Νίκος Παπαδημάτος: Οι θέσεις μας για την προστασία των αδέσποτων ζώων

b89231baf317e09c5fe3fe7b03aa5a08_XL

Η πιο έντιμη, η πιο άδολη, αθώα και διαυγής σχέση που μπορεί ν’ αναπτύξει ο άνθρωπος είναι η σχέση του με τα ζώα. Μια σχέση ανυστερόβουλη, αυθόρμητη και σταθερή. Τα ζώα συντροφιάς κρατούν ζωντανές και αναλλοίωτες τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, τον ανθρωπισμό μας, την φιλαλληλία μας, την ικανοποίηση της προσφοράς, το αίσθημα της στοργής.  Χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλειες. Απόλυτα ειλικρινής και αμφίδρομη Δε θα κουραζόμαστε να ακούμε και να λέμε ότι ο τρόπος που μια κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού, κοινωνικής αντίληψης και ευθύνης.

Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας παρατηρείται ακόμα και σήμερα η ύπαρξη αδέσποτων ζώων στους δρόμους, στην ύπαιθρο κ.ο.κ., κάτι που προφανώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ευζωία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα μέτρα από την επίσημη πολιτεία και ιδιαίτερα από την τοπική αυτοδιοίκηση για αλλαγή τόσο της νοοτροπίας όσο και της πρακτικής

  • Παιδεία. Δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα θεωρείται περίπου φυσιολογικό και συνηθισμένο να παρατάμε τα ζώα πριν πάμε διακοπές ή όταν, σαν ξεφτισμένο, χρησιμοποιημένο παιχνίδι, τα βαρεθούμε και τα πετάξουμε στην πιο απομακρυσμένη αλάνα. Γινόμαστε δε αποδέκτες ειδήσεων για αποτρόπαιους βασανισμούς και κακοποίηση ζώων.  Για το λόγο αυτό θεωρούμε βασική την εκπόνηση προγραμμάτων που απευθύνονται στους πολίτες κάθε ηλικίας, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμο στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στη δημόσια σφαίρα. Καμία φορά θεωρούνται πολυτέλεια τέτοιους είδους πρωτοβουλίες, παρόλα αυτά είναι απαραίτητες για τη ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

 

  • Θεσπισμένες πολιτικές, κανόνες και ρυθμίσεις που ξεκινούν από το κράτος ή τις τοπικές κυβερνήσεις και τους Δήμους και συντείνουν στην φροντίδα, στην προστασία, στην ευζωία των ζώων συντροφιάς. Πιο συγκεκριμένα:

 

  1. Άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σήμανσης και καταγραφής των ζώων με την παράλληλη διενέργεια ελέγχων και επιβολής των ήδη ορισμένων ποινών σε περιπτώσεις παρανομίας. Υποχρεωτικότητα συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών.

  2. Προγράμματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους Δήμους. Δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου και κτηνιατρείου για τη σωστή περίθαλψη των αδέσποτων ζώων με απασχόληση σε αυτά μόνιμου προσωπικού.

  3. Προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων ζώων. Συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

  4. Κίνητρα σε πολίτες για την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων.

  5. Ενιαία πλατφόρμα υιοθεσιών, έλεγχος στις εισαγωγές και την εμπορία ζώων συντροφιάς.

  6. Δημιουργία γραμμής επικοινωνίας των πολιτών για καταγγελίες, αναφορές, βοήθεια κ.λπ.

  7. Τοποθέτηση συσκευών (ταΐστρες κ.λπ) προκειμένου τα υπάρχοντα ζώα να βρίσκουν τροφή και νερό με εύκολο τρόπο σε συγκεκριμένα σημεία και χωρίς να προκαλεί αυτό πρόβλημα για την πόλη (σκόρπια σκουπίδια, επιθέσεις κ.λπ.)

 

Share the Post