«Aπογυμνωμένες» από πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι οι ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, εν έτει 2014 στερούνται ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμά τους στην υγεία καθώς, η πολιτική των μνημονίων, έβαλε «λουκέτο» σε νοσηλευτικά ιδρύματα, υποβάθμισε τα Κέντρα Υγείας και κατήργησε τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.Τη σκληρή πραγματικότητα της διάλυσης της δημόσιας υγείας βιώνει και προσωπικά ως κάτοικος ορεινής περιοχής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτης Λαλιώτης, ο οποίος και στις περιοδείες του στα χωριά, εισπράττει την αγωνία των πολιτών.
Ηλικιωμένοι, στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και στους τρεις Νομούς της Δυτικής Ελλάδος, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ενώ για να βρουν γιατρό, ακόμη και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, υποχρεώνονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι την πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. «Με ανύπαρκτες υποδομές και ελλιπή συγκοινωνία οι κάτοικοι είναι «όμηροι» της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αποψίλωσε όλες τις μονάδες υγείας, αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων που παρά τα προβλήματα εξακολουθούν να φυλάττουν Θερμοπύλες, κρατώντας ζωντανά τα χωριά μας.
Το μόνο που κάνουν είναι προσευχές να μην αρρωστήσουν, γιατί τότε θα χρειαστεί να γίνουν μετανάστες στον τόπο τους. Είναι απαράδεκτο, γεροντάκια να μην μπορούν να πηγαίνουν στο γιατρό τους ακόμη και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Ο κ. Λαλιώτης, κατήγγειλε παράλληλα, την πρωτοφανή σιωπή της περιφερειακής Αρχής, η οποία, μέχρι σήμερα δεν έχει αντισταθεί για να αποτρέψει το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδος και από την άλλη πλευρά δεν τους έχει διευκολύνει λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.
«Με μία κινητή μονάδα πρόληψης δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, ενώ πριν από λίγες ημέρες, το Νοσοκομείο Κρεστένων γλίτωσε στο παρά πέντε. Την ίδια ώρα, είναι συνεχιζόμενη η υποβάθμιση τόσο του Νοσοκομείου Πύργου, όσο και του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, που κυρίως, λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών. Έως πότε η Περιφέρεια θα είναι απλός θεατής των εξελίξεων;», αναρωτήθηκε ο κ. Λαλιώτης.