“Όραμα για την Δυτική Αχαΐα” : Σχέδιο για τα αδέσποτα ζώα

adespoto-ipopgr

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην επικράτεια του Δήμου όσο και στην Κ. Αχαΐα ειδικότερα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της παρουσίας και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλοι) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευζωία των ίδιων των ζώων, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα, τα φαινόμενα εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων αυξάνονται ενώ η εμπειρία και η διάθεση προσφοράς τόσο των φιλοζωικών ομάδων και δημοτών όσο και των ειδικών του κλάδου (κτηνίατροι, εκπαιδευτές κλπ.) δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες της περιστασιακής αντιμετώπισης του θέματος ενώ η ανυπαρξία λογοδοσίας και ελέγχου των υλοποιούμενων προγραμμάτων εντείνει τη δυσπιστία και την καχυποψία για την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής.

Για το συνδυασμό μας το θέμα δεσποζόμενα-αδέσποτα ζώα πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία και συνολικά καθώς τα περισσότερα ζώα συντροφιάς πριν γίνουν αδέσποτα ήσαν δεσποζόμενα. Η συνεργασία μας με τους ειδικούς και τους φιλόζωους της περιοχής είναι επιβεβλημένη. Ως δημοτική αρχή θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη διάθεση προσφοράς τους και τα δίκτυα επικοινωνίας και αλληλεγγύης που διαθέτουν και τους ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη βοήθειά τους.

Απαιτείται κατ’ αρχάς πλήρης και συστηματική καταγραφή των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην επικράτεια του Δήμου. Η καθολική εφαρμογή, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, της ηλεκτρονικής σήμανσης και η δημιουργία ενός δημοτικού μητρώου ζώων συντροφιάς, συνδεδεμένου με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελεί μέρος της λύσης.

Περαιτέρω, απαιτείται η συνεχής και συνεπής τήρηση των υποχρεώσεων του Δήμου, όπως προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία, για τη διαχείριση των αδέσποτων: περισυλλογή, κτηνιατρική εξέταση, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, θεραπευτική αγωγή, αν απαιτείται, επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον.

Στόχος μας είναι η εξάλειψη του φαινομένου παραγωγής αδέσποτων ζώων ώστε ο σημερινός αριθμός τους να απορροφηθεί από μικρού μεγέθους δομές και από οικογένειες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Στο πλαίσιο αυτό:

 

  1. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες αλλά και τους όμορους Δήμους και τους φορείς εθνικής εμβέλειας για την ανάπτυξη δικτύου υιοθεσιών.
  2. Επιδιώκουμε την ίδρυση χώρου ενδιαιτημάτων για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων στειρωμένων και τραυματισμένων ζώων με σκοπό την αποθεραπεία τους, επιθετικών ζώων, κουταβιών μέχρι την ηλικία των 5 μηνών, διεκδικώντας την επιχορήγησή του τόσο από το σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  3. Συμβάλλουμε στην προαγωγή της φιλοζωίας και τη μείωση των φαινομένων κακοποίησης ζώων μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τοπικές κοινότητες, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι δράσεις αυτές μπορεί να είναι εκδηλώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια, αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου κλπ.
  4. Δημιουργία Δημοτικού Μητρώου Αδέσποτων όπου θα καταχωρούνται όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο χώρο ενδιαίτησης, που έχουν δοθεί για υιοθεσία, αλλά και που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολίων και έχουν επανενταχθεί στο φυσικό τους περιβάλλον.
  5. Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  6. Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όπου ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε πεδία προκειμένου να δει φωτογραφίες σκύλων για υιοθεσία, βίντεο εκπαίδευσης κλπ. Επίσης στην σελίδα αυτή θα υπάρχει και πεδίο βοήθειας όπου ειδικοί θα μπορούν να βοηθήσουν τον πολίτη να επιλέξει το κατάλληλο για αυτόν σκύλο. Τέλος μέσο της ιστοσελίδας διαχέουμε τα αποτελέσματα των υλοποιούμενων προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου στην τοπική κοινωνία.

Share the Post