Η μάχη του Δημήτρη Κατσικόπουλου για την Περιφέρεια

katsikopoylos-3-620×420

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε επίπεδο Περιφερειακών εκλογών. Ο επί σειρά ετών βουλευτής και νομάρχης, ο οποίος «προπονείτο» εντατικά για βουλευτής, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του συνδυασμού του Κώστα Σπηλιόπουλου και ρίχνεται στη μάχη για την αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού. Μια μάχη που καθυστέρησε για αυτόν εννέα χρόνια, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι το 2010 το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί δύο θητείες Νομάρχης Αχαΐας βρέθηκε να στρίβει στο παρά ένα το τιμόνι και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται να διεκδικεί τον Δήμο Πατρέων κατόπιν σχετικού κομματικού κελεύσματος.

«Αποφάσισα να κατέβω με τον Κώστα Σπηλιόπουλο γιατί πέραν του ότι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν στη Βουλή ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαμε και μετέπειτα μια συνεργασία ως νομάρχης εγώ και ως βουλευτής ο Κώστας» λέει ο κ. Κατσικόπουλος. «Γνωρίζω καλά λοιπόν  τις δυνατότητές του και θεωρώ ότι έχουμε μια παράταξη, έναν συνδυασμό και στους τρεις νομούς που μπορεί να κάνει πράξη το στόχο ο οποίος είναι να πάμε την Περιφέρεια μπροστά. Γιατί αυτά τα χρόνια όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δεν έχει γίνει κανένα βήμα για να  βγούμε από τη στασιμότητα. Είμαστε στις φτωχότερες περιφέρειες και παραμένουμε σε αυτές, με χαρακτηριστική στασιμότητα καθώς άλλες περιφέρειες της χώρας με αντίστοιχα αρνητικούς δείκτες έκαναν βήματα και ανέβασαν το ΑΕΠ τους, την ίδια ώρα που σε εμάς βαίνει μειούμενο.

Αλλά και πέρα από αυτό στη Δυτική Ελλάδα έχουμε στασιμότητα.  Τα μόνα έργα που προχώρησαν τουλάχιστον στην Αχαΐα, εξ όσων γνωρίζω, είναι έργα που είχε ξεκινήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. το πρόγραμμα σχολικής στέγης, ένα τεράστιο πρόγραμμα που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε παραδώσει τις μελέτες έτοιμες και τις προχώρησαν. Απεναντίας δεν γνωρίζω έργα τα οποία σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στα 9 αυτά χρόνια που είναι ένα χρονικό διάστημα εύλογο για να γίνουν πράγματα.

Επίσης θεωρώ ότι δε αξιοποίησαν το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται ΕΣΠΑ και το οποίο πλέον διαχειρίζονται οι ίδιες οι Περιφέρειες. Υπενθυμίζω ότι παλιά δεν είχαν οι Νομαρχίες το ΕΣΠΑ στα χέρια τους, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δεν περιποιεί π.χ. τιμή  για μια περιφερειακή αρχή που διαχειρίζεται τόσα χρήματα να υπάρχει ένα κομμάτι στην Καλλιθέα Πατρών που να είναι επί 9 χρόνια με κώνους και να μην έχει ανοίξει ρουθούνι. Ούτε το να επιρρίπτεις τις ευθύνες σε άλλους, περιποιεί τιμή. Θυμίζω την αντιμετώπιση όταν  έκλεισε πέρυσι η εθνική οδός μισή μέρα σχεδόν στην περιοχή του Αιγίου από το χιόνι και προσπαθούσαν να ρίξουν ευθύνες στην Ολυμπία Οδό. Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη.

Και βεβαίως έχω να τονίσω ότι δεν αξιοποιήθηκε το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, ώστε να γίνουν μελέτες, να προχωρήσουν τα έργα, ενώ- το σημαντικότερο-δεν υπάρχει ένας μπούσουλας στην Περιφέρεια, ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα πρόγραμμα να έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό συμβούλιο και να έχει μπει σε προτεραιότητα.

 

Κατά τη γνώμη μου το μόνο που έκανε η Περιφερειακή αρχή αυτές τις δύο θητείες της, ήταν  δημόσιες σχέσεις και ασκήσεις εναγκαλισμού με τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι διεκδικητικοί αλλά μόνο να εξυπηρετούν τις ανάγκες και της κυβέρνησης και τις δικές τους. Επειδή πιστεύω λοιπόν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά και διαχείριση, συμπορεύομαι με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.» Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος δηλώνει αισιόδοξος για τις εκλογές, ενώ εκτιμάται ότι το όνομά του θα φιγουράρει στα υψηλά της λίστας των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.

Share the Post