Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, το πρόγραμμα δακοκτονίας, η ενίσχυση των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, η προστασία της φέτας, της τιμής του γάλακτος και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας Κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, όπως ίσχυσε στην περίπτωση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δίνοντας την ευκαιρία να ανασυσταθεί ένας ιδιαίτερος και παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα.
Σε σχέση με το πρόγραμμα δακοκτονίας, ζητήθηκε οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ξεκινούν νωρίτερα, με την έγκαιρη έκδοση της απόφασης κατανομής πίστωσης ανά Περιφέρεια και για χρονικό διάστημα τριετίας, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και την αποδοτική εφαρμογή του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης διατυπώθηκε το αίτημα για αύξηση του ποσού των διατιθέμενων πιστώσεων για το Υπομέτρο 4.1 “Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις” (Σχέδια Βελτίωσης) του Π.Α.Α. 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί περίπου 1300 αιτήσεις στήριξης, τη στιγμή που η προβλεπόμενη αρχική κατανομή δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 26.422.076 ευρώ.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέλυσε στον υπουργό το πρόβλημα που προκύπτει σε σχέση με την διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση στο πλαίσιο της ΚΑΠ. «Ενώ στις Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας χαρακτηρίζονται σήμερα 37 και 34 αντίστοιχα ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, στην υπό έγκριση Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται καμία απ’ αυτές, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αναστάτωση σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, που κινδυνεύουν με νέα απώλεια εισοδήματος» εξήγησε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε επανεξέταση της οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών με περισσότερο ευνοϊκά κριτήρια, ώστε να μειωθούν οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα ο Περιφερειάρχης έδωσε στα σχέδια βόσκησης. Συμφωνήθηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την ανάθεση μελέτης για την υλοποίηση της έναρξης εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Τονίστηκε ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της φέτας, όπως και για την τιμή του αιγοπρόβιου γάλακτος.
Ο κ. Κατσιφάρας εξάλλου εισηγήθηκε στον υπουργό επανεξέταση και τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την κατανομή αδειών αλίευσης τόννου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνιση κατανομή των αδειών αλίευσης στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Συγκεκριμένα οι χορηγούμενες άδειες στο Ιόνιο και ειδικότερα στην Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας να είναι ελάχιστες, μόλις δύο στην Π.Ε. Ηλείας.
Τέλος, ζητήθηκε να υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ για την έκδοση αδειών παραμονής πολιτών τρίτων χωρών που απασχολούνται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε Σταύρος Βέρρας.