Πελετίδης: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή συναυλία,αλλά και δουλειά για όλους…»

peletidis

Στην κατάμεστη αίθουσα “Αλέκα Σιούλη” του Παμπελοποννησιακού Σταδίου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το έργο της στον πολιτισμό και την πόλη μας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Για εμάς, όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση, γειτονιές ησυχαστήρια. Πολιτισμός για εμάς είναι να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, να υπάρχουν μισθοί για αξιοπρεπή διαβίωση. Πολιτισμός είναι να έχει ο λαός μας χώρο για τον περίπατο του, την άθληση, το πάρκο. Πολιτισμός είναι να έχουν τα παιδιά, παιδικούς σταθμούς σχολεία καθαρά, ζεστά και όμορφα. Πολιτισμός είναι να έχει κάθε παιδί τις διακοπές του, το παιχνίδι του, παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλείς. Πολιτισμός είναι να έχουμε νοσοκομεία, υποδομές και λειτουργίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πολιτισμός για εμάς είναι να μπορούν να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων, να μην υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα, να μην υπάρχει οικογένεια που θα έχει πρόβλημα επιβίωσης, να έχει ανάγκη το 2019 από συσσίτια, να μην μπορούν να μετακινηθούν γιατί δεν έχουν ούτε ένα εισιτήριο να πληρώσουν.

 

Πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή συναυλία, ένα καλό θέατρο, μόνο η μουσική, τα εικαστικά. Είναι η ίδια η κατάσταση της ζωής του ανθρώπου. Είναι ό,τι δημιουργεί ο άνθρωπος, είναι οι συνθήκες ζωής είναι όλη η ζωή.

Αυτό συμβαίνει γιατί τον πολιτισμό, το μεγαλείο το γεννά ο ίδιος ο λαός μας στην πάλη του για καλύτερη ζωή. Για αυτό και όσο είμαστε Δημοτική Αρχή θα κυριαρχεί η προσπάθεια να επιστρέψουν οι εκδηλώσεις, η πολιτιστική δράση και οι υπάρχοντες οικονομικοί πόροι στη γειτονιά, τους Συλλόγους, στους φορείς του πολιτισμού, όπου δημιουργούν οι απλοί άνθρωποι, η νεολαία, οι εργαζόμενοι. Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη της λαϊκής δημιουργίας μακριά από την λογική της εμπορευματοποίησης. Για εμάς πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και ότι έχουν οικοδομήσει σε υλική και πνευματική μορφή.

Στον τομέα του πολιτισμού παραλάβαμε χρέη, σε όλους τους οργανισμούς. Μόνο στο Καρναβάλι έφταναν τα 4.300.000 ευρώ. Τα αποπληρώσαμε, μένουν περίπου 1.000.000 και φέτος θα αποπληρωθούν. Στον Πολιτιστικό οργανισμό παραλάβαμε 180.000 ευρώ χρέη σε ιδιώτες και πάνω από 500.00 σε δικαστικές αποφάσεις. Δεκάδες χιλιάδες ήταν τα χρέη στο ΔΗΠΕΘΕ. Έκαναν εκδηλώσεις τότε που υπήρχαν χρήματα, χωρίς να πληρώνουν. Τα ξεπληρώσαμε όλα, παρότι τώρα έχουμε το 1/3 της επιχορήγησης και δεν δημιουργούμε κανένα χρέος.

Έγιναν πολύ καλές παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο, με προσιτό όμως εισιτήριο για τον κόσμο και προσκλήσεις σε ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές των λαϊκών φροντιστηρίων. Όμως δεν μείναμε μόνο εκεί. Αναδείξαμε και αξιοποιήσαμε δεκάδες νέους χώρους στις γειτονιές. Δημιουργήσαμε νέες Δομές Πολιτισμού, για να φτάσει η τέχνη στον λαό και να βοηθήσουν την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Το Άρμα Θέσπιδος, δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ από το 2016, με 460 παραστάσεις, πήγε το καλό θέατρο σε κάθε γειτονιά, σε Σχολεία, σε χωριά, Συλλόγους και Ιδρύματα.

Το Πατρινό Καρναβάλι ήταν το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας.

Έγιναν τόσα για τον πολιτισμό αυτά τα 4,5 χρόνια που δεν είχαν γίνει από τις τελευταίες δημοτικές αρχές. Έγιναν από τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων που εμπνεύστηκαν από τον στόχο μας να δώσουμε πολιτισμό για όλον τον λαό.

Οι “σωτήρες” που θέλουν να μας σώσουν, όταν διαχειριζόντουσαν την “Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006” έσωσαν τους ιδιώτες, όπως στους Μύλους Αγ. Γεωργίου ιδιοκτησίας ΚΤΕΛ Αχαΐας, το κτήριο Φιλοποίμενος και Αγ. Ανδρέου. Δεν έβλεπαν τα δημοτικά κτήρια. Χρυσάφι έπαιρναν και κάρβουνο παρέδιδαν, όπως τα Παλαιά Σφαγεία, το Εργοστάσιο Τέχνης κ.α. Εμείς δημιουργούμε νέες υποδομές για τον Πολιτισμό, στις Σταφιδικές Αποθήκες, στα Σφαγεία, στο Λαδόπουλο, στο Εργοστάσιο Τέχνης, στο Παλαιό Νοσοκομείο, στο Αρσάκειο. Επισκευάζουμε τη Βιβλιοθήκη, το Ωδείο, βελτιώνουμε το Θέατρακι στην Κρήνη. Αυτά απαιτούν προσλήψεις εργαζομένων και χρηματοδότηση. Έτσι μειώνεται η ανεργία και έχουμε κοινωνικό αποτέλεσμα.

Ο άνθρωπος χρειάζεται δύναμη και έρχεται η τέχνη να τον βοηθήσει, να εμπνέεται να παλεύει για να χαίρεται τη ζωή σε όλους τους τομείς της. Γι’ αυτό και το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας είναι για εμάς πολιτισμός.” (Δείτε όλη την ομιλία εδώ: https://youtu.be/2KpPAlE8BuA)

 

Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από παρευρισκόμενους.

Share the Post