Ήταν πολλοί αυτοί που ανέμεναν στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή. Κάποιοι, με μεγαλύτερη αγωνία μιας και, ως έλεγαν, επρόκειτο να είναι κομιστής ευνοϊκών δηλώσεων στήριξης και όχι απλών χειραψιών. Ο Νίκος Παπαδημάτος και οι περί αυτόν, ήταν εκ των αδημονούντων. Αναμενόταν μια δήλωση στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από βήματος, ή έστω στα ΜΜΕ για την υποψηφιότητά του στον δήμο της Πάτρας. Μια στήριξη που όμως δεν ήρθε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρκέστηκε σε μια χειραψία, από αυτές που έδωσε σε όλους όσοι βρίσκονταν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης, της οποίας ήταν προσκεκλημένος, μηδέ του Νίκου Νικολόπουλου εξαιρουμένου με τον οποίο χαιρετήθηκαν με εμφανή, εκατέρωθεν, αμηχανία.
«Έστησε» τους αυτοδιοικητικούς
Η μη δήλωση στήριξης Μητσοτάκη στην υποψηφιότητα Παπαδημάτου, η ανακοίνωση της οποίας είχε προηγηθεί, προκάλεσε σχόλια. Κάποιοι την ερμήνευσαν ως συνέπεια του προέδρου στην άποψη ότι για τους δήμους πλην Αθηνών δεν είναι σκόπιμες οι στηρίξεις. Κάποιοι άλλοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος απέφυγε να πάρει δημόσια πάνω του την επιλογή.
Στο ρευστό κλίμα συνέβαλε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν παρέστη μετά την εκδήλωση στην συγκέντρωση αυτοδιοικητικών από το χώρο της Ν.Δ. που είχε οργανωθεί σε άλλο σημείο του πολυχώρου, προκειμένου να τους μιλήσει. Τη συγκέντρωση, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε διοργανώσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Μαζαράκης. Είχαν κληθεί 40 αυτοδιοικητικοί και είχαν πάει 39.
Η απουσία Μητσοτάκη αποδόθηκε στον φόβο του εγκλωβισμού του από αγροτικά μπλόκα. Κάποιοι πάντως έλεγαν ότι δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η κομματική πειθαρχία σε ό,τι αφορά το δήμο της Πάτρας έχει και τα ανοικτά της παράθυρα: όσοι έχουν ήδη προσχωρήσει σε άλλους συνδυασμούς, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Μια.. παλιά επιλογή
Ωστόσο η αμέλεια Μητσοτάκη να κάνει δήλωση υπέρ του δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα με την υποψηφιότητα Παπαδημάτου. Είναι πολλά τα στελέχη της Ν.Δ. που κάνουν λόγο για … παλιά επιλογή (ο Νίκος Παπαδημάτος ήταν σχεδόν παροπλισμένος) που σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τα όσα επικαλείται ο πρόεδρος περί ανανέωσης πολιτικών κυττάρων. Ήδη δε, ο φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπος, άρχισε να κάνει αναφορές που παραπέμπουν στο παρελθόν, όπως το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών υπό τον τίτλο «με υμνητή του Καλαμπόκα κατεβαίνει η Ν.Δ.», δίνοντας μια γεύση από τις βολές που αναμένεται να κληθεί να αντικρούσει ο υποψήφιος δήμαρχος.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι»
Το μεγαλύτερο ωστόσο «αγκάθι» για την υποψηφιότητα Παπαδημάτου και επί της ουσίας ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε η Ν.Δ. να του δώσει στήριξη ακούει στο όνομα Νικολόπουλος. Ο βουλευτής, είχε αρχίσει να «οργώνει» τη βάση της Ν.Δ. ενόψει της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Πατρέων, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους βουλευτές του κόμματος στην Αχαΐα, οι οποίοι φέρεται να ζήτησαν την ανάθεση του ρόλου «βγάζω το φίδι από την τρύπα» σε κάποιο στέλεχος του χώρου, που δεν θα συνιστούσε για αυτούς εκλογικό κίνδυνο.
Η αναζήτηση κράτησε μέχρι τη τελευταία στιγμή με κρούσεις και σε άλλα πρόσωπα, οι οποίες έπεσαν στο κενό. Ο Ηλίας Γκοτσόπουλος, είχε ήδη πειστεί να αποχωρήσει από την κούρσα εφόσον γινόταν επιλογή άλλου προσώπου Η λύση ήταν ο Νίκος Παπαδημάτος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικά παροπλισμένος, αλλά είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αναλάβει δράση για την Πάτρα, εφόσον του δοθεί στήριξη
Η προσδοκία ορισμένων ότι ο Νικολόπουλος θα αποσύρει μετά από αυτή την εξέλιξη το ενδιαφέρον του, διαψεύστηκε παταγωδώς. Ο βουλευτής, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά δηλώνει ότι είναι γέννημα θρέμμα της δεξιάς παράταξης και αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην κάλπη.
Κάπως έτσι, η Ν.Δ. αναμένεται να προσέλθει στις εκλογές διχασμένη με το ερώτημα «ποιος είναι περισσότερο …δικός μας» να αναζητά την απάντησή του στη βάση του κόμματος, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι αυτό την αφορά σε μια αυτοδιοικητική αναμέτρηση.
Άλλωστε, αυτή η κόντρα, ξεκίνησε ήδη και σε επίπεδο επικεφαλής. Ο Νίκος Παπαδημάτος είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι ο Νικολόπουλος έχει αλλάξει από καιρό κόμμα για να λάβει την απάντηση ότι και με τον αυτόν κάτι τέτοιο συνέβη.
Κάπως έτσι, η δεξιά παράταξη, οδεύει προς την κάλπη με εσωτερική πόλωση.
Πάμε όμως να δούμε τα βιογραφικά των μονομάχων της γαλάζιας πτέρυγας που θα κάνουν τις δικές τους εκλογές μέσα στις.. εκλογές.
Νίκος Παπαδημάτος: Τον σήκωσαν από τον πάγκο
Ο Νίκος Παπαδημάτος ενεπλάκη στην πολιτική το 1974, οπότε και έγινε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Διορίστηκε στην κεντρική διοίκηση της από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θέση που διατήρησε μέχρι και το 1979, ενώ είναι και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.
Παράλληλα, όμως, με την πολιτική του δραστηριότητα ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση, ήδη από τη διετία 1974 -1975, οπότε και εξελέγη στον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής. Έπειτα, καταξιωμένος μαιευτήρας πλέον, εξελέγη διαδοχικά στο Σύλλογο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ε.Ι.Ν.Π.Ι.Σ, στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανεπιστημιακής Ένωσης Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδος.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 εξελέγη, πρώτη και τελευταία φορά, βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τού καταλογίζουν ότι το 2008 είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε σχετική εκδήλωση της παράταξης του, στην Πάτρα, στον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας Γιάννη Καλαμπόκα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της, όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα».
Μετά από την αποτυχία του να επανεκλεγεί βουλευτής αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα ΜΕΡΑ), ένα θνησιγενές κεντροδεξιό πολιτικό σχήμα που ίδρυσε το 2013 ο πρώην υπουργός Χρήστος Ζώης.
Στο ιδρυτικό συνέδριο της εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία από την Αχαϊα εκλέχτηκε επίσης ο Τρύφωνας Παχής.
Το κόμμα αυτό δεν ευδοκίμησε και ο Νίκος Παπαδημάτος απομακρύνθηκε σταδιακά από το προσκήνιο, απέχοντας εν τέλει από την πολιτική, μέχρι πρόσφατα που επανήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος με τη Νέα Δημοκρατία.
Εκτός από ελεύθερος επαγγελματίας, ο Νίκος Παπαδημάτος είναι και βασικός μέτοχος του Ιατρικού κέντρου ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ Α.Ε., ενόςπολυδύναμου διαγνωστικού κέντρου που δραστηριοποιείται στην Πάτρα και στο Αίγιο.
Νίκος Νικολόπουλος: Δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος
Βαδίζοντας στα 61 του χρόνια, τα οποία κλείνει σε λίγες μέρες, ο Νίκος Νικολόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς έχει να επιδείξει μια πολυποίκιλη και ταραχώδη πολιτική διαδρομή.
Το «βάφτισμα του πυρός» της ανάμιξης του στα κοινά το πήρε στα δημοτικά πράγματα, το 1986, οπότε εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1990, κατήλθε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μέλλον της Πάτρας».
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1989, είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Αχαΐας και έκτοτε επανεξελέγη βουλευτής της διαδοχικά το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, ενώ το 2007 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Ήταν η μοναδική φορά που γνώρισε την ήττα. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009 και του 2012.
Τοποθετήθηκε υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2012 υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Όμως, μόλις λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους εταίρους της. Στις 3 Αυγούστου 2012 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 23 Μαΐου 2013 ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος. Το 2014 εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη με το κόμμα του Πάνου Καμμένου βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ο Νικολόπουλος ψήφισε «ναι επί της αρχής», αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21, διαφοροποιούμενος από την κομματική γραμμή.
Έναν μήνα αργότερα καταψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., αλλά δεν παρέδωσε την έδρα του.
Ως ανεξάρτητος βουλευτής πλέον, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές διεκδικώντας για δεύτερη φορά τον δημαρχιακό θώκο της Πάτρας, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα του 1990.
Πηγή: “7μερες Ενημέρωση”