Mετά από μια διαδικασία που έκανε το φράγμα Πείρου- Παραπείρου να συναγωνίζεται στις καρτ ποστάλ το… λαϊκό μύθο του γεφυριού της Άρτας, το έργο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην έμφραξη μέχρι το αργότερο τις 20-25 Νοέμβρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κλείνει το στόμιο και πλέον το φράγμα γεμίζει νερό.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την ευχάριστη… πλημμύρα και να αποκτήσει η περιοχή ένα έργο μεγάλης αναπτυξιακής εφόρμησης, υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα: Το ένα είναι το προφανές. Να είναι δηλαδή κατασκευαστικά έτοιμο το φράγμα, να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Το δεύτερο είναι να είναι έτοιμος ο φάκελος να πάει στην διαχειριστική αρχή των φραγμάτων προκειμένου να πάρει την έγκριση για τη λειτουργία του.
Ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου ετοιμάζει το φάκελο. Εκτιμάται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο φάκελος αυτός θα είναι έτοιμος και θα έχει σταλεί στην αρχή φραγμάτων για έγκριση.
Η τελευταία επιθεώρηση
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Πάτρα ο Γενικός διευθυντής των φραγμάτων του υπουργείου, Αντώνης Κοτσώνης, προκειμένου να κάνει την τελευταία επιθεώρηση στο φράγμα. «Αυτό λοιπόν το κατασκευαστικό μέρος συν το διαδικαστικό για το φράγμα θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο τρίμηνο και η έμφραξη του φράγματος θα γίνει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του Νοέμβρη» λέει στη «7Μ» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
«Το Υπουργείο είναι πιεσμένο δεν πρέπει να χαθούν καθόλου αυτοί οι χρόνοι γιατί μετά θα έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η νέα πρόταση για το Φορέα
Το δεύτερο κρίσιμο βήμα είναι ο φορέας. «Το υπουργείο μας κατέθεσε μια νέα πρόταση για ίδρυση ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου κατά τα πρότυπα της ανώνυμης εταιρείας παγίων της ΕΥΔΑΠ των Αθηνών» εξηγεί ο Περιφερειάρχης. «Τι λέει αυτή η πρόταση; 51% συμμετοχή το δημόσιο και 49% οι υπόλοιποι φορείς, Περιφέρεια και Δήμοι. Αυτή η νέα πρόταση θα έρθει σε εμάς για διαβούλευση. Το υπουργείο θα ακούσει την άποψη της Περιφέρειας και των δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δύμης, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη για να πάει για νομοθετική ρύθμιση.
Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο, η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί θα έχουμε την έμφραξη μέχρι τέλος Νοέμβρη και την απόφαση για το φορέα διαχείρισης» λέει ο κ. Κατσιφάρας .
Το σχέδιο του Υπουργείου περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο τριών ετών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να εγκριθεί ο φορέας με το μετοχικό σχήμα όσων επιθυμούν και το δημόσιο να έχει το ποσοστό όποιου δεν επιθυμεί να συμμετάσχει. Αυτό έχει ευελιξία καθώς σου δίνει τη δυνατότητα όποτε αποφασίσεις να πάς να το πάρεις.
Το 51% στο δημόσιο; Αυτοί θεωρούν ότι επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πάει ως πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος για την προστασία του δημόσιου αγαθού το νερό και την ενέργεια.
Το 51% στο δημόσιο συναρτάται με την προστασία του νερού και της ενέργειας ως δημόσιου αγαθού, αφενός είναι κάτι που εντάσσεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αφετέρου δεν είναι και πολύ μακριά από αυτό για το οποίο τυρβάζει η δημοτική αρχή, ότι δηλαδή το νερό είναι του δημοσίου, μιας και ο δήμος Πατρέων μπλόκαρε με την άρνησή του τη δημιουργία φορέα το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου θα έχει η αυτοδιοίκηση.
«Εμείς θα μπαίναμε έτσι η αλλιώς να το διαχειριστούμε. Έχουμε μια πιο προωθημένη άποψη για το θέμα, ότι –ναι- η αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί κάτω από δημόσιο συμφέρον το νερό» λέει ο κ. Κατσιφάρας.
Η τουριστική αξιοποίηση του φράγματος
Το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, δεν αφορά μόνο το καθαρά λειτουργικό του μέρος το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της Πάτρας για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως και της ΒΙ.ΠΕ. και των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουμε μεγάλες και απρόβλεπτες κλιματικές αλλαγές.
«Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε και ένα όραμα, μια στρατηγική, να δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική στην Αχαΐα μέσα από το φράγμα» εξηγεί ο Περιφερειάρχης. «Έτσι έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό ιδεών για τη χωροταξία, τη χρήση γης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορεί να υπάρχουν. Αυτό θα είναι σε επίπεδο προμελέτης για να μπορέσουμε μετά να δούμε εναλλακτικό τουρισμό, έχοντας ήδη τη χρήση γης έχοντας λύσει όλα τα θέματα για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει ποιές δραστηριότητες επιχειρηματικές, μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρειάζεται, ποιες υποδομές για περιήγηση περίπατο, παρατηρητήρια, εναλλακτικό τουρισμό, μικρές τουριστικές μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν. Πρέπει να είναι λυμένο όλο το θεσμικό πλαίσιο όλο το χωροταξικό και προσδιορισμένο από την αρχή.
‘Έχουμε για αυτό λαμπρά παραδείγματα και από το εξωτερικό με τον παραλίμνιο τουρισμό αλλά και από την Ελλάδα με τη λίμνη Πλαστήρα και έχουμε φροντίσει να το συνδέσουμε όλο αυτό αμέσως μετά, αφού έχουμε το πλαίσιο, με μια τοπική θεματική χωρική ανάπτυξη που θα συνοδεύεται από πόρους.
Περιμένουμε να δούμε ποιοι θα συμμετάσχουν και τι αποτελέσματα θα έχουμε».
(εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)