Νίκος Νικολόπουλος: Παράκτιοι… αναθέσεων!

unnamed-1-13-620×420

Η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ, από την αρχή τάχθηκε υπέρ των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, γνωστοποιώντας μάλιστα προ καιρού την πρόθεση των μελών και στελεχών της να ενταχθούν στην ομάδα εθελοντών, προκειμένου να συμβάλλουν απολύτως αφιλοκερδώς στην προσπάθεια της πόλης να διοργανώσει κατά το δυνατόν άρτιους αγώνες, κάτι που από καιρό φαινόταν πάντως ότι δεν θα ήταν εφικτό ή τουλάχιστον, αντάξιο των προσδοκιών της πόλης.
Μάλιστα, έγκαιρα η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ είχε προειδοποιήσει ότι το μεγάλο έργο ανάπλασης του παλαιού κολυμβητηρίου της Αγυιάς δεν θα προχωρούσε και είχε χτυπήσει το καμπανάκι για το ενδεχόμενο απευθείας αναθέσεων και εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Προ μηνός περίπου, ο Νίκος Νικολόπουλος, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Οι Παράκτιοι… στο τίποτα και στο καθόλου» είχε επισημάνει πως οι Αγώνες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ένα καλοκαιρινό «πανηγυράκι» και μεταξύ άλλων, σημείων: «Ως επόμενη δημοτική Αρχή θα αναζητήσουμε τις ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά, προσωπικά και μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος της Πάτρας».
Οι τελευταίες εξελίξεις μας δικαιώνουν πικρά. Πρόκειται για μία δικαίωση φόβων που ξορκίζαμε και παλαιοκομματικών διαδικασιών που ελπίζαμε πως δεν θα ξαναδούμε.
Μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού, που οδήγησε σε ναυάγιο το μοναδικό έργο που θα έμενε ως κληρονομιά στην πόλη, δηλαδή την ανάπλαση της Αγυιάς, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Project Manager των Αγώνων, κ. Ηλίας Δαλαϊνας είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει αναλάβει προμήθειες των Αγώνων.\
Το γεγονός έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα, την Πέμπτη 18 Απριλίου, με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής να το παραδέχονται, λέγοντας ότι πρόκειται για την έμμεση ανταμοιβή ενός στελέχους που θεωρητικά εργάζεται «αμισθί»!!!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που ακολούθησε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, η εταιρεία της οποίας ο κ. Δαλάϊνας είναι ιδιοκτήτης, φέρεται να είναι η BLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD με έδρα στην Κύπρο. Η εταιρεία αυτή δέχτηκε τις εξής τρεις απευθείας αναθέσεις:
1. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 16.870,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Πλάνο και Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων» της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 […]
2. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 18.860,00€ για παροχής υπηρεσιών σχεδίασης του «Έργου Διαπίστευσης» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]
3. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση ποσού 16.983,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Κριτήρια Αθλητικών Συμμετοχών» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]
Τα ερωτήματα, γίνονται ακόμα περισσότερα, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τρίτη 16 Απριλίου, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη τύπου όπου ο πρόεδρος της επιτροπής Φώτης Σαραντόπουλος θα παρουσίαζε τον Γενικό Διευθυντή των Αγώνων Ηλία Δαλαΐνα, διορθώθηκαν  οι αποφάσεις ανάθεσης στη Διαύγεια και αντί να φαίνεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD ο Ηλίας Δαλαΐνας, εμφανίζεται κάποιος κ. Λεωνίδας Μιχαηλίδης.
Ερωτώμενος σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, κ. Σαραντόπουλος ανέφερε: «Ο κύριος Δαλαΐνας ήρθε εδώ ως ένας διακεκριμένος άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει αγώνες. Ο τρόπος που θα μπορούσαμε να τον πληρώσουμε είναι αυτός που επιλέξαμε μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ικανοποιηθεί για το διάστημα που θα απασχοληθεί εδώ. Είναι αυτός ο τρόπος για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε. Αυτόν τον τρόπο τον επιλέξαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τους αγώνες…».
Όμως, το «δεν έχουμε άλλο τρόπο να πληρώσουμε τα στελέχη των αγώνων εκτός από τις αναθέσεις στις εταιρείες τους», αποτελούν ένα μεγάλο ηθικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα όμως, που δεν μπορεί να επωμιστεί, ούτε να ανεχτεί η Πάτρα!
Η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ τονίζει πως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα πανηγυράκι διασπάθισης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κυβερνητικούς «ημέτερους» και άτομα, μη έχοντα σχέση με την Πάτρα, στην οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα μείνει ούτε η άμμος!
Είμαστε αποφασισμένοι να ερευνήσουμε και να αποκαλύψουμε τα πάντα.
Και αυτό θα κάνουμε.
Μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αλλά και της ανεξάρτητης έρευνας.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε, χρήματα του ελληνικού λαού να ξοδευτούν σε απευθείας «θολές» αναθέσεις.
Η Πάτρα χρεώθηκε τους Αγώνες που της προτάθηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον οποίο φέρουμε προ των ευθυνών του.
Όπως και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που μόλις το περασμένο Σάββατο από την Πάτρα αναφέρθηκε πάλι στους Αγώνες. Τα γνωρίζει, άραγε, όλα αυτά; Και αν δεν τα γνωρίζει, εμείς θα φροντίσουμε να τα μάθει. Και να τα μάθουν όλοι!
Όσοι νομίζουν πως ο Νίκος Νικολόπουλος και η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ θα χαριστούν σε οποιονδήποτε και θα του επιτρέψουν να κάνει μικροκομματικά και συμφεροντολογικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες της Πάτρας, είναι πικρά γελασμένοι.
Ο Νίκος Νικολόπουλος δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια και το στόμα σε θολές διαδικασίες. Οι Πατρινοί το γνωρίζουν καλά από την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 2006.
Στη Βουλή έχει ήδη κατατατεθεί σχετική επερώτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και οι δύο καλούνται μεταξύ άλλων να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
Ø Πόσο ηθική είναι, μέσω απευθείας αναθέσεων η οικονομική «ικανοποίηση» των «αμισθί» στελεχών;
Ø Πόσο διαυγές είναι, τα χρήματα που παίρνει κάθε στέλεχος μέσω των εταιρειών του να μην διέπονται από κάποια σύμβαση αλλά να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν με τις αναθέσεις;
Και ακόμα:
ØΑληθεύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη των Πατρών, πως έχουν ήδη δοθεί και άλλα έργα στις ίδιες εταιρείες του κου Δαλαΐνά, όπως η άμμος, οι κερκίδες, το λογισμικό της διαπίστευσης, το επικοινωνιακό υλικό, κλπ;
Ø Με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο κος Δαλαΐνας για τη θέση του Project Manager;
Ø Αληθεύει ότι έχει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ο κος Δαλαΐνας για τις υποθέσεις που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δντής των Νοσοκομείων (Μαιευτηρίων) «Έλενα» και «Αλεξάνδρα»;
Ø Υπάρχουν πορίσματα εις βάρος του κ. Δαλαίνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή;
Ø Δεν υπήρχαν Πατρινοί πολίτες που να πληρούν τα κριτήρια αυτά;
Ø Ποια είναι η αμοιβή που έχει συμφωνηθεί να λάβει ο Πρότζεκτ Μάνατζερ;
Ø Ο εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκης Πετρόπουλος επισήμως και αδιαμφισβητήτως έχει πλήρη και γραπτή  ενημέρωση για τις αναθέσεις αυτές;
Ø Τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επίσης γνώριζαν για τις αναθέσεις;
Η NEA ΠΑΤΡΑ και ο Νίκος Νικολόπουλος, καλούμε τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα.
Καλούμε, επίσης, κάθε υπεύθυνο φορέα της Πάτρας να καταγγγείλει δημόσια τις απευθείας αναθέσεις. Όποιος δεν το πράξει, ο ρόλος του στη συνέχεια, θα είναι ελεγχόμενος.
Τέλος, καλούμε την απερχόμενη δημοτική Αρχή να αποδείξει, έστω και στο τέλος της θητείας της ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης και δεν έχει εμπλοκή σε οποιαδήποτε «θολή» ιστορία.
Σε λίγους μήνες, ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ θα είναι η επόμενη δημοτική Αρχή.
Και τότε, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – «ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΓΙΑ 40 ΜΕΡΕΣ»

Εξάλλου, ο Νίκος Νικολόπουλος και η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ, καλούν τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα να μην κατακυρώσει στο σημερινό, τελευταίο πριν τις εκλογές, Περιφερειακό Συμβούλιο κανένα έργο που θα δεσμεύει την Πάτρα και την επόμενη δημοτική Αρχή της για τα επόμενα χρόνια, όπως η σύμβαση παραχώρησης και ανάπλασης του παλιού εργοστασίου του Λαδόπουλου.
Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε ηθικής και δεοντολογικής διαδικασίας, η επικύρωση μίας σύμβασης παραχώρησης και ενός έργου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ δύο απερχόμενων διοικήσεων, παραμονές των εκλογών και ο Νίκος Νικολόπουλος σημειώνει σχετικά: «Δύο τόσο μεγάλοι… δημοκράτες, όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας και ο Κώστας Πελετίδης γιατί κάνουν κάτι τόσο αντιδημοκρατικό; Τι πρεμούρα τους έπιασε παραμονές εκλογών και βιάζονται; Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε ή μήπως… κρύβουν κάτι που δεν  θέλουμε να ξέρουμε; Εμείς, λέμε στον Περιφερειάρχη να κατεβάσει κάτω τα στυλό και τα μολύβια για 40 μέρες. Να περιμένει την ετυμηγορία των πολιτών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και μετά, να προχωρήσει σε οποιοδήποτε έργο, εφόσον βέβαια εξακολουθεί να είναι Περιφερειάρχης».
Επίσης, ο Νίκος Νικολόπουλος κατακρίνει και την απόφαση της Περιφέρειας να διαθέσει 5,5 εκ. ευρώ για… μπαλώματα στην Πατρών – Πύργου, ενώ υποτίθεται πως ξεκινάει το έργο του νέου αυτοκινητόδρομου.
Σημειώνεται ότι στις 3 το μεσημέρι, ο Νίκος Νικολόπουλος, στελέχη και φίλοι της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ θα βρίσκονται έξω από την Περιφέρεια, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και θ’ απαιτήσουν να ματαιωθεί η συμφωνία Κατσιφάρα-Πελετίδη για τον «Λαδόπουλο».

Share the Post