Κώστας Παπακωνσταντίνου: “Όχι βιασύνη για τη δημοπράτηση της Μελέτης Εφαρμογής για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς”

sxedio_-_elos

Ο επικεφαλής της Οικολογική Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου, έκανε την παρακάτω δήλωση σε σχέση με την διαδικασία δημοπράτησης της Μελέτης εφαρμογής για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς:

Καμιά βιασύνη δεν δικαιολογείται για την δημοπράτηση της Μελέτης Εφαρμογής για το Έλος της Αγυιάς, με δεδομένο ότι πρόκειται για σημαντικό αστικό υγρότοπο μια τελευταία όαση για την άγρια πανίδα στην περιοχή της Πάτρας. Εκτός από πουλιά, φιλοξενεί προστατευόμενα είδη αμφιβίων και ερπετών. Η προεκλογική περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για εσπευσμένες κινήσεις σχετικά με τη διαχείριση ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Η Μελέτη Εφαρμογής οφείλει να γίνει αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου πριν προωθηθεί η δημοπράτησή της για να κριθεί με ασφάλεια σε ποιες περιοχές του Έλους μπορούν να γίνουν επεμβάσεις για σκοπούς αναψυχής και επισκεψιμότητας και σε ποιεςνα μη γίνει καμία, ποιών ειδών φυτεύσεις είναι συμβατές και ποιών όχι.

Δεν είναι μόνο θέμα ευαισθησίας είναι και θέμα ουσιαστικής νομιμότητας. Δεν είναι δυνατόν ένα έργο «ανάπλασης» να καταστρέφει οικοσυστήματα πολύτιμα για την βιοποικιλότητα.

Share the Post