«Αν όχι τώρα, πότε;» – Ο Χαράλαμπος Στανίτσας διεκδικεί την ψήφο των πατρινών μέσα από ένα ψηφοδέλτιο που επικαλείται «πραγματική ανανέωση» και μιλάει για την επιλογή της συμπόρευσης με τον Πέτρο Ψωμά

φωτο-κεντρικη-χωρις-τα-γραμματα-620×420

Ο Χαράλαμπος Στανίτσας υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους αντιδημάρχους της δημοτικής αρχής του Γιάννη Δημαρά και ταυτόχρονα ένα από τα πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου που σηματοδοτούσαν την ανανέωση, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Νέος, πολύτεκνος, χαμηλών τόνων, συνεργάσιμος και αποδοτικός, ο Χαράλαμπος Στανίστας, επιστρέφει στα κοινά διεκδικώντας την ψήφο των Πατρινών, μέσα από ένα ψηφοδέλτιο που επικαλείται την ριζική ανανέωση σε ιδέες, απόψεις και δράσεις: με το «Σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά. Ο 41χρονος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης δεν έχει μόνο το ηλικιακό ατού. Στην φαρέτρα του βρίσκεται και η εμπειρία, αλλά και η γνώση, η ευαισθησία ενός ανθρώπου που μεγαλώνει πέντε παιδιά σε μια κοινωνία που δεν θα την έλεγε κανείς ιδανική. Μια κοινωνία που για να αλλάξει θέλει και μερικούς μπροστάρηδες. Εν προκειμένω, τον μπαμπά.

 Έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος στη δημοτική αρχή του Γιάννη Δημαρά και ήσασταν από τους επιτυχημένους στο έργο τους αντιδημάρχους. Από όσο γνωρίζουμε είχατε πολλές προτάσεις από συνδυασμούς για αυτές τις εκλογές. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο  «Σπιράλ;»

«Κατ΄αρχάς σάς ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η περίοδος της Αντιδημαρχίας μου στην δημοτική αρχή του Γ.Δημαρά ήταν για μένα μεγάλο σχολείο. Ήμουν δίπλα συνεχώς και ανελλιπώς και έχω σφαιρική εικόνα για όλα τα θέματα του Δήμου.  Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, τις λυσσαλέες αντιδράσεις των κομματικών μηχανισμών, αντέξαμε και παραδώσαμε στους Πατρινούς ένα Δήμο καλά οργανωμένο, χωρίς χρέη, με πλεόνασμα στο ταμείο 6 εκατ. ευρώ , στέρεο και δυνατό, υπηρεσίες σε πλήρη λειτουργικότητα και εργατικότητα, μακριά από την συνδικαλιστική γάγγραινα που είχε συνηθίσει στο παρελθόν να συνδιοικεί τον Δήμο, μεγάλα έργα (διάνοιξη Κανακάρη, ανάπλαση σε Γούβα-Καβουκάκι-Βλατερό-Δασύλλιο,  σύμβαση προσωρινής παραχώρησης θαλασσίου μετώπου, ημιολοκληρωμένο Νότιο Πάρκο, αποχέτευση σε Καστελόκαμπο,  Ρίο, Άγιο Βασίλη, δυο ολοκαίνουργια σχολεία, νέο πολυώροφο κτήριο για τους “Μαχητές”, ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, κ.ά.)

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι με προσέγγισαν. Τους ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Δεν μπορούσα όμως να αρνηθώ στον Πέτρο Ψωμά. Βρεθήκαμε μαζί στην παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” το 2010, κερδίσαμε μαζί τις εκλογές, διοικήσαμε τον Δήμο και σφυρηλατήσαμε σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Άρα, για μένα ήταν μονόδρομος το “Σπιράλ” του Πέτρου».

 Με το «Σπιράλ» συντάσσονται άλλοι τρεις επίσης πρώην αντιδήμαρχοι της παράταξης Δημαρά. Ήταν τυχαίο, ή συνειδητή επιλογή της ομάδας;

«Με τους τρείς πρώην αντιδημάρχους έχουμε αναπτύξει μια βαθιά και ισχυρή φιλία. Έγινε συμπαγής μέσα από τις δυσκολίες της θητείας μας και κυρίως άντεξε στον χρόνο λόγω της ταύτισης ηθικής, πολιτικής και προσωπικής. Επομένως, ο Ψωμάς ήταν συνειδητή επιλογή του καθενός προσωπικά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν την ζωή. Συγκλίναμε και οι τέσσερις εκεί που η ηθική μας έσπρωξε».

Τι νέο πιστεύετε ότι πρεσβεύει το «Σπιράλ;» για τα δημοτικά πράγματα; Ποια είναι η διαφορά του με τους άλλους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας;

«Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Σε τι διαφέρουμε ; Δεν είμαστε κομματικά εξαρτώμενοι και δέσμιοι. Δεν ζητήσαμε ούτε θελήσαμε στήριξη από κανέναν. Προτιμήσαμε την πρόταξη του συμφέροντος της Πάτρας και όχι των κομμάτων, των γενικών γραμματέων και των ψευτοπαραγόντων. Είμαστε ελεύθεροι να σκεφτόμαστε- στην παράταξη του ΚΚΕ αυτό δεν είναι αυτονόητο- και συναποφασίζουμε ισότιμα με σεβασμό στην άλλη γνώμη- ούτε αυτό είναι αυτονόητο για όλες τις παρατάξεις. Συνεπώς, το νέο που φέρνει το “Σπιράλ” του Ψωμά είναι η κουλτούρα της ομάδας, της πλήρους και άμεσης δημοκρατίας, της εργατικότητας, της πραγματικά αδέσμευτης τοπικής αυτοδιοίκησης».

Πιστεύετε ότι μπορεί το «Σπιράλ» να είναι η έκπληξη των εκλογών; Και πώς την αντιλαμβάνεστε αυτή την έκπληξη;

«Έκπληξη για την Πάτρα, θεωρώ πως είναι αρχικά η δημιουργία της δημοτικής παράταξης “Σπιράλ”. Μόλις σε δυο μήνες συστρατεύθηκαν άνθρωποι εξαιρετικοί, άσπιλοι και άμεμπτοι, με βαριά βιογραφικά, άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να βάλουν πλάτη για να ξεκολλήσει η Πάτρα από το τέλμα, την εγκατάλειψη, την μιζέρια. Μια δυνατή εκπροσώπηση του “σπιράλ”  με μεγάλο ποσοστό δεν θα είναι έκπληξη για μένα, αλλά δικαίωση και αναγνώριση».

 Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη κατά τη γνώμη σας;

«Τα προβλήματα είναι πολλά και δυσκολεύομαι να τα ιεραρχήσω. Ανεργία και φτώχεια, καθαριότητα και απορρίμματα, εγκατάλειψη των συνοικιών και έλλειψη ασφάλειας, βομβαρδισμένοι δρόμοι και επικίνδυνοι, πλήρης αδιαφορία του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική δημόσια συγκοινωνία, ανυπαρξία αναπτυξιακού πλάνου του θαλασσίου μετώπου, αδιαφορία για την διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου κ.α.»

Στα πέντε χρόνια θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής πιστεύετε ότι βελτιώθηκε ή επιβαρύνθηκε η καθημερινότητα του πολίτη;

«Έγιναν κάποια πράγματα προς την κατεύθυνση  διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας στον κοινωνικό τομέα. Δεν έγινε όμως τίποτα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την πρόστυχη και χυδαία εκμετάλλευση του πόνου και της αγωνίας των ανέργων με τη διαβόητη πορεία στην Αθήνα για την ανεργία, απεδείχθη ότι μόνη επιδίωξη της δημοτικής αρχής ήταν να παραδώσει στην αγκαλιά του κ. Κουτσούμπα νέο ακροατήριο και υποστηρικτές του ΚΚΕ και όχι η τύχη του άνεργου. Άλλωστε φιλοσοφία του ΚΚΕ και κατ’επέκταση και του κ.Πελετίδη δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων αλλά η επικοινωνιακή και κομματική εκμετάλλευση της διαχείρισης τους. Επιπλέον το δημοτικό οδικό δίκτυο θυμίζει Καμπούλ και η πόλη βρωμάει παντού. Ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων εκτινάχθηκε υπερβολικά. Το κυκλοφοριακό καθημερινά δυσκολεύει αφάνταστα την ζωή των Πατρινών, υπαιτιότητι της δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν παρουσίασε συνολική πρόταση επίλυσης του προβλήματος, αλλά δεν προχώρησε κιόλας στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Μιας υπηρεσίας,  η οποία επί των ημερών που είχα την ευθύνη της είχε πανθομολογουμένως αλλάξει την εικόνα του κυκλοφοριακού, κυρίως στο κέντρο.

Έχετε πέντε παιδιά, αν και νεότατος. Πόσο εύκολη και φιλόξενη πόλη είναι η Πάτρα για μια μεγάλη οικογένεια και φυσικά για τα παιδιά;

Έχω πέντε παιδιά και αισθάνομαι υπέροχα με αυτήν την ευλογία. Τα θεωρώ αμύθητη περιουσία μου και προσπαθώ καθημερινά, μαζί με την Ιωάννα, να τους προσφέρω αυτά που πρέπει. Αντιμετωπίζω όμως δυσκολίες, γιατί η πόλη μου δεν είναι καθόλου φιλική. Γιατί δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ασφαλή για να πηγαίνουν στο σχολείο τους, ούτε για να μπορούν οι μητέρες να μετακινούνται με τα παιδικά καρότσια , γιατί οι σχολικές υποδομές βρίσκονται σε εγκατάλειψη, γιατί δεν υπάρχουν χώροι πρασίνου και αναψυχής, γιατί δεν υπάρχουν γήπεδα να αθληθούν, γιατί αναπνέουν ρύπους λόγω του κυκλοφοριακού.

 

Το «Σπιράλ» είναι ένας συνδυασμός νέων ανθρώπων. Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στην Πάτρα;

«Το «Σπιράλ» είναι ένας συνδυασμός νέων και ανοιχτών μυαλών, νέων στην αντίληψη και όχι τόσο στην ηλικία. Η ώρα της ανανέωσης επιβάλλεται να είναι τώρα. Αν όχι τώρα, πότε ; Το πολιτικό προσωπικό της πόλης είναι κουρασμένο και κουραστικό. Είναι δεσμευμένο και δεσμευτικό. Είναι παλαιοκομματικό και παλαιολιθικό. Θεωρώ πως ήρθε η ώρα για μια άλλη αντίληψη στα δημοτικά πράγματα. Το “Σπιράλ” φέρνει γνώση, εξειδίκευση, συνεργασία, εξωστρέφεια, ανοικτό πνεύμα, όραμα.  Το σπιράλ ανοίγεται σε όλους τους δημότες, σε όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες με έμπνευση τη φύση, με αφετηρία τον ίδιο τον άνθρωπο. Γιατί η δημιουργία μιας πιο όμορφης Πάτρας είναι υπόθεση όλων μας και είναι εφικτή.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους σε ό,τι αφορά την δική σας υποψηφιότητα; Σε απλά ελληνικά, γιατί να σας ψηφίσουν;

«Κλείνοντας την θητεία μου στην Αντιδημαρχία Διοίκησης και ΜΜΕ την τριετία 2012-2014 είχα πει ότι φεύγω με συνείδηση ήσυχη και κούτελο καθαρό. Με συνείδηση ήσυχη, γιατί έπραξα φιλότιμα το καθήκον μου ως Αντιδήμαρχος και ως εκπρόσωπος των Πατρινών. Γιατί δεν υπολόγισα χρόνο και κόπο για να ασχοληθώ με τα θέματα της πόλης μου, είτε της αρμοδιότητάς μου είτε άλλων τομέων.  Γιατί έλαβα δύσκολες, αλλά δίκαιες αποφάσεις. Με κούτελο καθαρό, γιατί δεν λέρωσα τα χέρια μου με βρωμιές. Γιατί σεβάστηκα το δημόσιο χρήμα και μόχθησα να χρησιμοποιηθεί όπου και όπως έπρεπε. Γιατί δεν αδίκησα κανέναν, τουλάχιστον ηθελημένα. Γιατί νοιάστηκα και ενδιαφέρθηκα πραγματικά για τους δημοτικούς υπαλλήλους, χωρίς να τους εξαγοράσω συνειδησιακά δίνοντάς τους πλασματικές υπερωρίες και τάζοντάς τους χαριστικές ρυθμίσεις.

Ζητώ, λοιπόν, από τους συμπολίτες μου να με στείλουν ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και όπως τότε, έτσι και τώρα να στείλουν πάλι έναν καθαρό, νέο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο, έναν άνθρωπο για τον οποίο θα αισθάνονται υπερήφανοι που τον επέλεξαν και δεν θα ντρέπονται.  Και εγώ δεσμεύομαι εκ νέου, και το παρελθόν είναι εγγυητής, ότι θα είμαι σεμνός, ταπεινός, συναινετικός, δίκαιος, εργατικός, αφοσιωμένος, δικός τους !»

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post