Η Πρωτομαγιά, δεν είναι γιορτή. Είναι μνήμη και χρέος. Είναι ιστορική αναφορά του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και των αγώνων του, αλλά και σημείο αναφοράς όλων των εργαζομένων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στο Σικάγο των ΗΠΑ, το 1886, οι εργάτες αγωνίστηκαν για οκτώ ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Θα περίμενε κανείς ενάμιση αιώνα μετά, η ανθρωπότητα να έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος στον τομέα της εργασίας, το οκτάωρο να θεωρείται δεδομένο και η εργασία να αποτελεί προνόμιο όλων των ανθρώπων.
Δυστυχώς αυτό το αίτημα παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό και επίκαιρο, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και σε κάθε περίοδο κρίσης, επιστρέφουν ως αιτήματα κατακτήσεις που κάποτε θεωρούσαμε αυτονόητες. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες της χώρας μας, καθώς η περιπέτεια των μνημονίων έπληξε ή έθεσε σε αμφισβήτηση βασικά εργασιακά δικαιώματα, ενώ δημιούργησε στρατιές ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και νέων ανθρώπων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας τρόπο επιβίωσης.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ορατά τα αποτελέσματα των πολιτικών συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους και ελαστικοποίησης της εργασίας, της πολιτικής του κέρδους που δεν έχει πρόσωπο και δεν κοιτάζει πρόσωπα.
Η πόλη μας, η Πάτρα, όχι απλώς δεν εξαιρέθηκε από αυτό το θλιβερό κανόνα της κρίσης, αλλά καταγράφει και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, την ίδια ώρα που δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για την ανατροπή αυτού του απογοητευτικού δεδομένου, που δεν δημιουργούνται οι συνθήκες για νέες επενδύσεις, που δεν γίνεται καμιά αναπτυξιακή προσπάθεια που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας.
Άν τότε, ήταν το οκτάωρο το μεγάλο διακύβευμα, σήμερα είναι η δουλειά, η αξιοπρέπεια της απασχόλησης.
Ο αγώνας λοιπόν για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για το δικαίωμα στην εργασία είναι διαρκής και μας θέλει όλους παρόντες. Με αγώνες, όπως στο Σικάγο το 1886 αλλά και με πολιτικές που θα δώσουν δουλειές στους πολίτες, στην Ελλάδα του 2019, στην Πάτρα του σήμερα.
Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να δώσουμε αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, να δώσουμε στους νέους ανθρώπους διέξοδο, να σταματήσουμε την αιμορραγία της μετανάστευσης των επιστημόνων, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη δική μας επανάσταση. Μια επανάσταση δημιουργίας και προκοπής.
Καλή Πρωτομαγιά.