Κ. Κόντης: Εχουμε το χρέος να παλέψουμε

CACHE_650X650_1_340903-600×420
Ο Κώστας Κόντας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμο Δικαίωμα στην πρόοδο του Απόστολου Κατσιφάρα, απάντησε στα ερωτήματά μας.

 

>Ποιος είναι;
Είμαι απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας. Το 2014 η τότε πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εντελώς αναίτια και αιφνιδιαστικά, με αποστράτευσε με τον βαθμό του ταξίαρχου μετά από 31 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ερυμάνθεια Τριταίας. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά. Το 2016 τοποθετήθηκα με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού πρόεδρος στην Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚ, ενός φορέα διαχείρισης των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Πάτρας, όπου παρέμεινα μέχρι τον Ιούνιο του 2017, όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία μου. Μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είχαν αφεθεί στην τύχη τους, με υπερβολικά χρέη, υποστελέχωση στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Από κοινού με όλα τα μέλη της ΕΔ καταφέραμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και να παραδώσουμε στους διάδοχούς μας έναν οδικό χάρτη για τον οργανισμό που είχε μπει, πλέον, σε σωστές βάσεις.

 

>Γιατί ζητά την ψήφο μας;
Νομίζω ότι μέσα από την επαγγελματική καριέρα μου, την κοινωνική παρουσία μου, τη διαδρομή μου, έχω αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσω, προκειμένου να βοηθήσω, να προσφέρω και να συμβάλω θετικά στην πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας. Βέβαια, ο αγώνας μου δεν είναι προσωπικός αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη συλλογική προσπάθεια με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας. Κυρίως εστιάζει στην προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερων συνθηκών της νέας γενιάς. Στην ανάταξη της ελπίδας των νέων πρέπει να σταθούμε όλοι αρωγοί και συντελεστές.

 

>Γιατί με την παράταξη Κατσιφάρα;
Η ένταξή μου στην παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο» δεν ήταν αποκλειστικά προσωπική επιλογή. Εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του πολιτικού μου χώρου του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη στήριξη και την επανεκλογή του Α. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Προήλθε, δε, από την εσωκομματική διαδικασία αλλά και από την απαίτηση της κοινωνίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Εχοντας επίγνωση του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής που επιβάλλουν συνεργασίες και συγκλήσεις, επιλέχθηκε η προεκλογική συνεργασία με την αυτοδιοικητική παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο» και όχι η μετεκλογική. Η συμμετοχή σε μια αυτοδιοικητική παράταξη με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα, είναι κοινωνική και πολιτική απαίτηση. Αν καταφέρουμε και της προσδώσουμε τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς, έχω την εντύπωση ότι έχουμε τη σωστή κατεύθυνση.
>Ποιος είναι ο στόχος του μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση;
Ο στόχος μου είναι να συμβάλω στην ανάδειξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε έναν τόπο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Εχουμε όλα τα καλά του κόσμου και βυθιζόμαστε συχνά στην εσωστρέφεια, στην ανέξοδη κριτική, στην αδράνεια. Φαντάζει παραλογισμός να είμαστε ένας τόπος που επιλέγουν εκατομμύρια ανθρώπων για να τον επισκεφτούν τουριστικά, κάποιες χιλιάδες για να μείνουν μόνιμα και να εργαστούν και εμείς να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας αλλού. Εδώ μεγαλώσαμε, εδώ ζούμε και έχουμε χρέος να παλέψουμε, ώστε να θέλουν να ζήσουν εδώ και τα παιδιά μας. Αυτόν τον τόπο δεν τον κληρονομήσαμε, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Είναι χρέος μας να τον καταστήσουμε ξανά τόπο προσέλκυσης ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων και όχι αφετηρία για την ξενιτιά.

 

>Μπορεί η αυτοδιοίκηση να αλλάξει τη ζωή μας;
Η Δυτική Ελλάδα, και η Αχαΐα ειδικότερα, αποτελούν περιοχές που συγκεντρώνουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπούμε ξανά στο κλαμπ των δυναμικών περιφερειών. Να επισημάνω ενδεικτικά τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι εμφανή σε όλη την αχαϊκή επικράτεια, άλλα σε ήδη προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Βούντενη, το τείχος των Δυμαίων, και άλλα που περιμένουν την ανάδειξή τους, όπως το ρωμαϊκό στάδιο στο κέντρο της Πάτρας. Την ύπαρξη ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου, στο Χελμό, που εξασφαλίζει μεγάλο αριθμό χειμερινών επισκεπτών. Τον καίριο ρόλο του λιμανιού της Πάτρας που μπορεί να αναδειχθεί σε αφετηρία καλοκαιρινών ιστιοπλοϊκών εξορμήσεων στο Ιόνιο και τα πανέμορφα νησιά του. Την πλούσια παραγωγή της ενδοχώρας σε αγροτικά προϊόντα, που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης όχι μόνο στις ελληνικές αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ολα αυτά αποτελούν αναγκαία συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας αλλά όχι ικανά από μόνα τους να εξασφαλίσουν μια δίκαιη ανάπτυξη εάν δεν υπεισέλθει η διοικητική παρέμβαση που είναι απαραίτητη για να συγκροτήσουν τη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που θα τα αξιοποιήσει. Εδώ βρίσκεται ο καίριος ρόλος της Περιφέρειας.

 

>Ποια αλλαγή θα ήθελε να κάνει μέσα σε μια νύχτα;
Πρώτα από άλλα πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία. Να σταματήσουμε να θεωρούμε το χωριό μας, την πόλη μας, την περιφέρειά μας, τη χώρα μας, ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος. Να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος θα προχωρήσει είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να γίνουμε μέρος της εξέλιξης και καθήκον μας να δώσουμε πρόσημο στις εξελίξεις. Να ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε πώς έλυσαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες κοινωνίες και να καταλάβουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στους νέους μας και την παιδεία. Χρειαζόμαστε νέους που δεν φοβούνται τις προκλήσεις της εποχής και την ίδια στιγμή κρατούν σταθερές τις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πίστης στην πρόοδο.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Share the Post