Παράταξη Αλεξόπουλου: Παράνομες δαπάνες, απευθείας αναθέσεις εν κρυπτώ και τριπλασιασμός των οφειλών του δήμου στη θητεία Πελετίδη

dimarxeio_Patras_aftodioikisi-1-620×420

«Περιήλθαν σε γνώση μας επίσημα και άκρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου της Πάτρας από τα οποία προκύπτουν σοβαρές σκιές σχετικά με το πώς διαχειρίζεται τα χρήματα των Πατρινών η δημοτική αρχή  και ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά» ανέφερε στην σημερινή του ενημέρωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γιάννης Πετράτος και συνέχισε:

«Υπάρχει έκθεση αποτελεσμάτων τακτικού ελέγχου  στον Δήμο Πατρέων από το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για την ελεγκτική περίοδο από 1 Ιουλίου του 2017 έως 30 Ιουνίου του 2018, έκτασης 89 σελίδων που χρήζει άμεσης ηθικής και όχι μόνο, διερεύνησης.

Και για να μην καταναλώνουμε χρόνο, καθώς χρειάζονται μέρες για να αναφερθούμε σε αυτές τις 89 σελίδες αναλυτικά, θα σταθώ ιδιαιτέρως σε δύο σημεία:

Πρώτον, στο στοιχείο που εντοπίζει ο έλεγχος ότι έχουν γίνει αναθέσεις εν κρυπτώ, που δεν δημοσιεύτηκαν δηλαδή  στη «Διαύγεια», προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε ένα  διαγωνισμό να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος αφορά την περίοδο ενός έτους μόνον και  ότι το δείγμα που ελέγχθηκε αφορούσε μόνον το 22% των οικονομικών συναλλαγών και όχι  το σύνολο

Ως εκ τούτου τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα:

  • Πόσες και ποιες αναθέσεις έχει κάνει ο κ. Πελετίδης στα 5 χρόνια που είναι Δήμαρχος Πατρέων;
  • Σε ποιους έγιναν στα κρυφά αυτές οι αναθέσεις; Είναι κάποιοι υμέτεροι;
  • Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τέτοιες αναθέσεις;

Να απαντήσει ο κ. Πελετίδης άμεσα. Όχι σε εμάς. Στους Πατρινούς πολίτες. Σε αυτούς στους οποίους λέει ότι λειτουργεί με διαφάνεια.

Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι  εξαιτίας προφανώς αυτής της πολιτικής της δημοτικής αρχής, των αναθέσεων δηλαδή, τα χρέη διογκώνονται.

Επειδή ακούμε ότι υποδύονται και τους νοικοκυραίους, αυτούς δηλαδή που έκαναν χρηστή οικονομική διαχείριση του δήμου, θα σας δείξουμε τους παρακάτω πίνακες της έκθεσης για να δείτε τι πραγματικά έκαναν. Σε τι κατάσταση παρέλαβαν και σε τι κατάσταση παραδίδουν το δήμο:

Τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ανέλαβαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου Πατρέων προς τρίτους ήταν 457.482 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είχαν φτάσει τα 2.595.604 ευρώ. Αν είναι δυνατόν!

Πάμε και στις απλήρωτες υποχρεώσεις.

Το 2014 ήταν 1.575.569ευρώ. Ξέρετε πόσες ήταν τον Φεβρουάριο του 2018;

4.381.202 ευρώ!!!

Μέσα σε τρία χρόνια, τριπλασίασαν τα χρέη οι κύριοι της δημοτικής αρχής, αυτοί που λένε στους πολίτες ότι νοικοκύρεψαν το δήμο.

Τι τρίτο πολύ σημαντικό είναι ότι ο έλεγχος στη σελίδα 38 αναφέρει ότι εντοπίστηκαν δαπάνες ύψους 924.247,92 ευρώ δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ οι οποίες αφορούν δαπάνες που έχουν απορριφθεί από τα Ελεγκτικό Συνέδριο ως  μη κανονικές ή ως μη νόμιμες.

Ερώτημα: Πού πήγε 1 εκατομμύριο ευρώ παράνομα; Σε ποιους κατέληξε; Για ποιο λόγο δόθηκε;

Και μόνο αυτά τα δύο θέματα, αλλά και τα δεκάδες ακόμη που περιγράφονται σε αυτές στις 89 σελίδες, θέτουν ένα τεράστιο πολιτικό και  ηθικό ζήτημα για τη διαχείριση των χρημάτων του δήμου Πατρέων, δηλαδή των Πατρινών.

Που πάνε τα λεφτά των Πατρινών;

Με ποιες διαδικασίες, ποιοι τα παίρνουν, ποιοι και πόσοι υμέτεροι υπάρχουν;

Καλούμε τον κ. Πελετίδη προσωπικά να απαντήσει γιατί η πληθώρα των αναθέσεων έχουν τη δική του υπογραφή. Δεν έχουν την υπογραφή του ΚΚΕ. Και εδώ είναι το πρόβλημα.

Καλά πιθανόν αποφασίζει το ΚΚΕ σε ποιους θα τα δώσει και ποιους θα ευνοήσει, αλλά ο Πελετίδης υπογράφει.

Να βγει λοιπόν ο κ. Πελετίδης από εκεί όπου είναι κρυμμένος και να δώσει τις εξηγήσεις στον Πατραϊκό λαό πώς διαχειρίζεται τα χρήματά του. Τον περιμένουμε».

Share the Post