Απόστολος Κατσιφάρας: Είμαστε δίπλα και παρόντες για όσους χτυπήθηκαν από την κρίση

IMG_0673

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας , μιλά στο tempo24, για την προεκλογική περίοδο, τις στιγμές που έχει ζήσει στην Περιφέρεια, αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά του.

Αν σας ζητούσαμε να κάνετε απολογισμό έργου, ποιο θα ήταν το γενικό συμπέρασμα;

Τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και μεταβάλλουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε Περιφέρεια-πρότυπο. Η Δυτική Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη της ανάπτυξης. Το έργο μας είναι ορατό στους πολίτες και είναι αυτό που αξιολογείται. Θα έλεγα κλείσαμε αρκετά «μέτωπα» και προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που διαχρονικά αποτελούσαν διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών. Με έργα όχι με λόγια αλλάξαμε τη φυσιογνωμία της Δυτικής Ελλάδας, ξαναδώσαμε δυναμική στην περιοχή και έχουμε προχωρήσει ήδη τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, σε ανθρώπινο επίπεδο, ποια αίσθηση σας αφήνει όλη αυτή η διαδρομή;

Την αίσθηση ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο που έγινε στην Περιφέρεια, την δουλειά που κάναμε και την καλή προετοιμασία μας για το αύριο. Είναι σημαντικό για κάποιον που βρίσκεται σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης, να βλέπει ότι οι κόποι και οι προσπάθειες του αναγνωρίζονται. Ότι ανταμείβονται. Και η ανταμοιβή δεν είναι μόνο η ψήφος στην κάλπη. Είναι και το απλό ευχαριστώ που άκουσα, για παράδειγμα, από έναν συμπολίτη στην βόρεια Αιτωλοακαρνανία επειδή η Περιφέρεια φρόντισε ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος προς το χωριό του. Σ’ αυτή την περίπτωση, δέχεσαι το ευχαριστώ αλλά επισημαίνεις ότι είχες χρέος, ήταν καθήκον σου να το κάνεις.

Ανακοινώσατε το πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας. Τι ακριβώς αφορά;

Αφορά τα παιδιά μας, τους νέους που θέλουμε να μείνουν στον τόπο τους, τις γυναίκες που πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και να τις στηρίξουμε και φυσικά όλους όσους δοκιμάζονται από την κρίση κι έχουν χάσει το εισόδημά τους. Αυτό που λέμε «απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνίας», δεν είναι σύνθημα. Είναι το ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα μας για το σήμερα και το αύριο στη Δυτική Ελλάδα. Από τις επαφές μας με τους πολίτες καταγράψαμε ακριβώς τις ανάγκες και σε αυτές απαντάμε. Οι παρεμβάσεις μας είναι συγκεκριμένες και απόλυτα κοστολογημένες με διασφαλισμένους πόρους που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην άμεση υλοποίησή τους.

Αλήθεια, μετά τις εκλογές, τι έπεται; Διακοπές; Πιθανόν αυτό ν’ απαντούσαν οι περισσότεροι απ’ τους υποψηφίους.

Ασφαλώς όχι. Η λειτουργία της Περιφέρειας δεν αναστέλλεται. Οι ανάγκες δεν σταματούν. Ειδικά το καλοκαίρι όπου έχουμε την επιπλέον ευθύνη να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα μιας και η αντιπυρική περίοδος, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ξεκινήσει. Και για να είμαι ειλικρινής, εδώ και πολλά χρόνια, με εξαίρεση ένα-δυο Σαββατοκύριακα, ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου σε διακοπές. Και αυτά τα μετρημένα διήμερα, πάντα εντός των τειχών, δηλαδή στην Δυτική Ελλάδα. Στο Καλέντζι, στην Ηλεία, στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.

Τι σας ενόχλησε στην εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου;

Θα περίμενα περισσότερες προτάσεις για το αύριο της Δυτικής Ελλάδας. Δόθηκε μεγάλο βάρος στην κριτική και τη συνθηματολογία, χωρίς να κατατεθούν ιδέες και λύσεις για το αύριο. Εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη, ώριμη και κοστολογημένη πρόταση που μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι συμπεριλαμβάνει κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας. Άλλες προτάσεις για το αύριο δεν έχω ακούσει κι αυτό θα πρέπει να προβληματίζει.

Μπορείτε να θυμηθείτε την πιο δυσάρεστη στιγμή σας στην Περιφέρεια;

Μια θεομηνία, μια φυσική καταστροφή, ένα απρόβλεπτο γεγονός που έχει συνέπειες, είναι κάθε φορά μια δύσκολη και επίπονη στη διαχείριση της κατάσταση. Ωστόσο, με την ετοιμότητα μας στην πολιτική προστασία, καταφέραμε να περιορίζουμε το μέγεθος των συνεπειών. Δυσάρεστες στιγμές σίγουρα υπήρξαν. Για παράδειγμα, όταν με το μέτρο της διαθεσιμότητας ανατράπηκε η ζωή πολλών συνεργατών μας, υπαλλήλων στην Περιφέρεια, λογικό ήταν εκείνη η εξέλιξη να μας στεναχωρήσει. Βλέπαμε μπροστά μας, με ευθύνη και σε γνώση του κράτους, να συντελείται μια αδικία, με θύματα ανθρώπους που εργάζονταν κοντά μας. Αντιδράσαμε, πήγαμε κόντρα στην κυβέρνηση. Ναι, εκείνη η περίοδος μού έχει αφήσει ίσως την πικρότερη γεύση από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη. Καταλαβαίνω απόλυτα πόσο σκληρό και άδικο είναι να χάνει κανείς τη δουλειά του.

Η ενασχόληση με την πολιτική πόσο σάς έχει αλλάξει;

Μ’ έχει κάνει πλουσιότερο σ’ εμπειρίες και γνώσεις. Αλλά και… πλουσιότερο σε αγωνίες. Πάντα η ενασχόληση με τα κοινά, η ευθύνη δηλαδή, έχει και το στοιχείο της αγωνίας. Να είσαι χρήσιμος, να είσαι δημιουργικός, να είσαι αντάξιος της εντολής και των προσδοκιών εκείνων που σ’ επιλέγουν. Να είσαι διαρκώς παρών εκεί που πρέπει. Να αισθάνεσαι ότι εκεί που βρίσκεσαι δεν εκπροσωπείς τον εαυτό σου αλλά το σύνολο των πολιτών. Όσοι λειτουργούν κάτω απ’ αυτή τη συνθήκη γνωρίζουν ότι η πολιτική είναι μια δύσκολη υπόθεση, με μεγάλο προσωπικό κόστος. Αυτό τον δρόμο ακολούθησα έως τώρα, αυτόν θ’ ακολουθήσω και στο εξής.

Στην ερώτηση του ψηφοφόρου γιατί να σας ψηφίσει την Κυριακή τι απαντάτε;

O κύριος και ουσιαστικότερος λόγος που ζητάμε την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας είναι για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της Περιφέρειας. Ένα έργο που έχει δυο όψεις. Η μια είναι όλα όσα έγιναν έως σήμερα. Η δεύτερη όψη είναι ο χειροπιαστός, έτοιμος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός μας για την επόμενη μέρα. Παραλάβαμε μια Περιφέρεια με σημαντικά προβλήματα. Σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταβάλλεται σε Περιφέρεια-πρότυπο. Προοδευτικά κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και απαντάμε σ’ όλες τις μεγάλες προκλήσεις για το αύριο. Επιπλέον, στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στην οικογένεια, στα νέα παιδιά, στις γυναίκες αλλά και στους ανθρώπους της μέσης ηλικίας που χτυπήθηκαν απ’ την κρίση. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον καινούργιων ευκαιριών, με δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας αλλά και στήριξης της κοινωνικής συνοχής. Και για όλα αυτά θέλουμε να κριθούμε.

 

Share the Post