Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, θα παραβρεθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προκειμένου να μιλήσει, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς κατέχει τη θέση του α’ αντιπροέδρου, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ενημερώθηκε σήμερα το πρωί πως εκτάκτως θα πρέπει να συμμετάσχει στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και ώρα 4 το απόγευμα, ώστε να τοποθετηθεί για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», εκφράζοντας φυσικά την απόφαση που έχει ήδη λάβει η ΕΝ.Π.Ε. κατά την συνεδρίασή της στις 18 Μαρτίου 2014.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είχε εκφραστεί η αντίδραση των μελών και του προέδρου σε αυτό το σχέδιο νόμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό, τη σύσταση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση μιας “μικρής ΔΕΗ” αποτελεί άμεσο πλήγμα στην εθνική οικονομία και αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
Επιπλέον τονίζεται από την ΕΝ.Π.Ε.: «Οι λόγοι ίδρυσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν έχουν εκλείψει. Πολλώ δε μάλλον που η μακροχρόνια κρίση και η ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας απαιτούν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα στη φθηνότερη δυνατή τιμή.
Ταυτόχρονα ο δημόσιος χαρακτήρας και έλεγχος μιας στρατηγικής επιχείρησης όπως η ΔΕΗ, ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια και την εθνική ανεξαρτησία και συντείνει στην υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποθηκεύσει το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, την ίδια στιγμή, μάλιστα που αναγνωρίζεται η σημασία διέλευσης ενεργειακών δικτύων από την ελληνική επικράτεια».
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας και α’ αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. Απ. Κατσιφάρας ζητά εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Να μην πωληθεί κανένας Ατμοηλεκτρικός ή Υδροηλεκτρικός Σταθμός Παραγωγής. Να διασφαλιστεί η λειτουργική και διοικητική ενότητα της Επιχείρησης. Να διασφαλιστεί η συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης και των θυγατρικών της (κατασκευή νέων μονάδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, διασύνδεση μη διασυνδεδεμένων νήσων).
Η ένταξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των θυγατρικών της στις μνημονιακές υποχρεώσεις και τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την αυτονόμηση των συμφερόντων και της οικονομικής ζωής από τον δημοκρατικό έλεγχο».