Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς κατά τη συνάντηση και συζήτηση στο Δημαρχείο Καλαβρύτων με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, εξέθεσε αναλυτικά, όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Καλαβρύτων και τους κατοίκους του και του παρέδωσε το παρακάτω υπόμνημα, με συνοπτική και αξονική περιγραφή των κυριότερων, απ’ αυτά.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στον μαρτυρικό, ορεινό και ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων και στη μαρτυρική μας Πόλη και την εποικοδομητική συνάντηση και συζήτησή μας στο Δημαρχείο και εύχομαι και ελπίζω, αυτή, να αποτελέσει, απαρχή, θετικών εξελίξεων και μέτρων, περαιτέρω, στήριξης και ενίσχυσης του ορεινού Δήμου μας και επίλυσης των ζωτικών προβλημάτων του, ώστε η περιοχή μας να μην αποτελεί “την ξεχασμένη Ελλάδα”.
Είναι γνωστό, ότι, ο Δήμος Καλαβρύτων, είναι, κατ’ εξοχήν, ορεινός Δήμος της χώρας, έχει μια τεράστια έκταση (1.100.000 στρεμμάτων περίπου, ο 5ος μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας) και αποτελείται από 66 κοινότητες και 128 οικισμούς, διάσπαρτους, σ’ ένα ορεινό και δύσβατο ανάγλυφο, με ψηλά όρη, απότομες πλαγιές, μεγάλα ποτάμια, υπέροχα δάση, βοσκοτόπους, λίγες, γεωργικά εκμεταλλεύσιμες, εκτάσεις και ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, με ασφαλτωμένους δρόμους αλλά και χωματόδρομους, που όλοι τους χρειάζονται συνεχή συντήρηση και βελτίωση.
Οι κάτοικοί μας, ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, είτε, με την πατροπαράδοτη κτηνοτροφία, είτε, με τον τουρισμό, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με άξονά του, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και λιγότεροι, με τη γεωργία, μελισσοτροφία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες κ.α..
Έτσι, κτηνοτροφία και τουρισμός, αποτελούν και τους δύο (2) αναπτυξιακούς πόλους του Δήμου μας και στη στήριξη, ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξή τους κατευθύνεται όλη η δράση του Δήμου μας και γι’ αυτό ζητούμε και τη δική σας καταλυτική συνδρομή κ. Πρωθυπουργέ.
Επίσης, είναι γνωστό, ότι, ο Δήμος Καλαβρύτων μαζί με τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Πατρίδας μας που συμμετέχουμε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των Ολοκαυτωμάτων μας για να μη ζήσουμε, ποτέ πια πολέμους και ναζισμούς και είμαστε στην πρωτοπορία της διεκδίκησης των οφειλομένων, ακόμη, γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
1. Με αφορμή, την τραγική 75η Επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που τιμούμε αυτές τις ημέρες, με σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης που κορυφώνονται, την άλλη, Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, ως Δήμαρχος Καλαβρύτων, και με την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, ξεκινώ, θέτοντας, το μείζον, για το Δήμο μας και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, ζήτημα και αίτημα της καταβολής και πλήρους εξόφλησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
Αφού, σας εκφράσω την ικανοποίησή μας, για την έκδοση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, πρέπει να επισημάνω, ότι, καθυστέρησε η συζήτησή του στη Βουλή και κυρίως καθυστέρησαν να υλοποιηθούν οι αναγκαίες προτεινόμενες ενέργειες που το πόρισμα αυτό προτείνει στις σελίδες 76 – 85 αυτού, με βασικότερη, τη θέση του δίκαιου αυτού αιτήματός μας, σε διακρατικό επίπεδο στη Γερμανική πλευρά και βεβαίως, να υλοποιηθούν και οι άλλες προτεινόμενες ενέργειες του πορίσματος.
Με την ευκαιρία δε αυτή, κ. Πρωθυπουργέ, σας ζητώ και σας παρακαλώ, να προσδιορίσετε και να προγραμματίσετε, συνάντηση μαζί σας, με όλους τους 17 δημάρχους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”.
Η συνάντηση αυτή και η συζήτηση μαζί σας στο Γραφείο σας στην Αθήνα, αποτελεί, αίτημα και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου μας.
2. Ως προς την στήριξη της κτηνοτροφίας και εν γένει της αγροτικής παραγωγής
Εκτός από όσα αναφέρατε κατά την ομιλία σας στο Συνεταιρισμό Καλαβρύτων οφείλω και εγώ να σας επισημάνω τέσσερις (4) προτάσεις που συμβάλλουν καθοριστικά, στην στήριξη, ενίσχυση και αναπτυξιακή προοπτική των δραστηριοτήτων αυτών.
2.1. Άμεση επίλυση του μεγάλου προβλήματος με τις τιμές στο γάλα και στ’ άλλα αγροτικά προϊόντα και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, με τα οποία θα κρατηθούν οι τιμές, σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι μας θ’ αναγκαστούν να διακόψουν τις εκμεταλλεύσεις της και να προστεθούν στους ανέργους των πόλεων.
2.2. Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία.
Όπως προανέφερα, βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων μας είναι: α) ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους και β) ότι δεν έχουν επαρκείς και ασφαλείς αγροτικούς δρόμους, για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των κτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων.
Για αυτό, θα πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα χρηματοδοτικό, που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μας και να μπορεί και ο Δήμος μας να υποβάλλει προτάσεις, τόσο, για τον εξηλεκτρισμό των κτηνοτροφικών και αγροτικών εγκαταστάσεων, όσο και για την επέκταση και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
2.3. Ενεργοποίηση και ολοκλήρωση των υφιστάμενων αναδασμών (Σκεπαστού, Βουραϊκού, Αροανείου κλπ.) και έναρξη της Δεύτερης (Β΄) Φάσης του Αναδασμού του Αροανείου και επέκταση αυτού στην πεδινή περιοχή των κοινοτήτων Κρινοφύτων, Λυκούριας, Παγκρατίου, Σκοτάνης και Δάφνης.
Με την επέκταση του αναδασμού αυτού, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής και θα αποκτήσουν ζωή τα προαναφερόμενα ορεινά χωριά μας, αφού, οι νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες μας, με ευχέρεια, άνεση και με καλύτερους όρους, θα ασκούν το επάγγελμά τους και όχι μόνο αυτό, αλλά ο αναδασμός αυτός θα αποτελέσει και ισχυρό πόλο έλξης για νέους μας, που έχουν φύγει από τα χωριά μας και μένουν, άνεργοι, στις μεγάλες πόλεις, να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο της καταγωγής τους.
3. Ως προς τη στήριξη του Τουρισμού και των συναφών μ’ αυτόν δραστηριοτήτων.
3.1. Η χρηματοδότηση των όλως αναγκαίων έργων βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με το ποσό των 20.000.000 ευρώ περίπου, για τα οποία ο Δήμος μας και η δημοτική επιχείρησή του Χιονοδρομικό μας Κέντρου, εκπονήσαμε τις αναγκαίες μελέτες και με τη συνδρομή και υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον Υφυπουργό κ. Γιαννακίδη και στο Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Κορκολή, την επισυναπτόμενη πρόταση και τεχνικό δελτίο, για την ένταξη των έργων και του κόστους τους, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η δική σας, προσωπική μέριμνα και φροντίδα για την ένταξη των έργων στο ΠΔΕ, είναι όλως αναγκαία και καθοριστική κ. Πρωθυπουργέ και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε. Θα συνδέσετε το όνομά σας, με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της περιοχής μας, από το οποίο ζουν όλα τα Καλάβρυτα κα η ευρύτερη περιοχή μας.
3.2. Ένταξη των Καλαβρύτων και των αξιοθέατων, που αυτά διαθέτουν (Χιονοδρομικό Κέντρο, Σπήλαια Λιμνών – Καστριών, Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, Φαράγγι Χελμού – Βουραϊκού, που είναι Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, Αρχαιολογικοί χώροι Κλείτορα, Λουσών, Ψωφίδας, Λεοντίου, ιστορικά μοναστήρια – σύμβολα του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, Μονή Μακελλαριάς, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πολλά άλλα ακόμη), στην τουριστική προβολή που διεξάγει, κατ’ έτος, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, καθόσον ο μικρός, φτωχός και ορεινός Δήμος Καλαβρύτων δε, διαθέτει, τους απαιτούμενους πόρους για προωθητικές ενέργειες και δράσεις προβολής.
4. Ως προς την στήριξη ΚΑΙ της κτηνοτροφίας, ΚΑΙ του Τουρισμού, ΚΑΙ για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου μας και επίλυση γενικότερων θεμάτων.
4.1. Βελτίωση, συντήρηση και άρση επικινδυνότητας των βασικών οδικών αξόνων, που συνδέουν τα ορεινά Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο, την Αθήνα και την Τρίπολη και συγκεκριμένα:
ü Πρωτίστως, της Επαρχιακής Οδού Πούντας – Καλαβρύτων – Χιονοδρομικό Κέντρο – Κλειτορία.
Στο δρόμο αυτό, έχουν να γίνουν σοβαρές εργασίες βελτίωσης, αποκατάστασης και άρσης της επικινδυνότητας, από το έτος 2000 (επί εποχής Λαλιώτη).
Αποτελεί τον βασικότερο άξονα επικοινωνίας των Καλαβρύτων με την παραλιακή ζώνη, την Πάτρα, το Αίγιο και την Αθήνα και από αυτόν, έρχεται, το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών και τουριστών, στο Δήμο μας.
Ο δρόμος αυτός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, από τους επικρεμάμενους βράχους, σε διάφορα τμήματά του, που είναι άκρως επικίνδυνοι και οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα και άμεση αντιμετώπιση, για να αποφύγουμε να θρηνήσουμε θύματα.
Για το δρόμο και το θέμα αυτό, έχω, ήδη, αποστείλει τα επισυναπτόμενα έγγραφά μου στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα.
ü Της Επαρχιακής Οδού Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Κλειτορία – Τρίπολη.
ü Της Εθνικής Οδού Αίγιο – Γουμένισσα – Καλάβρυτα – Πριόλιθος – Αυχένας – Τριπόταμα.
ü Της 111 Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως.
Όλοι οι παραπάνω βασικοί, Εθνικοί και Επαρχιακοί, οδικοί άξονες, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας του Δήμου μας και των κατοίκων του, καθώς και των πολλών επισκεπτών – τουριστών μας, με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Να επισημάνω ότι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προσπαθεί να συμβάλλει στη βελτίωση και συνάντηση του οδικού μας δικτύου με έργα που προγραμματίζει, πλην όμως, αυτά, δεν επαρκούν και χρειάζονται μεγαλύτερες και με διάρκεια στο χρόνο, παρεμβάσεις.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να αναπτυχθεί και η επαρχία και να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, καθώς και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η τουριστική κίνηση, που και αυτή δίνει ζωή στην ορεινή περιοχή μας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρωτίστως, την ασφαλή, γρήγορη και άνετη μετακίνηση τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών με τα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό, μπορεί, να γίνει, μόνο, με τη βελτίωση, την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας των παραπάνω οδικών αξόνων, με την ιεραρχημένη αναγκαιότητα, που ανωτέρω εκθέτω.
4.2. Αντιπλημμυρικό έργο και έργο οριοθέτησης προστασίας και ανάδειξης του Βουραϊκού Ποταμού, κάτωθι της πόλης των Καλαβρύτων, από τον Άγιο Γεώργιο Σκεπαστού, έως τη θέση «Αυλές» Καλαβρύτων, δεδομένου ότι, κάθε χρόνο, πλημμυρίζει η περιοχή αυτή, καταστρέφει τις καλλιέργειες και δημιουργεί κινδύνους για τις υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή.
4.3. Μεγάλο πρόβλημα για τον ορεινό Δήμο μας και την παροχή γνώσεων και επαρκούς εκπαίδευσης στα παιδιά μας, αποτελεί και η έλλειψη εκπαιδευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και στα Λύκεια του Δήμου μας και σε κάθε περίπτωση η υποστελέχωση και η καθυστερημένη στελέχωσή τους (ακόμη και τώρα, Δεκέμβριο μήνα, υπάρχουν κενά, σε διάφορες ειδικότητες).
Ζητούμε να ενταχθούν στα ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και τα σχολεία της Κλειτορίας Καλαβρύτων, καθώς και να αυξηθούν τα μόριά της, λαμβάνοντας, την ανώτατη κατηγορία της περιοχής (ΙΑ) όπως και τα Σχολεία της Δάφνης Καλαβρύτων. Επίσης, να αυξηθούν τα μόρια και στα Σχολεία των Καλαβρύτων.
Τέλος για όλα τα Σχολεία του Δήμου Καλαβρύτων να έχουν και να αποκτήσουν το δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σ’ αυτά, να λαμβάνουν το επίδομα απομακρυσμένων περιοχών.
4.4. Όσον αφορά τέλος, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ζητούμε επίσης κύριε Πρωθυπουργέ, να ενταχθεί, ο κατ’ εξοχήν ορεινός Δήμος Καλαβρύτων, στην αμέσως ανώτερη ζώνη, απ’ αυτή που εντάσσεται ο νομός Αχαΐας, τροποποιώντας και συμπληρώνοντας τη σχετική απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών.
Για το θέμα αυτό, εκτός από το Δήμο μας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Αχαΐας και εάν δεν έχει ήδη λυθεί, ελπίζουμε, στη δική σας παρέμβαση για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, που απασχολεί όλους τους κατοίκους μας, ιδίως, τώρα το χειμώνα.
Τα παραπάνω, όλως αναγκαία και απαραίτητα, για την ανάπτυξη του τόπου μας, αιτήματα και προτάσεις του Δήμου μας, είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ορεινός και με περιορισμένες δυνατότητες και μέσα Δήμος μας και μαζί με όσα, επιπλέον αυτών, σας εκθέσαμε, κατά τη συζήτησή μας, ζητούμε και προσβλέπουμε στη δική σας καθοριστική συνδρομή και παρέμβαση, προς τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς κ. Πρωθυπουργέ, ώστε να επιλυθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε σύντομο χρόνο και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων μας και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας παρείχατε, σήμερα, κατά τη συνάντηση και συζήτησή μας να σας εκθέσω, αναλυτικά και με λεπτομέρεια τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να ζητήσω τη στήριξή σας, σ’ αυτά