Πάτρα: Νέες βολές Νικολόπουλου για Πελετίδη

gko-38-34-620×420

Το μείζον θέμα του κατά πόσον επιτρέπει ο Νόμος και ο Κώδικας στον απερχόμενο δήμαρχο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη και στα μέλη της Δημοτικής Αρχής να προσφέρουν νομική υποστήριξη σε εργαζόμενους που τους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές από τα αρμόδια όργανα έφερε στη Βουλή με ερώτησή ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχο της Πάτρας Νίκος Νικολόπουλος.

Συγκεκριμένα ο Αχαιός βουλευτής σημειώνει: «Την έντονη αντίδραση της δημοτικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων να προσφέρει νομική στήριξη σε εργαζόμενους, οι οποίοι οδηγούνται στο ακροατήριο για να διερευνηθεί εάν με πράξεις τους ζημίωσαν το Δήμο. Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της οικονομικής επιτροπής και μη, επέκριναν την δημοτική αρχή επειδή δεν ικανοποίησε το αίτημά τους να διαβάσουν το κλητήριο θέσπισμα για να έχουν βαθύτερη γνώση σχετικά με την υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών.»

Καταλήγοντας ερωτούσε τον Υπουργό Εσωτερικών τα εξής :

  • Είναι δυνατόν να ισχύει το δικονομικά παράδοξο, αφ’ ενός να ορίζει ο Δήμος Πατρέων έναν δικηγόρο για να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του και αφ’ ετέρου έναν ακόμη για να στραφεί… εναντίον του, για την ίδια υπόθεση;
  • Παρακαλείσθε να κοινοποιήσετε στη Βουλή την απάντηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, επί του ανωτέρω ζητήματος και επίσης να απαντήσετε εάν η πράξη της δημοτικής αρχής Πελετίδη –που δεν βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση- αποτελεί κάλυψη της ανομίας;

Ο Υπουργός Εσωτερικών στην απάντησή του σημειώνει τα εξής : «Οι ΟΤΑ α’και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτούς, ενώπιον δικαστηρίων η των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης η άσκηση ποινικής δίωξης αυτών για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης αυτών ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της υπηρεσίας …».

Μετά και την απάντηση του Υπουργού ο Αχαιός βουλευτής δήλωσε: «Ο Νόμος και ο Κώδικας δεν επιτρέπουν στον απερχόμενο Δήμαρχο και στα μέλη της Δημοτικής Αρχής να προσφέρουν νομική υποστήριξη σε εργαζόμενους που τους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές από τα αρμόδια όργανα».

Share the Post