Tι έδειχναν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για Πάτρα, Αίγιο και Περιφέρεια

ekloges

Μεγάλο προβάδισμα Πελετίδη στην Πάτρα, ντέρμπι στην Αιγιάλεια  και σαφές έως οριακό προβάδισμα Κατσιφάρα στην Περιφέρεια, κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δημοσκοπήσεις παραγγέλθηκαν από τα επιτελεία των παρατάξεων και δεν προορίζονταν για δημοσίευση αλλά ως «εργαλεία» για τη διαμόρφωση της επικοινωνιακής τους πολιτικής. Το THEBEST.GR διαθέτοντας αξιόπιστες πηγές στα επιτελεία αυτά, πληροφορείτο τα αποτελέσματα, αλλά δεν είχε δικαίωμα δημοσίευσής τους. Ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι για να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης πρέπει να υπάρχει έγγραφη και επίσημη εντολή του Μέσου Ενημέρωσης προς την Εταιρία Δημοσκοπήσεων και εν συνεχεία να δημοσιευθούν αναλυτικά όλοι οι πίνακες της δημοσκόπησης.

Τώρα που έκλεισαν οι κάλπες  και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα για απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού Σώματος, δημοσιεύουμε ένα πλούσιο και έγκυρο ρεπορτάζ για τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους τα επιτελεία των παρατάξεων και στα οποία βάσισαν τον επικοινωνιακό τους σχεδιασμό. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι μένει να αποδειχθεί από τις κάλπες, κατά πόσο οι προβλέψεις αυτές θα επιβεβαιωθούν, ή οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα πέσουν για ακόμα μία φορά έξω, όπως έγινε στις Εθνικές Εκλογές και στο Δημοψήφισμα του 2015.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν από τέσσερις διαφορετικές εταιρίες, όλες μέλη του ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς).

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες του THEBEST.GR τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν:

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40%

Ο Κώστας Πελετίδης κατέγραφε ποσοστό 40-43%, ενώ δεύτερος με μεγάλη διαφορά καταγραφόταν ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος με ποσοστό περίπου 15%. Τρίτος ήταν ο Νίκος Παπαδημάτος με περίπου 13% και τέταρτος ο Γιώργος Ρώρος με ποσοστό περίπου 8%. Ακολουθούσαν κατά σειρά ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Πέτρος Ψωμάς και ο Νίκος Τζανάκος.

Τα αποτελέσματα αυτά εκτιμήθηκαν ως υπερβολικά και αναξιόπιστα από τα επιτελεία των αντιπάλων του νυν Δημάρχου, θεωρώντας ότι ναι μεν ο κ. Πελετίδης είχε προβάδισμα, αλλά αρνούνταν να δεχθούν ότι η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη. Το σημερινό αποτέλεσμα θα δείξει ποιος είχε δίκιο.

Να επισημάνουμε πάντως ότι το φως της δημοσιότητας είχε δει δημοσκόπηση της εταιρίας GOLD STAR PRO, η οποία έδειχνε ότι πρώτος καταγραφόταν ο κ. Πελετίδης με ποσοστό γύρω στο 25,9% και δεύτερος ο κ. Νικολόπουλος, με 18,2%. Η εταιρία GOLD STAR είναι μέλος του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), αλλά όχι του ΣΕΔΕΑ.

ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειχναν ότι για την Περιφέρεια είχε ξεχωρίσει το δίδυμο Απόστολος Κατσιφάρας-Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο νυν Περιφερειάρχης κατέγραφε ποσοστό 32-35% και ο κ. Φαρμάκης  φερόταν να ακολουθεί με διαφορά 2-4 μονάδων. Στην τρίτη θέση κατατασσόταν ο Κώστας Σπηλιόπουλος με ποσοστό γύρω στο 10% και τέταρτος ο Νίκος Καραθανασόπουλος με 5-6%.

ΤΟ «ΔΙΔΥΜΟ» ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Δημήτρης Καλογερόπουλος και Χρήστος Γούτος φέρονταν σχεδόν ισοδύναμοι με ποσοστό περίπου 30%, διαμορφώνοντας την αίσθηση “ντέρμπι” από το οποίο ήταν άγνωστο ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή. Ήταν ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: να είναι πρώτος ο κ. Καλογερόπουλος, αλλά να είναι πρώτος και ο κ. Γούτος.  Τρίτη καταγραφόταν η Βασιλική Ψυχράμη με ποσοστό 15-17% και τέταρτος ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος με ποσοστό γύρω στο 10-11%.

ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Πλέον οι κάλπες έχουν κλείσει και έως τις 11 το βράδυ αναμένεται να γνωρίζουμε πόσο μέσα έπεσαν οι δημοσκοπήσεις, τόσο σε επίπεδο Αυτοδιοικητικών Εκλογών, όσο και στις Ευρωεκλογές, όπου να θυμίσουμε οι περισσότερες εταιρίες δίνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη των 6 μονάδων.

Στις εκλογές του 2015, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θεωρήθηκαν οι μεγάλοι χαμένοι καθώς οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν οικτρά. Σε λίγες ώρες θα μάθουμε να διόρθωσαν τα λάθη που έναν προ τετραετίας, ή συνεχίζουν «μη διδασκόμενες».

Exit polls δεν διενεργούνται για τους Δήμους Πατρέων και Αιγιαλείας και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ως εκ τούτου πρέπει να περιμένουμε τα εκλογικά αποτελέσματα για να διαμορφώσουμε εικόνα.

Πηγή: thebest.gr

Share the Post