Η πολιτική ανεξιθρησκία του «σπιράλ»! Ο Πέτρος Ψωμάς μιλάει για τη νέα είσοδο στο Αυτοδιοικητικό παιχνίδι της Πάτρας που έκανε αίσθηση και συζητείται

psomas-1-620×420

Η υποψηφιότητα του Πέτρου Ψωμά, επικεφαλής του συνδυασμού “σπιράλ”, έχει ήδη γίνει αισθητή στην τοπική κοινωνία. Σε ένα τοπίο με πολλαπλές κάλπες και μεγάλο αριθμό υποψηφίων όπου σχεδόν όλοι έχουν ένα σαφές πολιτικό στίγμα, ο Πέτρος Ψωμάς, αποφεύγει κάθε κομματική αναφορά και βαδίζει στο δικό του δρόμο. Ένα δρόμο όχι εύκολο, αλλά πάντως ενδιαφέροντα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να ανιχνευτούν οι απόψεις και οι στάσεις του τόσο του “σπιράλ” όσο και του επ κεφαλής του.

Σας ασκούν κριτική κύριε Ψωμά, ότι συγκροτήσατε ένα σχήμα χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και πρόσωπο. Πως απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

 «Αν δείτε τα χρώματα του “σπιράλ”θα διαπιστώσετε ότι καλύπτουμε μια ευρεία χρωματική γκάμα, άρα μόνο άχρωμοι δεν είμαστε. Είναι πιο σωστό να πω ότι είμαστε πολύχρωμοι. Μα ούτε και το απολιτίκ είναι ακριβές. Θα έλεγα, αν επιτρέπεται η έκφραση ότι είμαστε ¨ακοματίκ¨.

Στο “σπιράλ”έχουν προσέλθει συνδημότες, με ποικίλες απόψεις, διαδρομές, ευαισθησίες και ανησυχίες. Βεβαίως δεν ρώτησα κανένα τι ψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και δεν θα ρωτήσω κανένα τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Στο ζήτημα αυτό το “σπιράλ” διατηρεί μια ανεξιθρησκία. Άλλωστε αυτό που μας ενώνει είναι η Πάτρα και η ανάγκη να φυσήξει στην πόλη καθαρός αέρας κι αυτή η ανάγκη υπερβαίνει κομματικές διαιρέσεις. Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Το “σπιράλ”φτιάχτηκε για όλες και όλους τους συνδημότες που θεωρούν ότι τα κόμματα βλάπτουν το Δήμο και την αυτοδιοίκηση».

Αν σας ζητούσα να μου ορίσετε το βασικό χαρακτηριστικό του “σπιράλ”, σε ποιο σημείο του θα στεκόσασταν;

«Νομίζω πως είναι η υπέρβαση του κομματικού στοιχείου. Εμείς δεν έχουμε κόμμα για να μας στηρίζει, δεν έχουμε πίσω μας Νομαρχιακή Επιτροπή για να μας φτιάξει το ψηφοδέλτιο, δεν έχουμε βουλευτικά γραφεία για να τηλεφωνούν  σε συμπολίτες. Με μια σημαντική διαφορά όμως. Αυτήν την κατάσταση δεν τη βιώνουμε ως έλλειμμα ή ως πρόβλημα αλλά ως πλεονέκτημα και ανακούφιση. Πως το να σας το πω, μας αρέσει που δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις και αναφορές. Θα πρόσθετα και ένα ακόμα στοιχείο. Δείτε το πρόγραμμά μας. Συνιστά από μόνο μια καλή απόδειξη της σχέσης και της γνώσης που έχουμε για την Πάτρα, τα προβλήματα και τις προοπτικές της. Είναι ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα ανοικτό και δυναμικό, υποκείμενο σε συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό το στοιχείο είναι και μια βασική διαφοροποίηση του “σπιράλ” από τους λοιπούς συνδυασμούς».

Σε ποιο βαθμό το “σπιράλ”είναι η προέκταση της παράταξης του τ. Δημάρχου Γιάννη Δημαρά;

«Η παράταξη Δημαρά διέγραψε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Αυτοί που θα γράψουν στο μέλλον την ιστορία του Δήμου Πατρέων θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της. Το “σπιράλ”είναι μια εντελώς αυτόνομη υπόθεση. Έχει τη δική του ημερομηνία ίδρυσης, τις δικές τους αρχές, πρόγραμμα και πρόσωπο. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας. Σε ένα σύνολο 66 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, υπάρχουν μόνο 4 που μετείχαν στη δημοτική αρχή Δημαρά. Αυτή η αναλογία δεν συνιστά συνέχεια, την οποία μήτε τη διεκδίκησα, ούτε τη δικαιούμαι. Το επαναλαμβάνω προς άρση κάθε πιθανής παρεξήγησης. Το “σπιράλ”έχει το δικό του, ολωσδιόλου, αυτόνομο πρόσωπο και τη δική του μικρή, αλλά αυτόνομη, διαδρομή».

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του “σπιράλ”; Μέχρι που μπορεί να είναι το «ταβάνι» της παράταξής σας;

«Οι επιθυμίες είναι πάντα απεριόριστες αλλά η πραγματικότητα έχει τη δική της δυναμική. Θεωρώ πως δεν έχει και πολύ νόημα να πω ένα νούμερο, ένα συγκεκριμένο αριθμό. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και ευελπιστούμε για το αποτέλεσμα. Όμως μπορώ από τώρα να σας πω ότι θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό μας είναι διψήφιο. Μια τέτοια επίδοση θα μας δυναμώσει και θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή παρουσία και δράση μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το αν θα τα καταφέρετε;

«Προφανώς εξαρτάται από τους ψηφοφόρους και τις επιλογές τους. Αλλά και από την ικανότητά μας να διαδώσουμε όσο γίνεται ευρύτερα το μήνυμά μας, να συναντηθούμε με όσο γίνεται περισσότερους συνδημότες, να τους ακούσουμε, να τους μιλήσουμε. Στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται, οφείλω να σας πω ότι συναντάμε εξαιρετική ανταπόκριση. Πρέπει όμως να πω και κάτι ακόμα. Το “σπιράλ”είναι ένα στοίχημα και μια υπόθεση. Εννοώ ότι ξεκινήσαμε με την υπόθεση ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συνδημοτών που έχουν κουραστεί από τη κομματοκρατία στο Δήμο, που έχουν απογοητευτεί από τους κατ’ επάγγελμα αυτοδιοικητικούς. Εφόσον η υπόθεση αυτή είναι βάσιμη, εφόσον υπάρχει αυτός ο κόσμος, ακολουθεί το στοίχημα για το αν μπορούμε να εκφράσουμε όλον αυτόν τον κόσμο».

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις σας; Υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσετε αυτό το στοίχημα; 

«Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ενδείξεις. Οι ενδείξεις που έχουμε, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τις εκπλήξεις και νομίζω ότι το “σπιράλ”θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Περιμένουμε με αδημονία και αισιοδοξία την ετυμηγορία της κάλπης».

Στην Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post