Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Δημιουργούμε Ειδικά Κέντρα Προστασίας του Πολίτη σε κάθε δημοτική ενότητα και δημοτικό διαμέρισμα – ΒΙΝΤΕΟ

alexopoulos-620×420

“Στον  πυρήνα του Σχεδιασμού μας για την Πάτρα είναι ο Άνθρωπος. Για αυτό και θεωρούμε τον  κοινωνικό τομέα τον πιο ευαίσθητο τομέα του δημοτικού έργου” ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γιάννης Πετράτος, ο οποίος ενημέρωσε ότι στο  πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού τομέα του Δήμου Πατρέων η παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Γρηγόρη Αλεξόπουλου σχεδιάζει τις παρακάτω δράσεις: 

 

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη, η φροντίδα της υγείας του, η στήριξη ιδίως των  οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, είναι για μας πρώτη προτεραιότητα. Όχι μόνο στην Πάτρα και στα διαμερίσματά της, αλλά και στους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με την Πάτρα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του κοινωνικού τομέα  του Δήμου Πατρέων με τη δημιουργία Ειδικών Κέντρων Προστασίας του πολίτη εν αρχή σε κάθε δημοτική ενότητα και ακολούθως σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Η κάθε δομή θα έχει:

– Γιατρούς πρώτης γραμμής για την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών της περιοχής ευθύνης του Κέντρου.

-Δικηγόρους για τη νομική υποστήριξη, την παροχή ενημέρωσης και την νομική εκπροσώπηση των πολιτών σε υποθέσεις τους, ιδίως σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της κατοικίας τους.

-Ψυχολόγους για την ψυχολογική υποστήριξη των συμπολιτών μας που βάλλονται από τα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας και δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να  απευθυνθούν σε έναν ειδικό.

-Παιδαγωγούς για την παροχή βοήθειας σε παιδιά με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες και την εκπαιδευτική υποστήριξή τους.

-Συσσίτια για τους άπορους συμπολίτες μας.

-Υπαλλήλους για την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη και άμεση μεταφορά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες  προκειμένου να επέμβουν για την αντιμετώπισή τους.

Τα ειδικά αυτά κέντρα θα είναι ένα είδος τοπικής διοίκησης σε ό,τι αφορά την κοινωνική μέριμνα. Θα λειτουργήσουν πιλοτικά στους πρώην δήμους  και στη συνέχεια θα επεκταθούν στα δημοτικά διαμερίσματα του κέντρου της Πάτρας.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

-ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Υποστηρίζουμε με κάθε μέσο το έργο των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και ενισχύουμε το δίκτυο με νέες μονάδες καθώς αποτελεί καταγεγραμμένη ανάγκη. Κάθε έτος η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά και ειδικά στο τμήμα των υπηρεσιών που αφορά στα βρέφη. Επανασχεδιάζουμε τις δυνατότητες σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας σε επιλεγμένες μονάδες και δρομολογούμε άμεσα την πιλοτική εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας για την εξυπηρέτηση γονιών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

-ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Θα προσφέρει (ενταγμένος στα Κέντρα Προστασίας του Πολίτη που προαναφέραμε), συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια, μέσα στο χώρο της (familylike). Θα προτείνει πρακτικές ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις γονιών και παιδιών.

-ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Έργο της Σχολής γονέων είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων, η ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια, η διαχείριση κρίσεων, κ.α. Στη Σχολή θα πραγματοποιούνται συνεδρίες και βιωματικά σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση των γονέων σε θέματα που θα διευκολύνουν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στόχος είναι η εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών στην πόλη για τα παιδιά. Στο πλαίσιο παρακολούθησης εντάσσονται υποδομές, εξυπηρετήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, κ.λπ. αλλά και παρακολούθηση φαινομένων ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας.

-ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δημιουργία ξενώνα ενδιάμεσης φιλοξενίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

-ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Το γραφείο απασχόλησης σε συνδυασμό με διαδικτυακό ιστότοπο  θα ενημερώνει για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή , θα βοηθάει τους υποψήφιους εργαζόμενους στην σύνταξη βιογραφικών, στην συμπλήρωση δικαιολογητικών, στην προετοιμασία της συνέντευξης και θα υλοποιεί σεμινάρια σε συνεργασία με φορείς για την βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων .

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο γραφείο απασχόλησης του Δήμου Νεάπολης Συκεών (δήμος 80.000 κάτοικών ), για την περίοδο 2015-2018 αιτήθηκαν συμβουλευτική στην εργασία 5.471 άνεργοι και από αυτούς οι 1.500 βρήκαν εργασία ποσοστό 23%.

 

-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε το Κέντρο Κοινότητας (ΚΚ) του Δήμου Πατρέων που εποπτεύεται από τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου, και παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:  α) Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών, β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές, γ) Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

Το Κέντρο Κοινότητας διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα – πολίτες του δήμου Πατρέων με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Θα παρέχει υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων όπως παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης, κ.λπ.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ευπαθείς ή ομάδες υψηλού κινδύνου ονομάζονται εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν  να έχουν ποιότητα ζωής (π.χ. στέγη, εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.). Πρόκειται κυρίως για αστέγους, ανέργους/μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), πάσχοντες (σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες), αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, και οροθετικούς.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ στην βάση επιτυχημένων παραδειγμάτων από προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις διαφορετικές κατηγορίες των Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων.

 

-24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ SOS ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για την πρόληψη αυτοκτονιών, διαχείρισης άγχους, άμεσης επέμβασης σε έκτακτα περιστατικά, κ.λπ., στοχεύουμε στην λειτουργία 24ωρης «γραμμής» υποστήριξης για παιδιά και εφήβους η οποία εκτός από τηλεφωνική επικοινωνία θα παρέχει και δυνατότητα υποστήριξης μέσω διαδικτύου 365 ημέρες τον χρόνο αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνία.

Στηρίζουμε έμπρακτα και με κάθε μέσο τις δράσεις του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης φοιτητών και το νέο πρόγραμμα «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών». Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης του κύκλου σπουδών των ατόμων που προέρχονται από αυτές, όπως φοιτητών ΑμεΑ, ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, προερχόμενων από χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια κλπ στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παρακολουθούμε στενά το προγραμματικό πλαίσιο και διεκδικούμε είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους υποδομές και δράσεις κοινωνικής ένταξης ( σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020).
Σχεδιάζεται και υλοποιείται υπηρεσία υποστήριξης ατόμων από εξαρτήσεις και διασύνδεσή της με αντίστοιχες εξειδικευμένες υπηρεσίες στο δήμο μας(ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ) κλπ.

 

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΑμεΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Θα δημιουργήσουμε στη Πάτρα την πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορούν να τις αξιοποιούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρία που θα μπορούν να αθληθούν σε ένα όμορφο και κυρίως ασφαλές περιβάλλον.

Βελτιώνουμε και ενδυναμώνουμε τις Δομές για τα Άτομα με Αναπηρία και στηρίζουμε με κάθε μέσο το πολύπλευρο έργο των φορέων και των συλλόγων στην κατεύθυνση αυτή. Οι δομές στηρίζουν πολύπλευρα πολίτες με αναπηρία, για την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με δημιουργική απασχόληση, ποικίλες δραστηριότητες (μουσικοκινητική αγωγή, ομάδες θεάτρου, γυμναστική κ.ά.).

Περαιτέρω, διευρύνουμε τη συνεργασία και ιδρύουμε ΑΜΕΣΑ ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης και μετακίνησης σε όλες τις υποδομές και εξυπηρετήσεις της πόλης. (ΠΑΤΡΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ). Συνεργαζόμαστε σε ζητήματα ιεράρχησης αναγκών και σχεδιαστικών λύσεων σε όλες τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εκπροσώπηση της πόλης στα όργανα διαβούλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε πως θα διεκδικήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται από το προγραμματικό πλαίσιο και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για εφαρμογή δράσεων υποστήριξης των ΑμεΑ. Ενδεικτικά:

Υποστηρίζουμε την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Ηµερήσιας φροντίδας – Στέγη Υποστηριζόµενης Διαβίωσης για άτομα µε νοητική υστέρηση που κατασκευάστηκε μετά από επίμονη εργασία σε χώρο των κληροδοτημάτων Σταθακόπουλου – Καρανικολού.
Στηρίζουμε έμπρακτα την ωριμότητα φακέλων προς χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τριών επιπλέον μονάδων ημερήσιας φροντίδας και υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτισμού και πολλαπλών αναπηριών.

 

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Υποστηρίζουμε με κάθε μέσο το έργο των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και ενισχύουμε το δίκτυο με νέες μονάδες καθώς αποτελεί καταγεγραμμένη ανάγκη. Κάθε έτος η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Στο σημερινό Δήμο Πατρέων λειτουργούν τρία ΚΑΠΗ, στα Προσφυγικά, στην Αγυιά και στα Ζαρουχλέικα. Είναι χώροι επικοινωνίας, δημιουργικής απασχόλησης, δραστηριοποίησης για άντρες και γυναίκες από 60 ετών και άνω.

Προσφορά γευμάτων σε μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα: Σε συνεργασία με την Ι.Μ. Πάτρας ενισχύουμε τις δράσεις για διανομή γευμάτων στο σπίτι μεσημέρι και βράδυ σε μοναχικά άτομα και ηλικιωμένους που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης. Τα γεύματα θα παρασκευάζονται στο Μαγειρείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων. Στόχος μας είναι η επέκταση της υπηρεσίας με την προσφορά γευμάτων σε δικαιούχους που κατοικούν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου.

Share the Post