Θα είναι ο Πέτρος Ψωμας η έκπληξη των δημοτικών εκλογών; ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ «ΣΠΙΡΑΛ»

ΠΨ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-620×420

Ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία έκανε τους τελευταίους μήνες η υποψηφιότητα του Πέτρου Ψωμά για το Δήμο της Πάτρας, επικεφαλής του συνδυασμού “σπιράλ”. Ολοκληρώνοντας την προεκλογική περίοδο, φιλοδοξεί την Κυριακή το “σπιράλ” να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη της εκλογικής διαδικασίας.

Σε ένα τοπίο με μεγάλο αριθμό υποψηφίων, που σχεδόν όλοι έχουν ένα σαφές πολιτικό στίγμα, ο Πέτρος Ψωμάς, επιχειρεί να σκεφτεί και να δράσει «έξω από το κουτί», αποφεύγοντας  κάθε κομματική αναφορά και βαδίζει το δικό του δρόμο.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να ανιχνευτούν οι απόψεις και οι στάσεις του ενόψει του πρώτου αλλά και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Κύριε Ψωμά, μερικοί λένε ότι η υποψηφιότητά σας είναι άχρωμη και “απολιτίκ”. Τι απαντάτε;

«Αν δείτε τα χρώματα του σπιράλ θα διαπιστώσετε ότι καλύπτουμε μια ευρεία χρωματική γκάμα, άρα μόνο άχρωμοι δεν είμαστε. Μα ούτε και το “απολιτίκ” είναι ακριβές. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε “ακομματίκ”. Το “σπιράλ” συνιστά μια πρόταση χωρίς κομματική αναφορά, φανερή ή κρυφή. Στον συνδυασμό μας έχουν προσέλθει συνδημότες, με ποικίλες απόψεις, διαδρομές, ευαισθησίες και ανησυχίες. Βεβαίως δεν ρώτησα κανένα τι ψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και δεν θα ρωτήσω κανένα τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Στο ζήτημα αυτό το “σπιράλ” διατηρεί μια ανεξιθρησκεία. Άλλωστε αυτό που μας ενώνει είναι η Πάτρα και η ανάγκη να φυσήξει στην πόλη καθαρός αέρας κι αυτή η ανάγκη υπερβαίνει κομματικές διαιρέσεις. Το “σπιράλ” φτιάχτηκε για όλες και όλους τους συνδημότες που θεωρούν ότι τα κόμματα βλάπτουν το Δήμο και την αυτοδιοίκηση».

Αν σας ζητούσα να μου ορίσετε το βασικό χαρακτηριστικό του “σπιράλ”, σε ποιο σημείο του θα στεκόσασταν;

«Το “σπιράλ” απευθύνεται στους νέους, που αδίκως κατηγορούμε ότι απέχουν, ενώ στην πραγματικότητα η αποχή τους είναι η δική τους κατηγορία προς το ιδεοληπτικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απευθύνεται στο ανέκφραστο κομμάτι της πόλης, που αναζητά έμπνευση και διέξοδο σε κάτι φρέσκο, αγνό και αυτοδιοικητικό, μακριά από τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Απευθύνεται σε όλους τους δημότες της Πάτρας που πικραίνονται και απογοητεύονται από τη σημερινή Πάτρα, αλλά εξακολουθούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν».

Σας ικανοποιεί το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης;

«Έχω την αίσθηση ότι στην Πάτρα αυτήν την περίοδο διεξάγονται  έντεκα παράλληλοι μονόλογοι κι αυτό δεν διευκολύνει ούτε την ανάδειξη των διαφορών, ούτε την διάγνωση των συγκλίσεων. Θα επιθυμούσα την απ’ ευθείας συνάντηση, συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων αλλά δεν μπορώ να την επιβάλλω μονομερώς».

Έχετε προσδιορίσει τον εκλογικό σας στόχο; Με τι ποσοστό θα είστε ευχαριστημένος;

«Οι επιθυμίες είναι πάντα απεριόριστες αλλά η πραγματικότητα έχει τη δική της δυναμική. Θεωρώ πως δεν έχει και πολύ νόημα ένας συγκεκριμένος αριθμός. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και ευελπιστούμε για το αποτέλεσμα. Όμως μπορώ από τώρα να σας πω ότι θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό μας είναι διψήφιο».

Από τι εξαρτάται η επίτευξη αυτού σας του στόχου;

«Προφανώς από τους ψηφοφόρους και τις επιλογές τους. Αλλά και από το αν καταφέραμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαδώσουμε όσο γίνεται ευρύτερα το μήνυμά μας, συνομιλώντας με χιλιάδες συνδημότες. Πρέπει όμως να πω και κάτι ακόμα. Το “σπιράλ” είναι ένα στοίχημα και μια υπόθεση. Εννοώ ότι ξεκινήσαμε με την υπόθεση ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συνδημοτών που έχουν κουραστεί από τη κομματοκρατία στο Δήμο, που έχουν απογοητευτεί από τους κατ’ επάγγελμα αυτοδιοικητικούς. Εφόσον η υπόθεση αυτή είναι βάσιμη, ακολουθεί το στοίχημα για το αν μπορούμε να εκφράσουμε όλον αυτόν τον κόσμο».

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις σας; Υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσετε αυτό το στοίχημα;

«Οι ενδείξεις που έχουμε, γιατί αυτήν τη στιγμή μόνο για ενδείξεις μπορούμε να μιλάμε, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τις εκπλήξεις και νομίζω ότι το σπιράλ θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών».

Σύντομα θα τεθεί και το ζήτημα της στάσης σας στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, όπου πιθανότατα θα τεθεί το θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων που επιθυμούν την απομάκρυνση της νυν δημοτικής αρχής. Ποια θα είναι η δική σας στάση;

«Ακόμα και αυτήν την ώρα που μιλάμε διαθέτουμε όλη μας την ενέργεια ενόψει του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Αμέσως μετά θα συζητήσουμε γι’ αυτό το ερώτημα και θα αποφασίσουμε. Ωστόσο από τώρα μπορώ να σας πω ότι δεν είναι στη λογική και στη φιλοσοφία του “σπιράλ” να δώσει γραμμή σε όσους το επιλέξουν. Θα έλεγα μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό για τους δημότες και σίγουρα δεν αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας με όρους ιδιοκτησίας ψηφοφόρων που θα τους πούμε τι να κάνουν.

Αλλά για να σας απαντήσω πλήρως, δεν ηγούμαι μιας δημοτικής παράταξης για να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος ή για να γίνω αντιδήμαρχος. Είμαι υποψήφιος δήμαρχος και το εννοώ».

(Εφημερίδα Κόσμος)

Share the Post