Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος σε μια συνέντευξη- ποταμό, με φόντο τις κάλπες- «Πολιτική ανωμαλία η στήριξη ΚΙΝ.ΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ σε Κατσιφάρα»

ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε επίπεδο Περιφερειακών εκλογών. Ο επί σειρά ετών βουλευτής και νομάρχης, ο οποίος «προπονείτο» εντατικά για βουλευτής, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του συνδυασμού του Κώστα Σπηλιόπουλου και ρίχνεται στη μάχη για την αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού. Μια μάχη που καθυστέρησε για αυτόν εννέα χρόνια, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι το 2010 το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί δύο θητείες Νομάρχης Αχαΐας βρέθηκε να στρίβει στο παρά ένα το τιμόνι και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται να διεκδικεί τον Δήμο Πατρέων κατόπιν σχετικού κομματικού κελεύσματος. Σήμερα, χαρακτηρίζει εκείνη την κομματική του πειθαρχία, μέγα πολιτικό του λάθος και τονίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Ονομάζει πολιτική ανωμαλία την κοινή στήριξη ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ στον Απόστολο Κατσιφάρα, εξηγεί τους λόγους της συνεργασίας του με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, τονίζει ότι δεν φοβάται τις διαγραφές καθώς ήταν και παρέμεινε ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν μπορεί να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ δηλώνει παρών και ως υποψήφιος για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, αφήνοντας ενδιαφέρουσες αιχμές για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το ψηφοδέλτιο που «φυλλορροεί».

 

Κάθοδος στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Σπηλιόπουλου.  Η απόφαση ξάφνιασε πολλούς. Τι σας οδήγησε εκεί;

 

«Αποφάσισα να κατέβω με τον Κώστα Σπηλιόπουλο γιατί πέραν του ότι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν στη Βουλή ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαμε και μετέπειτα μια συνεργασία ως νομάρχης εγώ και ως βουλευτής ο Κώστας. Γνωρίζω καλά λοιπόν  τις δυνατότητές του και θεωρώ ότι έχουμε μια παράταξη, έναν συνδυασμό και στους τρεις νομούς που μπορεί να κάνει πράξη το στόχο ο οποίος είναι να πάμε την Περιφέρεια μπροστά. Γιατί αυτά τα χρόνια όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δεν έχει γίνει κανένα βήμα για να  βγούμε από τη στασιμότητα. Είμαστε στις φτωχότερες περιφέρειες και παραμένουμε σε αυτές, με χαρακτηριστική στασιμότητα καθώς άλλες περιφέρειες της χώρας με αντίστοιχα αρνητικούς δείκτες έκαναν βήματα και ανέβασαν το ΑΕΠ τους, την ίδια ώρα που σε εμάς βαίνει μειούμενο.

Αλλά και πέρα από αυτό στη Δυτική Ελλάδα έχουμε στασιμότητα.  Τα μόνα έργα που προχώρησαν τουλάχιστον στην Αχαΐα, εξ όσων γνωρίζω, είναι έργα που είχε ξεκινήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. το πρόγραμμα σχολικής στέγης, ένα τεράστιο πρόγραμμα που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε παραδώσει τις μελέτες έτοιμες και τις προχώρησαν. Απεναντίας δεν γνωρίζω έργα τα οποία σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στα 9 αυτά χρόνια που είναι ένα χρονικό διάστημα εύλογο για να γίνουν πράγματα.

Επίσης θεωρώ ότι δε αξιοποίησαν το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται ΕΣΠΑ και το οποίο πλέον διαχειρίζονται οι ίδιες οι Περιφέρειες. Υπενθυμίζω ότι παλιά δεν είχαν οι Νομαρχίες το ΕΣΠΑ στα χέρια τους, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δεν περιποιεί π.χ. τιμή  για μια περιφερειακή αρχή που διαχειρίζεται τόσα χρήματα να υπάρχει ένα κομμάτι στην Καλλιθέα Πατρών που να είναι επί 9 χρόνια με κώνους και να μην έχει ανοίξει ρουθούνι. Ούτε το να επιρρίπτεις τις ευθύνες σε άλλους, περιποιεί τιμή. Θυμίζω την αντιμετώπιση όταν  έκλεισε πέρυσι η εθνική οδός μισή μέρα σχεδόν στην περιοχή του Αιγίου από το χιόνι και προσπαθούσαν να ρίξουν ευθύνες στην Ολυμπία Οδό. Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη.

Και βεβαίως έχω να τονίσω ότι δεν αξιοποιήθηκε το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, ώστε να γίνουν μελέτες, να προχωρήσουν τα έργα, ενώ- το σημαντικότερο-,  δεν υπάρχει ένας μπούσουλας στην Περιφέρεια, ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα πρόγραμμα να έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό συμβούλιο και να έχει μπει σε προτεραιότητα.

 

Κατά τη γνώμη μου το μόνο που έκανε η Περιφερειακή αρχή αυτές τις δύο θητείες της, ήταν  δημόσιες σχέσεις και ασκήσεις εναγκαλισμού με τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι διεκδικητικοί αλλά μόνο να εξυπηρετούν τις ανάγκες και της κυβέρνησης και τις δικές τους. Επειδή πιστεύω λοιπόν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά και διαχείριση, συμπορεύομαι με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.».

Κάποιοι θέτουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με δεδομένο ότι  η στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει δοθεί στον Απόστολο Κατσιφάρα… Αισθάνεστε «αντάρτης»;

«Αυτό εγώ το αντιπαρέρχομαι. Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να πάω με αυτό το χρίσμα. Πρώτον γιατί ο Απόστολος ο Κατσιφάρας το πήρε με συνοπτικές διαδικασίες, σε έναν κλειστό κύκλο 20 ατόμων στο «Βυζαντινό» όπου έγινε μια διαδικασία την οποία δεν την πήρε σχεδόν κανείς χαμπάρι. Εκεί μέσα υπήρχαν σοβαρότατες αντιρρήσεις οι οποίες δεν βγήκαν προς τα έξω. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση, απλά δόθηκε το πράσινο φως στον Κατσιφάρα από το ΚΙΝΑΛ επειδή πρόλαβε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και του δώσανε στήριξη. Συρθήκαμε λοιπόν  πίσω από μια επιλογή και αυτό γα μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος που το βρίσκουμε μπροστά μας. Εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας αντάρτη, εμείς δεν φύγαμε ποτέ από το χώρο τον οποίο υπηρετήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάχτυλό μου, παρότι δεν ψήφισα ποτέ μου μνημόνια και παρότι θα μπορούσα να το παίζω αντιστασιακός και εγώ, σε αντίθεση με τον κ. Κατσιφάρα ο οποίος ψήφισε τα μνημόνια και τελικά ταυτίστηκε με ένα κόμμα που μας έλεγε γερμανοτσολιάδες και σήμερα βλέπουμε την πολιτική ανωμαλία ο ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάζει όλους εκείνους που είχαν ψηφίσει τα μνημόνια και δεν είναι ένας και δύο.

Αυτός λοιπόν ήταν  ο ένας λόγος που δεν θα μπορούσα να συμπαραταχθώ με Κατσιφάρα. Ο άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ταυτιστώ με μια επιλογή βάση της οποίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  θα είναι η μια και μοναδική Περιφέρεια στην χώρα όπου θα πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει.

Αυτό δεν βρίσκει σύμφωνο όχι μόνο εμένα αλλά και την οργανωμένη βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία έχει γυρίσει την πλάτη στην υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα και αυτό θα το διαπιστώσουν όλοι στις εκλογές».

 

Έχετε κάνει έκκληση στο ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει πίσω τη στήριξη στον Απόστολο Κατσιφάρα. Έχει μεταφερθεί κάτι τέτοιο στα κεντρικά;

 

«Πολύ καλά γνωρίζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Κατσιφάρα, κάτι που καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Γιώργου Αθανασόπουλου ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η υποψηφιότητα Κατσιφάρα δημιουργεί πρόβλημα στη βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. Πέρα από τη βάση υπάρχουν επίσης φωνές ανθρώπων που είναι εκλεγμένοι στο όργανα, που αναρτούν δημόσια τις απόψεις τους στα social media και οι οποίοι έχουν ταχθεί στην πλευρά της παράταξης του Κώστα Σπηλιόπουλου. Και εγώ, όπως και αυτά τα στελέχη και η βάση του κόμματος, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε με τον κ. Κατσιφάρα διότι δεν έχουμε φύγει ποτέ από το χώρο μας και μας είναι αδύνατον να ακούμε τη διχαστική και επιθετική ιδίως απέναντι στο χώρο του ΚΙΝ,ΑΛ. ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια ώρα να συνταυτιζόμαστε μαζί του σε επίπεδο Περιφέρειας.   Δεν μπορεί αύριο να συζητείται η αίτηση άρσης ασυλίας του Λοβέρδου στη Βουλή και εμείς να τρέχουμε, Συριζαίοι και Πασόκοι μαζί υπό τον κ. Κατσιφάρα. Αυτά τα θεωρώ- και είναι- πολιτικές ανωμαλίες».

 

Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών;

 

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι οδυνηρό για τον κ. Κατσιφάρα και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί κάθε μέρα που περνάει και στις περιοδείες που κάνω και στις επαφές που έχω με τους πολίτες τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά και έναν έναν με τα μικρά τους ονόματα μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, βλέπω ότι έχουν γυρίσει την πλάτη τους και όχι μόνο λόγω του εναγκαλισμού με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω της ανυπαρξίας επί της ουσίας έργου. Στη δική μας παράταξη υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι άλλοι που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και άλλοι που ασχολούνται για πρώτη φορά, και αναμένονται και άλλες ηχηρές προσχωρήσεις. Και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αναμένονται ένα δύο ηχηρά ονόματα τα οποία θα στελεχώσουν στο ψηφοδέλτιό μας. Αλλά και στην Ηλεία τα πρόσωπα που είδα στην εκεί παρουσίαση είναι ικανά να οδηγήσουν την παράταξη ακόμη και στην πρώτη θέση στο νομό Ηλείας. Είμαι απόλυτα αισιόδοξος  εξαιτίας της ανταπόκρισης του κόσμου στην πρόσκλησή μας, κάτι που διαπιστώνω καθημερινά και με πολλούς τρόπους»

 

Το τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιο Αχαΐας, Θα είστε τελικά υποψήφιος βουλευτής;

 

«Εγώ είχα μιλήσει με την κ. Γεννηματά από 12 Απριλίου του 2017.  Μου είχε ζητήσει από τότε να είμαι υποψήφιος βουλευτής και της είχα πει ότι το αποδέχομαι. Την είχα ρωτήσει για τον κ. Παπανδρέου και μου είχε πει επί λέξη ότι στην Αχαΐα θέλουμε βουλευτή, εννοώντας ότι ο κ. Παπανδρέου λόγω των πολλών του ασχολιών δεν θα μπορούσε να είναι συχνά στην εκλογική του περιφέρεια.  Αυτό το είχανε σφραγίσει με μιαν απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας βάση της οποίας όπου υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής, δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός παίρνει την έδρα χωρίς σταυρούς. Αυτή η απόφαση φαίνεται ότι έχει μπει στο περιθώριο από τη στιγμή που απέσυρε η κ. Γεννηματά τον βουλευτή Αχαΐας, τον κ Παπαθεοδώρου και τον έβαλε υποψήφιο σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Από εκείνη την ώρα βλέπουμε το ψηφοδέλτιο Αχαΐας να φυλλορροεί αφού  τέσσερις φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι είτε έχουν πάει για υποψήφιοι δήμαρχοι, είτε για περιφερειακοί σύμβουλοι και απεσύρθη και ο βουλευτής. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια σοβαρή αφαίμαξη. Απευθύνθηκα αρμοδίως σε πρόσωπο στενό συνεργάτη της κ. Γεννηματά το συνέδριο, τον ρώτησα “γιατί δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη το ψηφοδέλτιο Αχαΐας” αλλά απάντηση δεν πήρα. Εγώ παραμένω υποψήφιος όπως έχω δώσει τα χέρια με την κ. Γεννηματά και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σκεφτεί κανείς να κάνει διαγραφές σε περίπτωση που κάποιος κατέβει με άλλο συνδυασμό.  Άν τους περισσεύουμε να μας διαγράψουν. Θα είναι τιμή μου να με διαγράψουν γιατί δεν θα στηρίξω το συνδυασμό του κ. Κατσιφάρα που είναι αγκαλιασμένος με το ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια  θα πω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να με διαγράψει κανένας από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.  Απεναντίας θα έπρεπε να ρίξουν το βλέμμα τους σε εκείνους που αποτελούσαν ηγετικές ομάδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια όπως το Τζουμάκας, και βγήκαν ξαφνικά υποστηριχτές του Τσίπρα λέγοντας ότι ευθύνονται οι ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο εαυτός τους».

 

«Το μεγάλο μου πολιτικό λάθος»

 

Θεωρείστε στέλεχος πρώτης γραμμής. Πώς και λάβατε την απόφαση να θέσετε εαυτόν υποψήφιο σε ψηφοδέλτιο με άλλον επικεφαλής; Θυμίζω εδώ ότι το 2010  ήσασταν έτοιμος να διεκδικήσετε εσείς την περιφέρεια ως επικεφαλής ψηφοδελτίου.

«Αυτά που λένε κάποιοι ότι πάω κάτω από τον Κώστα τον Σπηλιόπουλο, δεν με αγγίζουν και δεν με αφορούν. Τον εγωισμό μου τον έχω αφήσει πίσω μου. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να πάει η περιφέρεια μπροστά. Το 2010 ήμουν έτοιμος να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Είχα καταρτίσει ένα πρόγραμμα το οποίο είχα δώσει αρμοδίως να δουν τι έχω κάνει. Είχε δουλέψει για αυτό μια ομάδα επιστημόνων εργαζόμενων στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.  Το πρόγραμμα αυτό το έχω ακόμη στα χέρια μου. Τώρα χρειάζεται επικαιροποίηση, τότε όμως ήμουν έτοιμος και έκανα το λάθος να πειθαρχήσω στα κομματικά κελεύσματα να πάω για δήμαρχος επειδή δεν υπήρχε κατάλληλος υποψήφιας για το δήμο της Πάτρας. Έκανα ένα πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος να μην κατέβω στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τότε που είχα σχεδόν τους τρεις νομούς έτοιμους και με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτό το  μεγάλο πολιτικό λάθος, το αφήνω πίσω. Δεν είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης σήμερα, αλλά θεωρώ ότι μαζί με τον Κώστα τον Σπηλιόπουλο και την ομάδα που έχουμε φτιάξει, μπορούμε να κάνουμε σήμερα εκείνα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τότε».

Εφημερίδα “7Μέρες Ενημέρωση”

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Share the Post