Τι γυρεύει μια νηπιαγωγός στην Περιφέρεια; Η Δώρα Αγγελακοπούλου, υποψήφια σύμβουλος με το συνδυασμό του Απόστολου Κατσιφάρα, μιλάει στις «7Μ» για τις κάλπες του Μαϊου

Θεοδώρα-Αγγελακοπουλου-620×420

Βγαίνει από την τάξη για το χατίρι της πολιτικής και διεκδικεί τον Μάιο την ψήφο των πολιτών της Αχαΐας στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Δώρα Αγγελακοπούλου είναι μια από τις υποψηφιότητες με τις οποίες ο Απόστολος Κατσιφάρας  επιχειρεί ανανέωση στο ψηφοδέλτιό του. Τι κάνει μια νηπιαγωγός στην Περιφέρεια;  Η ίδια δίνει τις απαντήσεις μαζί με μια δυνατή δόση ενθουσιασμού για αυτό της το εγχείρημα.

 Τι είναι εκείνο που σας έκανε να «βγείτε» από την τάξη και να δοκιμάσετε την «αταξία» της πολιτικής;

«Πολύ ενδιαφέρουσα αντίστιξη! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί δε  «βγαίνουμε» από την τάξη ποτέ. Βλέπετε η δική μας δουλειά έχει να κάνει με ανθρώπους και μάλιστα παιδιά που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στη ζωή. Και τα κάνουν μαζί μας, οικοδομώντας δεσμούς εμπιστοσύνης, που πολλές φορές, κρατούν για πάντα. Έχω πει και σε άλλη ευκαιρία ότι η σχέση αυτή σε οδηγεί να έχεις κατανόηση, να ακούς και να αναλαμβάνεις την ευθύνη. Απέναντι στα παιδιά, απέναντι στους γονείς τους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία. Και είναι αυτή η ευθύνη που με οδήγησε να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αποστόλη Κατσιφάρα και να προσπαθήσω να μεταφέρω την δράση μου και στην «αταξία» όπως λέτε, της πολιτικής. Αν σαν αταξία ορίζουμε τις πολλές φωνές, τους πεισματάρηδες και τις εγωιστικές συμπεριφορές, δοκιμάστε να μπείτε σε μια τάξη σχολείου, αρχές τις χρονιάς!

Πιστέψτε με χρειάζονται ατσάλινα νεύρα, μεγάλη υπομονή και σταθερή συμπεριφορά, για να επιβιώσετε! Αλλά αρκετά με τους παραλληλισμούς. Έχω την σιγουριά ότι όσο αντιλαμβανόμαστε τη πολιτική σαν ένα πεδίο δράσης μόνο ειδικών, δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Αντιθέτως, είμαι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητη η ανανέωση όσων ασχολούνται με την πολιτική, με ανθρώπους που έρχονται μέσα από την ενεργό δράση και έχουν δοκιμαστεί στη ζωή».

Μιλήσατε για την πρόσκληση του Απόστολου Κατσιφάρα να συμμετάσχετε στις εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχω διαβάσει σε άλλη σας συνέντευξη ότι η γνωριμία σας ξεκινά από παλιά,  σαν γείτονες στο Καλέντζι.

«Πράγματι εκεί γνώρισα τον Αποστόλη και η γνωριμία μας και των οικογενειών μας, δεν είχε ποτέ σχέση με την πολιτική. Είναι μια σχέση χαρούμενη, ανθρώπινη, που επεκτάθηκε και στα παιδιά μας.

Μια σχέση όμως που μου επέτρεψε όμως να διακρίνω τις ποιότητες του χαρακτήρα του, την επιμονή και την ανθρωποκεντρική του θεώρηση των πραγμάτων.

Αλλά και αυτός εκτίμησε όπως μου είπε τη στάση μου στη ζωή και την πορεία στον κλάδο μου.

Οπότε, το ναι στην πρόταση του Αποστόλη, ήταν αυθόρμητο και άμεσο.

Πόσο μάλλον που ήδη η εκλογή μου στον ιστορικό σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωνών μου είχε προσφέρει ήδη την ευκαιρία να κάνω το πρώτο βήμα στην ενεργό πολιτική δράση.

Με προτάσεις και δράσεις για τον πολιτισμό στα σχολεία μας, που έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Πως είναι τα πρώτα σας βήματα στην εκλογική διαδικασία;

«Μέχρι στιγμής και ελπίζω και στη συνέχεια, δεν αντιμετωπίζω την διαδικασία αυτή σαν κάτι διαφορετικό απ όσα έχω κάνει στη ζωή μου.

Εννοώ ότι αντιμετωπίζω τους παλιούς και νέους φίλους με την ίδια ευθύτητα και ειλικρίνεια που έχω πάντα. Άλλωστε το «κουστούμι» του πολιτικάντη σίγουρα δεν μου ταιριάζει. Μου δίνει τεράστια χαρά να ανακαλύπτω ότι άνθρωποι, φίλοι παλιοί, γνωστοί και συγγενείς με υποδέχονται με χαρά και συζητούν μαζί μου.

Μιλάμε για τον τόπο μας, για τις παρεμβάσεις και τα έργα που έχουν ήδη γίνει, αλλά και αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Οι δικές τους γνώσεις και προτάσεις, μαζί με τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας επιτρέπουν να συνθέσουμε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική επόμενη μέρα.

Θέλουμε να επεκτείνουμε την λογική της ενεργειακής αυτοτέλειας και αναβάθμισης  σε όλα τα σχολεία.

Παράλληλα ακόμα περισσότερες σχολικές αίθουσες θα έρθουν να προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν παραδοθεί

Αλλά και το πνεύμα Ψηφιακής Λειτουργικότητας που η Περιφέρεια έχει πετύχει, είναι καιρός να περάσει και σε όλα τα σχολεία μας, υποστηρίζοντας το έργο των συναδέλφων και πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες των παιδιών μας.

Είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν μέσα από την Περιφέρεια, μια και αποτελεί το αποτελεσματικό εργαλείο παρέμβασης του τόπου μας, αλλά και ο αξιόπιστος σύνδεσμος με την Ευρώπη.

Για παράδειγμα το Πάρκο και όλη η ανάπλαση στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου, θα αποτελέσει ένα τεράστιο εργαλείο ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία κλπ».

Να έρθουμε και στη δική σας προσωπική στόχευση. Η εκλογή στην Περιφέρεια, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Οι σταυροί που χρειάζονται αγγίζουν σχεδόν τους σταυρούς βουλευτή. Ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, που εκλέγονται εδώ και δεκαετίες. Τι περιμένετε εσείς προσωπικά;

«Μπαίνω στην εκλογική διαδικασία ξεκινώντας από το μηδέν, με σεβασμό στους ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις. Αλλά η ζωή αλλάζει. Πιστεύω ότι πρέπει να εμπλουτίσουμε την νέα ομάδα με φρέσκιες ιδέες, εμπειρία και ενθουσιασμό.

Αλλά βέβαια αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Σε ότι με αφορά, θέλω η διαδρομή μου να έχει τα χαρακτηριστικά της αξιοπρέπειας, της σύνθεσης και της αποτελεσματικότητας».

Ποιοι είναι οι τομείς που πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε;

«Τα προηγούμενα χρόνια είχα την τύχη να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες συμμετέχοντας σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και την Ιαπωνία.

Έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε ανάλογες διαδικασίες διακρατικής και περιφερειακής εμβέλειας, αποκομίζοντας γνώσεις και καταγράφοντας καλές πρακτικές.

Λόγω λοιπόν, των σπουδών, της εμπειρίας και της διαδρομής είναι προφανές ότι θα είμαι αποτελεσματικότερη στους τομείς της παιδείας, της στήριξης της κοινωνίας και του πολιτισμού. Το τρίπτυχο αυτό που αποτελεί μια ενιαία οντότητα που κάθε τμήμα της αλληλεπιδρά και συμβάλει στη συνοχή και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Αλλά αυτά είναι αρκετά μακριά στη διαδρομή. Υπάρχει πολύς δρόμος και πολύς αγώνας μπροστά μας.

Το κρίσιμο για μένα είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν στα νέα παιδιά να μείνουν και να προοδεύσουν στον τόπο μας.

Η Τριταία, η Πάτρα, τα Καλάβρυτα και η Αιγιάλεια, μπορούν να αποτελέσουν και πάλι κύτταρα ανάπτυξης και φυτώριο Ελπίδας».

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post