Ο δωδέκατος συνδυασμός των εκλογών για τον δήμο της Πάτρας, καλεί σε «Ανταρσύα» για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, βλέπει τις δημοτικές εκλογές ως αφορμή για να εκφραστεί ένα μαζικό ρεύμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος ο Δημήτρης Μπελιάς, ο οποίος βάζει χαμηλό βαθμό επαναστατικότητας στη δημοτική αρχή της Πάτρας τονίζοντας ότι έκανε πολύ λίγα για την Αριστερά αλλά και για τις ανάγκες των ανθρώπων της Πάτρας και επισημαίνει ότι στόχος της «Ανταρσίας» είναι στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές να κάνει την έκπληξη. Πώς την εννοεί; Η συζήτηση που ακολουθεί είναι άκρως διαφωτιστική.
Συστήστε μας τον συνδυασμό σας: Τι διαφορετικό πρεσβεύει από τους άλλους υποψήφιους συνδυασμούς για τις εκλογές του Μαΐου; Σε ποιους απευθύνεστε και ποιους καλείτε να συστρατευτούν;
«Η “Ανταρσία στην Πάτρα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή” δεν είναι ένας συνδυασμός που στήθηκε γύρω από ένα πρόσωπο – υποψήφιο δήμαρχο αλλά μια δημοτική κίνηση που συγκροτήθηκε με βάση τις πολιτικές αντιλήψεις και θέσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Δεν αποτελεί άλλον έναν εκλογικό συνδυασμό που ζητά ψήφο σε αυτές τις εκλογές για να διαχειριστεί τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη και τους κατοίκους της.Είμαστε κομμάτι και έκφραση ενός ολοκλήρου κόσμου που με τους αγώνες του, τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί να τα πάρουμε όλα πίσω. Μισθούς, συντάξεις, δουλειές, δικαιώματα, την ίδια μας την πόλη. Είναι πόλος έκφρασης της οργής και της αγανάκτησης του κόσμου του αγώνα ενάντια στα ξεπουλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην προσπάθεια της δεξιάς και της ακροδεξιάς να επιστρέψουν. Είναι πόλος έκφρασης και δράσης όλων όσων συγκρούστηκαν με τις μνημονικές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όσων έδωσαν στο δημοψήφισμα του 2015 την συντριπτική νίκη στο όχι,όσων σπάνε στην πράξη με την ανυπακοή τους τις μνημονικές επιθέσεις των τελευταίων ετών. Δίνουμε το στίγμα ενός άλλου δρόμου χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρώ, ΕΕ και ΔΝΤ, με τον πλούτο στα χέρια των εργαζομένων.
Αυτό τον κόσμο και την δράση του στηρίζουμε και εκφράζουμε σαν δημοτικό σχήμα, διεκδικώντας ότι η φωνή του θα ακουστεί ακόμη δυνατότερα. Στα δημοτικά συμβούλια, στο πεζοδρόμιο, στους χώρους εργασίας, σπουδών, σε κάθε χώρο όπου η συλλογική μας δράση έχει τη δύναμη να επιβάλλει ότι οι ανάγκες μας θα μπουν πάνω από τα κέρδη τους».
Υπήρξε μια σύγχυση κάποια στιγμή με πληροφορίες που ήθελαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εντάσσεται στο συνδυασμό Ρώρου, προφανώς λόγω της υποψηφιότητας της ΛέταςΖάγκλα. Τι συνέβη; Είχε καμιά βάση αλήθειας το όλο σενάριο;
«Καμία απολύτως. Στην “Ανταρσία στην Πάτρα” όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση αλλά ούτε καν σκέψη για οποιαδήποτε συνεργασία με τον συνδυασμό Ρώρου. Δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε να μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με έναν συνδυασμό που στηρίζει τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες εμείς καταγγέλλουμε και αντιπαλεύουμε . Με ανακοίνωσή μας, από τον Γενάρη, κάναμε σαφή την απόφασή μας να συμμετέχουμε αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές. Η υποψήφια στην οποία αναφερθήκατε, όπως και η ίδια έχει δηλώσει, έχει αποχωρήσει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από το 2015 και έκτοτε δεν έχει καμία σχέση μαζί μας.
Η σύγχυση την οποία, ανεπιτυχώς, επιδίωξε να δημιουργήσει ο κ. Ρώρος, ήταν προϊόν της προσπάθειάς του να “πουλήσει” κάτι που δεν είχε : την σχέση του με τον κόσμο που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ενάντια στα μνημόνια και τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Ήταν μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό».
Ισχυρίζεστε ότι οι τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019, δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί ένα μαζικό ρεύμα καταδίκης της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΕΕ καθώς και των πολιτικών τους φορέων σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Πώς το εννοείτε αυτό;
«Όλα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι Δήμοι έχουν αναγκαστεί να λειτουργήσουν σ ένα οικονομικό πλαίσια τόσο ασφυκτικό που έχουν οδηγηθεί σχεδόν σε διάλυση. Η χρηματοδότηση τους έφτασε να μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2012. Η μείωση των κονδυλίων για την λειτουργία τους και τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Οι περικοπές επιβλήθηκαν με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, του ΔΝΤ και την ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Σκοπός αυτών των περικοπών ήταν να επιβληθούνισοσκελισμένοιπροϋπολογισμοί και υπερπλεονάσματα. Έτσι κινήθηκαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία αρχικά τον ” Καλλικράτη ” και στην συνέχεια τον ” Κλεισθένη “.
Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών ήταν να χειροτερέψει ραγδαία η ζωή χιλιάδων εργαζομένων και της νεολαίας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Οι εκλογές του Μάη δίνουν μια τεράστια ευκαιρία στον κόσμο που παλεύει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) να τους χαλάσει τα σχέδια. Υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση σ αυτή την βάρβαρη πολιτική αλλά και η ελπίδα ότι απέναντι στην κρίση οι εργαζόμενοι έχουν την δική τους εναλλακτική, αντικαπιταλιστική προοπτική.
Με πυξίδα και εργαλείο ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δράσης που θα επιβάλλει με τους αγώνες μας την διαγραφή του χρέους – θηλιά, την κρατικοποίηση των τραπεζών, τον εργατικό έλεγχο παντού. Αυτή είναι η ελπίδα ότι έτσι θα σώσουμε ότι μέχρι τώρα έχει διαλύσει με τον πιο βάρβαρο τρόπο αυτή η πολιτική. Διαγράφοντας το χρέος αντί για ανθρώπινες ζωές».
Πιστεύετε όντως ότι οι δημοτικές εκλογές που αφορούν επί της ουσίας θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών προσφέρονται για να δοθεί όπως λέτε μήνυμα ανατροπής των «από κάτω» στους «από πάνω»;
«Η διαχείριση των ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών ποτέ δεν υπήρξε ανεξάρτητη και αποκομμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα, το τι πόροι διατίθενται στους Δήμους και πως θα χρησιμοποιηθούν, δεν είναι κάτι που ανεξάρτητα κάθε Δήμος επιλέγει. Αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης κάτω από τις οποίες καλούνται και υποχρεώνονται να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Το αν υπάρξουν απολύσεις ή προσλήψεις σε δημοτικές υπηρεσίες και δομές, το αν θα στελεχωθούν δομές κοινωνικής πρόνοιας, το αν θα έχουμε περισσότερους δωρεάν δημοτικούς σταθμούς, ιατρεία, γηροκομεία, χώρους φιλοξενίας αστέγων, σχολικές υποδομές, χώρους πράσινου, άθλησης και πολλά ακόμα δεν αποτελεί απόφαση μόνο των Δήμων.
Το γεγονός ότι διανύουμε μια απεργιακή προεκλογική περίοδο, αφού έχουμε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι Δήμων κλπ), είναι η καλύτερη συνθήκη για να αναδείξουμε την αριστερή, αντικαπιταλιστική εναλλακτική, που προτείνει η “Ανταρσία στην Πάτρα”, και να δοθεί “από τα κάτω” μήνυμα ανατροπής, αμφισβητώντας τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, από τις οποίες όμως εξαρτάται και η λύση των “τοπικών” προβλημάτων».
Ποια είναι η γνώμη σας για τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική;
«Ο Κλεισθένης, σε συνέχεια του Καλλικράτη, είναι ένα σύστημα οργάνωσης και διοίκησης των Δήμων που έκανε την τοπική αυτοδιοίκηση να μην είναι ούτε τοπική αλλά ούτε και αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τοπική γιατί δημιουργήθηκαν γιγάντιες Δημοτικές περιφέρειες που είναι πολύ δύσκολα διοικήσιμες αλλά δεν είναι ούτε αυτοδιοίκηση αφού μεταφέρθηκαν στους Δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες, χωρίς όμως και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ασκήσουν την δική τους πολιτική. Είναι ένα σύστημα που επιβάλλει όχι μόνο τον τρόπο οικονομικής λειτουργίας αλλά και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινούνται οι δημοτικές αρχές. Είναι ένας τρόπος να περνάει η κυβερνητική πολιτική μέσα από τους Δήμους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές των Δημοτών. Ο “Κλεισθένης”, αντί για προοδευτική τομή, όπως τον παρουσιάζει η κυβέρνηση, ενισχύει τις αρμοδιότητες των Δημάρχων, ώστε σε κάποιους τομείς να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τα Δημοτικά Συμβούλια. Επιβάλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και υπερπλεονάσματα, και δεν αφήνει τους Δήμους να ξεφύγουν από το πλαίσιο των περικοπών, των πολιτικών επιταγών της ΕΕ, του ΔΝΤ και τον μνημονιακό έλεγχο της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ακυρωθούν και τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αφού τα δημοτικά συμβούλια περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη, η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα έπρεπε να διασφαλίζει και την ισότιμη προεκλογική προβολή όλων των δημοτικών συνδυασμών κάτι που με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου εσωτερικών καταστρατηγείται αφού δίνονται περισσότερα μέσα και χώροι προβολής στους συνδυασμούς που είχαν μεγαλύτερη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές ή που στηρίζονται από μεγάλα κόμματα».
Αν εκλεγείτε θα είστε ανοικτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες με άλλες παρατάξεις;
«Η “Ανταρσία στην Πάτρα” συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές επιχειρώντας να εκφράσει και να δυναμώσει όλες τις φωνές αντίστασης και ανυπακοής ενάντια στην βαρβαρότητα των μνημονίων, των πολιτικών της ΕΕ, των απολύσεων,της ανεργίας, της φτώχειας. Δυναμώνουμε και εκφράζουμε όλες τις μάχες ενάντια στους φασίστες, το ρατσισμό, την γυναικεία καταπίεση, το σεξισμό, τον εθνικισμό. Αυτούς τους αγώνες έχει σκοπό να ενισχύσει και η κάθοδος μας στις εκλογές.
Οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα κριθεί και θα λογοδοτεί σε αυτή τη βάση και μόνο. Είναι σαφές πως αυτό αποκλείει την συνεργασία μας με παρατάξεις που έχουν δεξιές αντιλήψεις και πολιτικές.
Κατά τον ίδιο τρόπο που λέμε ότι υπηρετούμε μια πολιτική που κέντρο έχει, όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ζωές και τις ανάγκες των φτωχών, των απολυμένων, των καταπιεσμένων και τωναδύναμων, σε αυτή τη λογική θα κρίνουμε και την όποια μετεκλογική συνεργασία. Το κριτήριο θα είναι αν δίνει φωνή σε αυτόν τον κόσμο, δυναμώνει τον αγώνα του, δίνει λύσειςστα προβλήματά του και ενισχύει το εργατικό κίνημα.
Αλλά και πέρα από την στάση μας στο δημοτικό συμβούλιο , σε επίπεδο κινήματος, έχουμε την πολιτική του Ενιαίου Μετώπου, δηλαδή της ενωτικής δράσης με όλες τις συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές , στα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, του πολέμου, του ρατσισμού και του φασισμού».
Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα της Πάτρας;
«Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως των νέων, μαζί με την ελαστική, την επισφαλή και ανασφάλιστη εργασία είναι για μας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάτρα και αυτό δημιουργεί μια σειρά από άλλα προβλήματα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, και οι μισθοί καταβαραθρώθηκαν, ειδικά τα χρόνια των μνημονίων, με καταστροφικές συνέπειες στις ζωές όλων μας.
Η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ντόπιους και μετανάστες, με πλήρη συνταξιοδοτικά και λοιπά δικαιώματα και οι αυξήσεις των αποδοχών, βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος και της δράσης μας. Όπως και η μάχη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για νέες προσλήψεις σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες».
Πώς κρίνετε την 5ετή πορεία της δημοτικής αρχής;
«Η δημοτική αρχή Πελετίδη,που εκλέχθηκε με 63,5% στις προηγούμενες εκλογές, κατάφερε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με 29 δημοτικούς συμβούλους, έναντι 20 που είχαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις μαζί. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την ίδια περίοδο αντίστοιχοι συσχετισμοί επικράτησαν και στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, θα έλεγε κανείς πως υπήρξαν οι συνθήκες στην Πάτρα για εφαρμόσει η παράταξη Πελετίδη όλη την πολιτική και της εξαγγελίες της για ανυπακοή , ανατροπή και ριζοσπαστικές αλλαγές.
Αντίθετα με όλα αυτά, είδαμε την δημοτική αρχή να περιορίζεται σε μια λογική χρηστής διαχείρισης των πενιχρών οικονομικών του Δήμου, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με το ύπαρχον οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων. Δεν χρησιμοποίησε την δύναμη του κόσμου που την στήριξε για να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω πως αντί να μπει μπροστά ο Δήμος και να κινητοποιήσει και τον κόσμο για να απαιτήσει και να επιβάλει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στον Δήμο , ώστε να μη διαλυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες και να μην βγουν τόσοι εργαζόμενοι στην ανεργία, περιορίστηκε σε δηλώσεις συμπαράστασης προς του απολυμένους. Την ίδια υποχωρητική στάση, σε σχέσεις με τις δεσμεύσεις του, κράτησε και στα ζητήματα της Ξερόλακας, των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων διαβίωσης των προσφύγων στο λιμάνι, αφήνοντας στο τέλος την αστυνομία να “καθαρίσει την κατάσταση” .
Όλα αυτά είναι πολύ λίγα για την Αριστερά αλλά και για τις ανάγκες των ανθρώπων της Πάτρας».
Μπορεί η παράταξή σας να κάνει την έκπληξη και πώς την ορίζετε εσείς; Τι θα ήταν για σας επιτυχία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
«Επιτυχία για εμάς θα είναι να εκφράσουμε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για να πάρουν πίσω τις ζωές τους, τις δουλειές τους, την αξιοπρέπεια τους, τα όνειρα τους αλλά και με την δράση μας να στηρίξουμε νικηφόρα τους αγώνες τους.
Εκλογική επιτυχία για εμάς, θα είναι η” Ανταρσία στην Πάτρα” να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο ώστε να δυναμώσει η φωνή μας και να δώσουμε με καλύτερους όρους και μέσα από το νέο δημοτικό συμβούλιο τις μάχες που έτσι κι αλλιώς δίνουμε μέχρι τώρα και έξω από αυτό.
Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστούμε την ψήφο,την στήριξη και τηνενεργό συμμετοχή στην προσπάθειά μας, όλων όσων θέλουν να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να γκρεμίσουμε τις βάρβαρες πολιτικές.Άλλωστε, όλοι εμείς, οι “από τα κάτω” και η δράση μας, είμαστε και το κλειδί για να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας. Και τοπικά και συνολικότερα .
Ήρθε η ώρα να κάνουμε Ανταρσία στη Πάτρα».
«Η Πάτρα πρωτοστάστησε στα κινήματα ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό και τον σεξισμό»
Η Πάτρα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πόλη με ανοικτά μυαλά σε θέματα ανισοτήτων, ανοχής στη διαφορετικότητα κλπ. Συμφωνείτε;
«Είναι αλήθεια πως ο κόσμος της Πάτρας έχει πρωτοστατήσει στα κινήματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, την καταπίεση και τον σεξισμό και στις μάχες που αυτά έδωσαν. Από το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ , την συγκλονιστική συμπαράσταση στους αγώνες των εργατών γης της Μανωλάδας, το μαζικό κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΑΒΕΞ και στον Λαδόπουλο, μέχρι τη συμμετοχή του στην φετινή απεργιακή 8 Μάρτη και την διεθνή ημέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσεις στις 16 Μάρτη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το πως αγκαλιάστηκε από του κατοίκους της πόλης μας η διοργάνωση του Patras Pride, του φεστιβάλ υπερηφάνειας και “ορατότητας” της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παρότι δεν έτυχε καμίας στήριξης από την δημοτική αρχή.
Το ζητούμενο είναι η νέα δημοτική αρχή να δείξει και αυτή την ίδια ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα και να αξιοποιήσει την εκφρασμένη διάθεση του κόσμου να παλέψει ενάντια στις ανισότητες και την καταπίεση και να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Για να έχουμε μια πόλη που θα δείχνει όχι απλά ανοχή αλλά αποδοχή στην διαφορετικότητα. Μια πόλη “ανοιχτή” στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στους Ρομά και στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μια πόλη προσβάσιμη και φιλική στα άτομα με αναπηρία, που ως τώρα ζουν στο περιθώριο».
Ο Δημήτρης Μπελιάς
Υπάλληλος, τεχνιλόγος πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του ΑΤΕΙ Πάτρας και γεννημένος στην Πάτρα, ο Δημήτρης Μπελιάς είναι πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία και στέλεχος της αριστεράς. Οι γονείς του δούλευαν στο δασαρχείο ενώ είναι παντρεμένος με την Αγγελική Μπελιά και πατέρας δύο μικρών παιδιών.
Ο Δημήτρης Μπελιάς όπως και ο Άρης Καζάνης, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας είναι και οι δύο ιδρυτικά μέλη της κίνησης, «Ανταρσία στην Πάτρα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή» από το 2014.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(από 7Μέρες Ενημέρωση)