ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΣ: Ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε την Πάτρα «Έξυπνη πόλη»

smart_city

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα το σύνθημα «έξυπνη πόλη» αλλά εμείς ως παράταξη βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια σε προχωρημένο στάδιο σε σχέση με το τι ακριβώς σημαίνει «έξυπνη πόλη» αλλά και με ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα επιτευχθεί αυτό.

Η Πάτρα θα μπορούσε να βρίσκεται σε πρωτοπορία αφού διαθέτει το πιο μεγάλο, εκτός Αθηνών, μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, (80 χλμ & 150 χλμ σωληνώσεις) αλλά επειδή έμεινε ανεκμετάλλευτο άλλες πόλεις πήραν τα πρωτεία, όπως, για παράδειγμα το Ηράκλειο που χαρακτηρίστηκε ως από τις πιο «Smart city» παγκοσμίως (!) και μάλιστα βραβεύτηκε για αυτό.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα ο Δήμος μας οφείλει να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων, διαθέτοντας την τεχνολογική πρόοδο στους πολίτες (δημότες και επισκέπτες), με στόχο να καλυτερεύσει την καθημερινότητά τους.

Η Πάτρα θα γίνει μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη και ο Δήμος, μέσω της χρήσης των τεχνολογιών, ένας Δήμος φιλικός, προσβάσιμος και άμεσα εξυπηρετικός.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε και σχεδιάζουμε:

Βελτίωση Υπηρεσιών προς Δημότες / Επισκέπτες

Με ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ που θα παρέχουν νυχθημερόν (με πιστοποίηση από «κάρτα δημότη») δυνατότητα εκτύπωσης δημοτικής ενημερότητας, πιστοποιητικών δημοτολογίου και άλλων σχετικών εγγράφων. Άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο.
Εξυπηρέτηση ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ: Όπου ένας υπάλληλος θα παραλαμβάνει το αίτημα του Δημότη και θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει για λογαριασμό του την υπόθεσή του γλιτώνοντάς τον από την ταλαιπωρία της επίσκεψης σε πολλά διαφορετικά δημοτικά γραφεία και υπηρεσίες.

 

Συστήματα πληροφόρησης για την κίνηση στους δρόμους (sensor grid)
Ρύθμιση κυκλοφορίας μέσω ΤΠΕ (Green Wave)
Smart Parking
Δίκτυα Μεταφορών & Ενημέρωση για μετακίνηση με ΜΜΜ
Διαχείριση Απορριμμάτων & Ανακύκλωση – έξυπνοι κάδοι
Δίκτυα Φωτισμού (Αξιοποίηση του λεγόμενου έξυπνου φωτισμού με LED φωτισμό που θα εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που θα μπορέσουν να αποδοθούν σε υποδομές η μειώσεις τελών σε δημότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις)

 

 

 

Συμμετοχή Δημοτών – Δημόσια Διαβούλευση

 

Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να έχουμε μια πλατφόρμα στην οποία όλοι οι δημότες να μπορούν να συμμετέχουν, με σκοπό:

 

Να ενημερώνονται για τα πάντα που συμβαίνουν στην πόλη
Να αντλούν πληροφορίες για ζητήματα ιστορίας, για αξιοθέατα, αλλά και της καθημερινότητας, όπως μετακίνησης, προσβάσεων σε σημεία ενδιαφέροντος κ.λπ.

 

Πληροφόρηση για θέματα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη

 

Ενημέρωση για κάθε είδους πρόβλημα που εντοπίζουν οι δημότες, με προϋπόθεση την άμεση απάντηση και παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου (ηλεκτροφωτισμό, οδικό δίκτυο,  δίκτυο ύδρευσης)

 

 

Ανοιχτός διάλογος με δημότες και επισκέπτες για κάθε θέματα που αφορά την πόλη, ακόμα και κατάθεση ιδεών – προτάσεων για βελτίωση της ποιότητας ζωής

 

Οργάνωση εθελοντικών ομάδων

 

Στην παράταξη «Πάτρα: η δική μας πόλη» έχουμε σχεδιάσει την πόλη που αξίζουμε να έχουμε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το σχέδιό μας βασίζεται σε γνώση και εμπειρία ετών και όχι σε λόγια χωρίς αντίκρισμα ή σε μακροπρόθεσμα προγράμματα που χρειάζονται χρόνια για να υλοποιηθούν.

 

Και ΞΕΡΟΥΜΕ τις λύσεις, αλλά και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τις εφαρμόσουμε.

Share the Post