Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, μέλος της ΚΟΕ, ήταν ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Ελλάδα καταγράφοντας ποσοστό 16,81%. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν τα πάντα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του πρώην βουλευτή με το κυβερνών κόμμα και βεβαίως τις σχέσεις των μελών της παράταξής του, καθώς η αλλαγή της σύνθεσής της αναμένεται να είναι ριζική κάτι που θα καταδειχθεί και στα ψηφοδέλτια.
Αυτό που δεν άλλαξε είναι το γεγονός ότι η παράταξη «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» κατεβαίνει ξανά στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση κινούμενη αυτή τη φορά σε άλλη πλατφόρμα, από εκείνη των εκλογών του 2014, έχοντας εξασφαλισμένη αυτή τη φορά τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας κάτι το οποίο έχει ανακοινώσει προ καιρού στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάτρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου ανοίγει τον κύκλο των συνεντεύξεων με τους υποψήφιους Περιφερειάρχες που θα φιλοξενηθούν στις «7Μ» με φόντο τις κάλπες του Μαϊου και εξηγεί γιατί οι Περιφέρειες έχουν καταλήξει απλές διαχειρίστριες του ΕΣΠΑ.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην εποχή μετά την κρίση. Ποιο είναι το διακύβευμα;
«Άς ξεκινήσουμε από την κρίση. Ένα από αυτά που θα συζητηθούν την περίοδο αυτή, είναι το αν έχουμε βγει από την κρίση ή αν το μείον 22% του ΑΕΠ που μαζεύτηκε αυτά τα χρόνια, αυτή η καταστροφή δηλαδή σε καιρό ειρήνης, μπορεί να εξισορροπηθεί με την (αρνητική θα έλεγα) ανάπτυξη του 2%. Το εισόδημα παραμένει ελλειμματικό και καθηλωμένο και όσον αφορά τις επενδύσεις για τις οποίες κάνουν μεγάλο λόγο, αν δείτε τους εθνικούς λογαριασμούς, περίπου καταγράφουν ένα 10% αύξηση που δεν είναι αύξηση αυτή, είναι οι αποσβέσεις. Έχουμε μηδενικές επενδύσεις όλο αυτό το διάστημα. Kαι για να δελεάσουν τους επενδυτές αυτή την περίοδο βγάζουν του κόσμου τα ακίνητα σε τιμές μπιρ παρά προκειμένου να εντοπίσουν ευκαιρίες, υποτίθεται και να αγοράσουν. Δυστυχώς βγαίνουμε σε εισαγωγικά από αυτή την περίοδο με τσακισμένο το λαϊκό εισόδημα ενώ οι όμιλοι ξαναγυρίζουν στην κερδοφορία επειδή έχουμε πολύ μεγάλη πτώση του εργατικού κόστους και όχι λόγω των επενδύσεων που έχουν κάνει.
Βλέποντας, για να έρθω στο ερώτημά σας, τον προϋπολογισμό της χρονιάς που έρχεται, καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε κακή κατάσταση και σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση.
Οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών είναι σχεδόν σαν τους προϋπολογισμούς που είχε κάποτε η Νομαρχία Αχαΐας. Και εδώ μιλάμε για τρεις νομούς, όχι έναν. Μιλάμε για 154 εκατομμύρια προϋπολογισμό για την Περιφέρεια μέσα στα οποία είναι και τα 16 εκατομμύρια για τα αντιπλημμυρικά (για τα οποία δεν έδωσαν πόρους) και τα 22 εκατομμύρια για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων που δεν τις είχαμε παλιά. Τα λεφτά της Περιφέρειας λειτουργικά και επενδυτικά είναι πάρα πολύ λίγα. Αλλά επειδή διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ και κόβουν κορδέλες από αυτό, νομίζουνε ότι έχουν λεφτά να κινούνται. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα προγράμματα έχουν έναν συμπληρωματικό χαρακτήρα, άσχετα αν εμείς τα χρησιμοποιούμε ως κύριες υποδομές γιατί δεν υπάρχουν άλλα λεφτά».
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή λέτε ότι οι Περιφέρειες κάνουν απλώς μια διαχείριση του ΕΣΠΑ;
«Βεβαίως. Περιφέρεια από εκεί που διεκδικούσε έναν αυτοτελή ρόλο, στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε έναν διαχειριστή και συντονιστή του ΕΣΠΑ. Μιλάμε για ένα άλμα στο κενό από εκεί και πέρα γιατί ό,τι αρμοδιότητες έχει πάρει, τις έχει πάρει χωρίς πόρους. Οι Περιφέρειες έχουν χάσει αυτό τον καιρό το 60% των λειτουργικών τους πόρων και το 80% των επενδυτικών πόρων. Δεν μπορείς ούτε καν να αναπαράγεις την κατάστασή σου, όχι να μην φτωχύνεις και άλλο. Και είναι και το άλλο. Μιλάμε για ένα ΕΣΠΑ των 8 δις για 5 χρόνια για όλες τις Περιφέρειες την ίδια στιγμή που εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε έξω 14 δις τοκοχρεολύσια δηλαδή τους δίνουμε δύο ΕΣΠΑ το χρόνο και μας δίνουνε ένα ΕΣΠΑ την πενταετία. Δεν μπορείς να βγάλεις έτσι από τη φτώχεια τις περιοχές, απλά ανακυκλώνεις, αναπαράγεις και διευρύνεις τη ανισότητα.».
Ποιες εμπλοκές δημιουργούνται από το γεγονός ότι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι επί της ουσίας το ΕΣΠΑ;
«Από τα ΕΣΠΑ λείπει κατ΄ αρχάς ένας γενικός προσανατολισμός. Δεν μπορείς να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου με βάση τα πραγματικά προβλήματα παρά μόνο με βάση αυτά που μπορείς να εντάξεις στο ΕΣΠΑ.
Π.χ. δεν μπορείς να κάνεις σοβαρές υποδομές στην αγροτική ανάπτυξη στα δίκτυα άρδευσης κλπ.
Κάνεις μόνο έργα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτά τα προγράμματα. Πας σήμερα π.χ. να δεις αρδευτικά δίκτυα στην περιφέρειά μας και είναι κατεστραμμένα. Αυτά θα θέλανε σοβαρές επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις που δεν περιέχουνε τα διάφορα ΕΣΠΑ για να τα εντάξεις.
Παράδειγμα είναι και η Ηλεία μετά τις φωτιές, όπου τάχα υπήρξε το ταμείο Μολυβιάτη που χάθηκε στην πορεία, και όπου δεν έγιναν επενδύσεις για να βγει η περιοχή από το πρόβλημα. Το λέω αυτό γιατί στην Ηλεία έχουμε και μείωση πληθυσμού. Ανάμεσα στην απογραφή του 2001 και του 2011 έχει περίπου 30.000 λιγότερους κατοίκους. Την ερημοποίηση της υπαίθρου, τη βλέπουμε και στην Αχαΐα. Αν γυρίσεις τα χωριά στις άκρες, όλο και λιγοστεύουν οι κάτοικοι και εγκαταλείπονται οι καλλιέργειες, αφού δεν μπορούν να δώσουν ζωή και μεροκάματο στους ανθρώπους. Ένα από τα διακυβεύματα της νέας της περιόδου λοιπόν είναι η αναδόμηση αυτής της εικόνας».
Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα που πιστεύετε ότι θα ανακύψει στην Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια και ποια έργα θεωρείτε πρώτης προτεραιότητας;
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση που αναμένεται να ξεσπάσει για τα σκουπίδια. Πέρασε η 4ετία μόνο με εξαγγελίες και όχι με έργα. Στην Αχαϊα η Παπανικολού ήτανε πάνω σε χείμαρρο. Στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας η μόλυνση είναι στα 180 μέτρα, έχουμε μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα πια, στην Ξερόλακκα έχουν κάνει ένα τοιχίο αντιστήριξης και ετοιμάζονται για νέο αφού υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης. Για την Ηλεία αναβλήθηκε για άλλη μια χρονιά το ξεκίνημα στην Τριανταφυλλιά με ΣΔΙΤ και για την ώρα αποθηκεύουν και δεματοποιούν σκουπίδια. Είναι μπροστά μας η κρίση των σκουπιδιών πάλι και όταν τα ξαναδούμε στο δρόμο θα τρέχουμε. Αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της ανακύκλωσης που υποτίθεται ότι έπρεπε το 2020 -21 να έχουμε πιάσει το 20% ξεκινώντας από το 4%, είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Περιφέρεια λέει ότι έχει ανοίξει έναν λογαριασμό τριαντα τόσα εκατομμύρια και περιμένει να κάνουν οι δήμοι αιτήσεις για να πάρουν έργα να τα περπατήσουν. Οι δήμοι δεν είναι πολύ πρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Τίποτε δεν έχει γίνει και για την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Η Περιφέρεια από το ρόλο της θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας του φυσικού περιβάλλοντος, όχι όπως στην Αιγείρα που μέτρησε τη μόλυνση αλλά δεν το έκλεισε γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση όπως είπε και οι κάτοικοι είναι στα κάγκελα. Είχαμε την περίπτωση τω Αγίων Θεοδώρων της Ηλείας, ενός χωριού όπου υπάρχει μια ρυπογόνα βιομηχανία, οι οσμές είναι φοβερές, γιατί μιλάμε ότι παίρνει τα απόβλητα από σφαγεία και τα μεταφέρει χωρίς μέτρα και προϋποθέσεις και βρήκαν ότι η εταιρεία είχε έναν αγωγό που τα απόβλητα τα έριχνε το Κοτύχι. Έπρεπε να την κλείσουνε εκείνη την ώρα.
Στις προτεραιότητες είναι βέβαια και τα μεγάλα έργα που είναι καλυμμένα, η Πατρών- Πύργου, το φυσικό αέριο, το τρένο…
Αν θες τη γνώμη μου για τις προτεραιότητες στα έργα, η φωτιά στο Μάτι έδειξε ότι την ευθύνη κατά κύριο λόγο της Πολιτικής Προστασίας την έχουν οι Περιφέρειες. Κι όμως, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας οργασμός αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά θέματα πλημμυρών, φυσικών καταστροφών, προστασίας του περιβάλλοντος και αντισεισμικής θωράκισης εμείς είμαστε πολύ πίσω γιατί το ΕΣΠΑ δεν διαθέτει καθόλου χρήματα για αυτά τα πράγματα».
Σας προβληματίζει το σύστημα της απλής αναλογικής; Το βλέπετε να λειτουργεί στην πράξη;
«Εγώ νομίζω ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα εξελιχθεί θετικά. Είναι βασικό να έρχεται ο άλλος και να προσπαθεί να πείσει για το έργο που θέλει να γίνει και όχι να στηρίζεται σε μια πλειοψηφία που θα πει ναι αβλεπί. Δεν χρειάζονται συγκλίσεις πλειοψηφιών που ο άλλος σηκώνει τα χεράκια, χρειάζεται και να πείσει για να γίνει κάτι. Εμείς ήμασταν η πιο αντιπολιτευτική παράταξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Κι όμως έχουμε συναινέσει σε έργα που θεωρούμε σημαντικά ή άμεσης ανάγκης. Δεν τους κολλάγαμε στα έργα που προωθούσανε εκτός και αν ήταν κάτι εξόφθαλμο.
Ποτέ δεν ήμασταν μίζεροι στο τι ψηφίζαμε. Αν μας πείσουν ότι κάτι έχει αξία, θα το ψηφίσουμε,. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».
Ποια είναι η δική σας στόχευση; Τι προτείνετε στους πολίτες;
«Η στόχευσή μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με το ψηφοδέλτιο ένα ευρύ δίκτυο αντιστάσεων των ανθρώπων να τους πείσουμε ότι έχουν δύναμη και μπορούν να ενωθούν με τους διπλανούς τους. Αλλιώς το μέλλον των παιδιών μας θα είναι είτε στο εξωτερικό είτε στα 380 ευρώ στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί να επιβραβεύεται η στάση του πρόθυμου, χρειάζεται διεκδίκηση. Έχει σημασία να κάνεις μια κινητοποίηση δυνάμεων για όλο αυτό. Δεν μπορείς να λες ό,τι βρέξει το ΕΣΠΑ. Εσύ πρέπει να δώσεις την κατεύθυνση».
Πώς βλέπετε την εκλογική αναμέτρηση; Θα υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και ουσιαστικής ενημέρωσης του πολίτη;
«Δεν ξέρω πώς θα έρθει και το ζήτημα των βουλευτικών εκλογών που μπορεί να επισκιάσει πολλά από τα ζητήματα. Αν δεν έχουμε και βουλευτικές εκλογές, θα είναι ίσως λίγο καλύτερα τα πράγματα γιατί οι φορείς της ενημέρωσης θα μπορέσουμε να πούμε αυτά που θέλουμε να πούμε με πιο δημοκρατικό τρόπο και λίγο στα ίσια, δεν θα κυριαρχήσει απόλυτα δηλαδή το …όποιος έχει χρήμα και εξουσία ακούγεται. Αν πολωθεί το κλίμα λόγω εθνικών εκλογών θα είναι δύσκολο να ακουστεί η φωνή της περιφέρειας και να δει ο κόσμος τις διαφορές των προγραμμάτων».
Είστε σε καλό δρόμο σε επίπεδο ψηφοδελτίου;
«Έχουμε κάνει ορισμένες συναντήσεις του ψηφοδελτίου στους τρεις νομούς αλλά έτσι κι αλλιώς εμείς δεν θέλουμε την ώρα που ο κόσμος έχει τα προβλήματά του να μας βλέπει να τον απασχολούμε μήνες πριν με τις εκλογές, με τις εκλογές. Μέσα στο Φλεβάρη θα ανακοινώσουμε ψηφοδέλτιο. Θα είμαστε παρόντες».
Πηγή: Εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση