Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Η ισότητα είναι ένδειξη κοινωνικού πολιτισμού

49255445_366043947307356_5861152065656455168_n

Μήνυμα του υποψηφίου δημάρχου Πατρέων Γρηγόρη Αλεξόπουλου για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

 

 Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια ακόμη αφορμή για εορτασμούς, αλλά μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για ισότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, μας υπαγορεύει το χρέος της επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε φαινομένου παραβίασης των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες, με θυσίες, με μικρές και μεγάλες μάχες που δόθηκαν και εξακολουθούν να δίνονται κάθε μέρα στην καθημερινότητα, στους χώρους δουλειάς αλλά και μέσα στην οικογένεια. Η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι μια φιλολογικού ή επετειακού τύπου αναφορά ενόψει του εορτασμού μιας ημέρας. Είναι δείκτης κοινωνικού πολιτισμού. Είναι ένας διαρκής αγώνας για να απαλλαγούμε από στερεότυπα που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται και να λειτουργούν αναχαιτιστικά  σε κάθε τομέα της δημόσιας και οικογενειακής ζωής ή ακόμη χειρότερα εξακολουθούν να οδηγούν σε αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση.

Δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, δυσκολία ως προς την πρόσβαση των γυναικών σε επιτελικές θέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αμηχανία ως προς την συμμετοχή τους στην πολιτική από θέσεις ευθύνης, κάτι που βεβαίως δεν λύνεται μόνο μέσα από διαδικασίες ποσόστωσης.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή που έρχεται μέσα από την παιδεία, μέσα από την κατανόηση του δεδομένου ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη πολιτική για την προώθηση της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης  και του πολιτισμού, από την ενδυνάμωση των γυναικών.

Αυτή η αντίληψη με διέπει ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό, αυτή την αντίληψη υπηρετώ επί χρόνια έχοντας την τιμή και τη χαρά να απολαμβάνω μια άριστη συνεργασία με τις γυναίκες συνεργάτες μου που μου έχουν διδάξει ότι η ικανότητα, η αξία, το ταλέντο και η δύναμη δεν έχουν φύλο.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες που κάνουν αυτό τον κόσμο, πολύ πιο σοφό.»

 

 

 

 

Share the Post