Το «σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά θέλει την Πάτρα, πόλη προσβάσιμη!

spiral_patra_poli_prosvasimi-620×420

Η ολοκλήρωση της σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής και η σύνδεση του τρένου με το νέο λιμάνι, η άνετη, γρήγορη και ασφαλής διασύνδεση του Δήμου Πατρέων με τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία, η δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου στο λιμάνι μπορούν να κάνουν την «Πάτρα, πόλη προσβάσιμη»!

Το “σπιράλ” του Πέτρου Ψωμά θεωρεί τα ζητήματα αυτά κρίσιμα και υψηλής προτεραιότητας και θα κινηθεί στην κατεύθυνση πίεσης για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή τους, με οργανωμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παράλληλα με την δημιουργία δημοτικού οργανισμού κυκλοφοριακού σχεδιασμού και εφαρμογών, στην κατεύθυνση επίλυσης του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα του “σπιράλ” για την Πάτρα, πόλη προσβάσιμηπεριλαμβάνονται τα εξής:

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

Με την πλήρη ανακατασκευή της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου ο Δήμος Πατρέων θα αποκτήσει άνετη, γρήγορη και ασφαλή διασύνδεση με τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία που αποτελούν φυσική συνέχεια της περιοχής.

Θεωρούμε το έργο ως ύψιστης προτεραιότητας και προχωράμε σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις για την έναρξη και ολοκλήρωσή του.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΕΝΟ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Το τρένο πρέπει να φτάσει στην Πάτρα συνδέοντας και το νέο λιμάνι με μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή. Παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία του Προαστιακού.

Τρένο Υπέργειο. Σήμερα υπάρχουν δεσμεύσεις για την υπογειοποίηση του τρένου στο κέντρο της πόλης και μέχρι το νέο λιμάνι, παρότι είναι ασαφές αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης ολόκληρου αυτού του πρότζεκτ. Το “σπιράλ” αισθάνεται υποχρεωμένο να ειδοποιήσει τους Πατρινούς ότι η υπογειοποίηση του τρένου, μαζί και του προαστιακού, από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα, είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και πιθανότατα μη ρεαλιστική.

Προτείνουμε να επανεξεταστούν και άλλες επιλογές, όπως η υπέργεια γραμμή (τρένο πάνω σε γέφυρα), η οποία είναι πολύ πιο οικονομική -άρα και ρεαλιστική- και αφήνει ελεύθερη και ανεμπόδιστη την πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Το κόστος της Υπέργειας γραμμής, έναντι της υπόγειας, έχει αναλογία περίπου 1 προς 10.

ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ

– Δημιουργία Σταθμού Φυσικού Αερίου. Θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου (ΦΑ) στο νέο λιμάνι καθώς σε λίγα χρόνια οι θαλάσσιες μεταφορές θα χρησιμοποιούν μόνο ΦΑ για τις ανάγκες τους.

– Σύνδεση με το τρένο. Το μέλλον του Νέου Λιμανιού θα κριθεί από την αποκατάσταση της επαφής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και από την κατασκευή του εμπορικού του τμήματος. Αυτή η εξέλιξη θα απελευθερώσει πλήρως το παλιό λιμάνι.

– Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων. Εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η δημιουργία σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο νέο λιμάνι με την αξιοποίηση των χώρων της παλιάς Πειραϊκής-Πατραϊκής που έχουν περάσει στην κυριότητα του ΟΛΠΑ Α.Ε..

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η Πάτρα υποφέρει τόσο από κυκλοφοριακή συμφόρηση σε βασικές οδικές αρτηρίες της, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, όσο και από το διπλοπαρκάρισμα. Το “σπιράλ” επιδιώκει τη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων με Ι.Χ. καθώς και την ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πεζούς. Προτείνουμε την σύσταση Δημοτικού Οργανισμού Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Εφαρμογών, για την μελέτη και υλοποίηση των παρακάτω μέτρων που θα οδηγήσουν σε αυτή την κατεύθυνση:

– Εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης. Εισηγούμεθα την εκπόνηση επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης που θα ενσωματώσει τα δεδομένα από τη λειτουργία της μεγάλης και της μικρής περιμετρικής, της διάνοιξης της οδού Κανακάρη υποδεικνύοντας τις ροές των κινήσεων στην Πάτρα σήμερα και το βαθμό εξυπηρέτησης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Εναλλακτικές μορφές κυκλοφορίας/ περιορισμός ΙΧ. Με την επικαιροποίηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης και σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας θα αναπτυχθεί στην πόλη δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Το Ιστορικό Κέντρο θα αποσυμφορηθεί από το Ι.Χ., ενώ minibus θα συμπληρώνουν τις μεταφορές από και προς το κέντρο. Τα ΙΧ θα σταθμεύουν σε χώρους στάθμευσης σε κομβικά σημεία, από τα οποία θα διέρχονται τα minibuses.

Share the Post