;

«Η απάντηση είναι εύκολη. Διότι αν δεν υπήρχε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος έπρεπε να τον… εφεύρουμε. Είναι ο μόνος που έχει τη διάθεση, την όρεξη, το όραμα αλλά και την ικανότητα να βγάλει την Πάτρα από το τέλμα που βρίσκεται. Τον γνωρίζω προσωπικά και ξέρω τις δυνατότητές του. Ξέρω επίσης πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συνθέσει δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είναι μια προϋπόθεση απαραίτητη με τον νέο εκλογικό νόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκα αμέσως στην κρούση που μου έκανε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιό του και να συνεισφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου στη νίκη του συνδυασμού».

Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές για την Πάτρα; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

«Μέσα στην καταιγίδα των μνημονιακών χρόνων η αγαπημένη μας πόλη έχασε κάθε ανάχωμα προστασίας και «πλημμύρισε» στη μιζέρια, την ανέχεια και την απόγνωση. Βρέθηκε στο χειρότερο δυνατό σημείο που θα μπορούσε να βρεθεί, σε χειρότερο σημείο από άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές. Πόλεις χωρίς τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, με βουνό, θάλασσα, εγγύτητα στην εθνική πρωτεύουσα, πύλη προς την Ιταλία, κοντά σε καλοκαιρινούς και χειμερινούς προορισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και ένα αξιοθαύμαστο Μουσείο που δυστυχώς «αραχνιάζει», με το διεθνώς αναγνωρισμένο καρναβάλι, με πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό τον εμβληματικό Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου, με ένα Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία και τόσα άλλα.

Δυστυχώς η πόλη παρέμεινε στη λογική της μίζερης διαχείρισης και της αναζήτησης «ελεημοσύνης» από το κεντρικό κράτος. Ερχόμαστε όχι για να διεκδικήσουμε αλλά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός καλύτερου, πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές».

Οι δημοσιογράφοι εκ των πραγμάτων είναι γνώστες και μάλιστα καλοί της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη. Πώς σχολιάζεις το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής;

«Η Δημοτική αρχή έχει εγκλωβιστεί στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις. Δεν κατάφερε να ξεφύγει για να δημιουργήσει έργο. Προσκολλήθηκε στο δόγμα του τι είναι καλό για το κόμμα και όχι για την πόλη. Αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Για δύο λογικές που είναι παράλληλες και δεν τέμνονται πουθενά. Η πορεία για την ανεργία που τόσο διαφημίζει ο κ. Πελετίδης και το ΚΚΕ, ήταν πολύ σημαντική για τον κ. Κουτσούμπα αλλά δεν δημιούργησε καμία θέση εργασίας. Και φυσικά όταν διατυμπανίζεις ότι είσαι κατά του ιδιωτικού κεφαλαίου, ποιος θα έρθει να επενδύσει σε εχθρικό περιβάλλον; Το έργο της Δημοτικής Αρχής; Τέλειο για το Κόμμα. Αρνητικό για την πόλη».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Αν πρέπει να ιεραρχήσω δεν θα πω για την απίστευτη εγκατάλειψη των συνοικιών, δεν θα μιλήσω για την μιζέρια και την ανέχεια, ούτε καν για την ανυπαρξία νέων υποδομών ή συντήρηση παλιών σε δημοτικό επίπεδο.. Θα μιλήσω για τις θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Που θα δώσουν τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να μην φεύγουν από την πόλη για να βρουν δουλειά. Που θα φέρουν την Πάτρα στο επίπεδο που βρισκόταν στα προηγούμενα χρόνια και πρωταγωνιστούσε στις εξελίξεις στη χώρα. Με προσήλωση σε αυτό το στόχο, με άνοιγμα στα νέες τεχνολογίες που άλλες πόλεις αγκάλιασαν και επωφελήθηκαν ενώ εμείς μείναμε πίσω αφού δεν συμβάδιζε κάτι τέτοιο με τις κομματικές εντολές που παίρνει η Δημοτική Αρχή».

Υπάρχει ανάπτυξη δύο ταχυτήτων; Και ποιες είναι οι περιοχές ενώ κατώτερου θεού;

«Δυστυχώς όλες οι περιοχές της πόλης έχουν βιώσει την εγκατάλειψη. Νομίζω όμως πως οι Νότιες Συνοικίες, λόγω του γεγονότος ότι ήταν ήδη υποβαθμισμένες, βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση. Οι δρόμοι τους θυμίζουν ναρκοπέδια, οι παιδικές χαρές έχουν χορταριάσει, άλλες απλά έχουν ξεχαρβαλωθεί. Το ίδιο φαινόμενο ωστόσο παρουσιάζεται παντού, σε κάθε περιοχή της πόλης. Αναφέρομαι ειδικά στις Νότιες Συνοικίες, επειδή ζω εκεί αλλά και επειδή υποτίθεται ότι ήταν στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη- ΚΚΕ. Αν εκεί υπήρξε «μέριμνα», καταλαβαίνετε τι συμβαίνει σε όλο το Δήμο».

Όταν μιλάει η παράταξή σας για ανάπτυξη, πώς ακριβώς την εννοεί;

«Εννοεί να ανοιχτεί και πάλι η πόλη και να γίνει αυτό που πάντα ήταν. Με μεγαλούπολη με Ευρωπαϊκό αέρα. Να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει υποδομές. Να σταματήσουμε να βλέπουμε άλλες πόλεις να μας προσπερνούν. Να δώσουμε εμείς τον τόνο. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Τεσσεράμισι χρόνια μια μίζερη πολιτική ασκείται στην Πάτρα. Μια πολιτική που καταδικάζει την πόλη μας στη στασιμότητα, στην ακινησία. Άραγε συμβαίνει παντού αυτό; Όχι. Την ίδια ώρα άλλες πόλεις της χώρας, κάνουν βήματα μπροστά, προοδεύουν, αναπτύσσονται. Τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Καλαμάτα, τα Γιάννενα… Πόσες και πόσες φορές δεν τις έχουμε φέρει ως παράδειγμα; Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί τι έχουν αυτές οι πόλεις και κάνουν πράγματα και βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων τους και κάνουν βήματα μπροστά; Γιατί η Πάτρα μένει στάσιμη; Αν δεν δούμε ποια είναι η αιτία του προβλήματος δεν πρόκειται να βρούμε τη λύση. Το μεγάλο πρόβλημα της Πάτρας είναι ότι κλείστηκε στον εαυτό της, ότι κατάντησε μια κλειστή οικονομία Σοβιετικού τύπου. Δεν έρχεται πλούτος απέξω. Ζει αυτή η πόλη με την ανακύκλωση του χρήματος που παράγουν οι κάτοικοί της».

 Είσαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα; Ποια είναι τα μηνύματα;

«Νομίζω ότι οι πολίτες της Πάτρας θέλουν και πάλι την πόλη τους «Πρωτεύουσα ξανά». Δοκίμασαν τη συνταγή του ΚΚΕ που πρόσφερε η Δημοτική Αρχή Πελετίδη και είναι έτοιμοι να δώσουν τη σκυτάλη στις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης. Θέλουν η ελπίδα να επιστρέψει στην Πάτρα. Και θα δώσουν το μήνυμα ηχηρά στις 26 Μάιου».

 

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post