“Όλα στην ώρα τους”. Aυτή ήταν η απάντηση του Θάνου Καρπή στο ερώτημα αν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ερυμάνθου. Έχοντας περάσει από θέσεις όπως αυτή του δημάρχου Φαρρών, του προέδρου της ΤΕΔΚ Αχαΐας, του νομαρχιακού συμβούλου, του αντινομάρχη και του υποψήφιου βουλευτή, ο κ. Καρπής έχει σίγουρα γνώση του τι θα πει «η κατάλληλη ώρα». Άλλωστε η σχέση του με τους κατοίκους της περιοχής μετά από τόσα χρόνια ανάμιξής του με τα κοινά είναι κάτι σαν οικογενειακή, κάτι που καταδείχθηκε και στα πολύ υψηλά ποσοστά της εκλογής του στην προηγούμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση. Οι περισσότεροι άλλωστε στοιχηματίζουν ότι ο Θάνος Καρπής θα είναι και πάλι παρών, ως ρέκορντμαν της αυτοδιοίκησης που ελίσσεται μεταξύ «Καποδίστρια», «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» με όπλο του τη δυνατή σχέση που έχει κατακτήσει με το εκλογικό σώμα και τις μάχες του για ανάπτυξη της περιοχής του ακόμη και στον τομέα του τουρισμού.
Τις τελευταίες ημέρες ο δήμος Ερυμάνθου απασχόλησε την επικαιρότητα σε δύο επίπεδα. Το ένα είχε να κάνει με τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Το άλλο με την 17η αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσας, η οποία κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών της, αποδεικνύοντας ότι οι μικροί τόποι μπορούν να δώσουν μεγάλα γεγονότα και να δημιουργήσουν συνθήκες εξόδου τους από την εσωστρέφεια.
Ευκαιρία λοιπόν για μια σύντομη κουβέντα με τον Θάνο Καρπή, που επιμένει να επενδύει τις προσπάθειές του στον «θησαυρό» του Ερύμανθου.
Παιδεία μετ΄ εμποδίων
«Αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τα τμήματα μαθημάτων προσανατολισμού της τρίτης λυκείου. Είχαμε ζητήσει να δημιουργηθούν, όπως κάθε χρόνο, τρία τμήματα στη Χαλανδρίτσα και τρία τμήματα στο Φαρραί. Αντί αυτών το υπουργείο ενέκρινε δύο τμήματα στην περιοχή των Φαρρών και ένα στην Χαλαδρίτσα. Αυτό έβαζε τα παιδιά σε μια ταλαιπωρία να πηγαίνουν από Φαρραί- Χαλανδρίτσα και αντίστοιχα. Ευτυχώς μετά την κινητοποίηση του δήμου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και την καθοριστική συμβολή της βουλευτή Σίας Αναγνωστοπούλου, κατέστη δυνατόν να παρθεί πίσω η απόφαση και να ισχύσει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Το δημοτικό σχολείο Σκιαδά, από πενταθέσιο, γίνεται τετραθέσιο και του Ισώματος από τριθέσιο, γίνεται διθέσιο. Με βάση τον νόμο και τον τύπο του, αυτό μοιάζει σωστό. Όμως δεν μπορεί να παραβλέπουν άλλους παράγοντες που είναι πολύ σημαντικοί. Στα ορεινά χωριά δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γονιών ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές, ούτε για δυνατότητα φροντιστηρίων. Τα παιδιά όταν τελειώνουν το σχολείο πάνε και βοηθάνε τους γονείς τους στην κτηνοτροφία, ή στη γεωργία. Ο μόνος τρόπος για να πάρουν βοήθεια είναι το σχολείο. Δεν μπορείς να εφαρμόζεις στα ορεινά την ίδια τακτική που εφαρμόζεις στα αστικά κέντρα. Τα παιδιά δεν έχουν παντού τις ίδιες ευκαιρίες. Ζητάμε να επανέλθει η κατάσταση ως είχε και να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία».
«Πετάει» η έκθεση της Χαλανδρίτσας
«Με την έκθεση έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Φέτος είχαμε τον διπλάσιο κόσμο, υπερβήκαμε τους 15.000 επισκέπτες έναντι 8.000 πέρυσι και 3.000 πρόπερσι, ενώ είχαμε 125 εκθέτες έναντι 95 πέρυσι. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να δεχθούμε άλλους εκθέτες, Η φετινή έκθεση είχε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, πολλά περισσότερα μηχανήματα, αλλά και εκθέτες που ήρθαν από μακριά, από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και βεβαίως από όλες τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Μετά από μια περίοδο που η έκθεση έτεινε να εκφυλιστεί, όταν αναλάβαμε τον δήμο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την ενδυναμώσουμε και καταφέραμε όχι μόνο να την επαναφέρουμε αλλά και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Εντάξαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοξοβολία, ειδικές διαδρομές, ακόμη και μότο κρος και επίδειξη μοτοσικλέτας, προκειμένου να κρατήσουμε «ζεστό» σαν μήνυμα το αίτημα του αυτοκινητοδρομίου. Οι εκθέτες όπως ξέρετε, καλύπτουν τομείς όπως είναι τα γεωργικά μηχανήματα, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες και τα τοπικά προϊόντα, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, για τα εφόδια στην κτηνοτροφία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζει ο χώρος που φιλοξενεί την έκθεση, στον παραδοσιακό οικισμό της Χαλανδρίτσας, μια γραφική τοποθεσία με πέτρινα σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες, ο οποίος αναπλάστηκε.
Από την ώρα που πήγαμε εκεί την έκθεση ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται. Του χρόνου θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο γιατί εντάξαμε για ανάπλαση και τον όμορο οικισμό από αυτόν που τη φιλοξενεί».
Το φράγμα ως άξονας ανάπτυξης
«Το φράγμα του Πείρου μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Πέρα από το νερό, είναι η τουριστική αξιοποίηση αυτή που δίνει τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και άλλους φορείς πώς θα το αξιοποιήσουμε τουριστικά. Μιλάμε για μια λίμνη 3.000 στρέμματα σε περιοχή κοντά στην Πάτρα, μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο με πεύκα. Θα μπορούσαν εκεί να αναπτυχθούν από παραλίμνιες δραστηριότητες, μονοπάτια και κατασκηνώσεις μέχρι γήπεδα, χώροι για ιππασία, ακόμη και ξενώνες και να γίνει σημείο αναφοράς για city break. Περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις από τον χωροταξικό διαγωνισμό Ιδεών που προκήρυξε η περιφέρεια και να προχωρήσουμε και σε μια ημερίδα».
Η Ερυμάνθεια Οδός
«Σε επίπεδο τουρισμού, κάνουμε μια προσπάθεια για τη δημιουργία της λεγόμενης Ερυμάνθειας οδού. Είναι ο δρόμος που ξεκινάει από την Πατρών- Καλαβρύτων στο σημείο όπου στρίβουμε για Μίχα- Τσαπουρνιά και αφού περνάει από 15 ορεινά χωριά όπως τα Λακκώματά, το Αλεποχώρι, το Καλούσι, το Καλέντζι, η Δροσιά κ.α., καταλήγει στην Δερβινή και οδηγεί προς Ηλεία. Μιλάμε για έναν δρόμο στις πλαγιές του Ερυμάνθου που περνάει από υπέροχα φυσικά τοπία, ιστορικές μονές, σπίτια και εκκλησίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, έλατα, πλατάνια και φαράγγια. Κατά 60% ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και κατά επιπλέον 30% διανοιγμένος χωματόδρομος αλλά δεν είναι συνεχόμενος καθώς διακόπτεται από κομμάτια αγροτικού δρόμου. Εφόσον μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό τον ενιαίο δρόμο, τότε μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον δράσεις.
Πηγή: εφ. “7 Μέρες Ενημέρωση”