Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια έδωσε ξανά προοπτική και οξυγόνο στην Αμαλιάδα»

gko-41-42-620×420

“Μαζί με τους πολίτες πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε πολλά περισσότερα. Πάντα με διαφάνεια, με πείσμα, με όραμα, με αγάπη για τον τόπο μας, με σκληρή δουλειά και διεκδίκηση”. Μ’ αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα του Λαζαράκειου Μεγάρου στην Αμαλιάδα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού “Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο” Απόστολος Κατσιφάρας.

Παρουσία στελεχών του συνδυασμού του από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή αλλά και στις παρεμβάσεις που έχει ήδη σχεδιάσει και δρομολογεί η Περιφέρεια, με απόλυτα εξασφαλισμένους πόρους.

«Μαζί ανοίξαμε δρόμους στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Αγροτική Οικονομία και στην Επιχειρηματικότητα, στο Περιβάλλον, στις Υποδομές, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον Τουρισμό, στην ανάπτυξη. Και θ’ ανοίξουμε ακόμα περισσότερους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια Περιφέρεια με πολλά προβλήματα. Χωρίς υποδομές, χωρίς πόρους, με αναρίθμητες εκκρεμότητες, με αβέβαιο μέλλον και χωρίς προσανατολισμό. Ακόμα και οι αυτοκινητόδρομοι ήρθε στιγμή που κινδυνεύαμε να τους χάσουμε. Τότε που γίνονταν συζητήσεις για περικοπές στα έργα, για εκπτώσεις ακόμα και για ματαίωση. Η Περιφέρεια βγήκε μπροστά. 

Αντέδρασε, κινητοποιήθηκε. Κράτησε ζωντανά τα έργα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν το καταφέραμε χωρίς να συγκρουστούμε και να διεκδικήσουμε, χωρίς να γίνουμε δυσάρεστοι και πιεστικοί στις κυβερνήσεις.  Και αν σήμερα στο κομμάτι της Ολυμπίας Οδού απ’ την Πάτρα έως τον Πύργο μπήκαν οι μπουλντόζες, σ’ ένα μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο δόγμα που η πρώτη η Περιφέρεια πρόταξε. Στο δόγμα που λέει ότι είναι αδιανόητο, είναι άδικο και μη αποδεκτό να υπάρχει Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία και ολόκληρη την Ηλεία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε δρομολογημένα έργα που αφορούν στην Ηλεία όπως η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου, η έλευση του φυσικού αερίου, η στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι νέες σχολικές μονάδες, τα έργα στα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση κ.α.

Για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας υπογράμμισε ότι «Χρηματοδοτούμε το Νοσοκομείο για την προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Για 80 νέα κρεβάτια, για φορεία, για αμαξίδια, για εξεταστικές κλίνες και μαζί πιέζουμε για την στελέχωση του Νοσοκομείου». Ενώ για, άλλα έργα στην περιοχή, είπε: «Εξασφαλίσαμε πόρους για την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Αρχαίας Ήλιδας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε 19 Κέντρα Κοινότητας σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα όταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης μιλούσε για πολύ λιγότερα.

Χρηματοδοτούμε αθλητικά έργα όπως η αναβάθμιση του γηπέδου στην Τοπική Κοινότητα Κέντρουκαι στο γήπεδο Κεραμιδιάς. Παρεμβαίνουμε αυτή την περίοδο στο Φράγμα Πηνειού με έργα επισκευής και αποκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα σχεδιάζουμε την συμπλήρωση των τουριστικών υποδομών της λίμνης Πηνειού με στόχο την επισκεψιμότητα του και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας.  Προχωρούμε σε αντιπλημμυρικά έργα στον χείμαρρο Γκουρλέσα στον Μαραθιά ώστε να απαντήσουμε στην διάβρωση και να προστατεύσουμε τις ιδιοκτησίες».

Για τα έργα οδοποιίας ανέφερε ότι «ολοκληρώσαμε μια δέσμη έργων στο βόρειο τμήμα της Ηλείας για την αποκατάσταση κατολισθήσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Συντηρήσαμε τους δρόμους και ενισχύσαμε την οδική ασφάλεια στην Δημοτική Ενότητα Πηνείας με 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Παραδώσαμε το έργο της βελτίωσης του δρόμου από την Δάφνη ως την παράκαμψη Κεραμιδιάς με 6,8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που εξασφαλίσαμε από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Από κοινοτικούς πόρους δηλαδή.

Όπως και τον δρόμο από την Κεραμιδιά έως την Εφύρα, στην επαρχιακή οδό Αμαλιάδας-«111». Ενώ, παράλληλα, χρηματοδοτήσαμε τον Δήμο Αρχαίας Ήλιδος για έργα αγροτικής οδοποιίας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο ενίσχυσης της ασφάλειας στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του δρόμου, οι μετακινήσεις των πολιτών να γίνονται με την μεγαλύτερη δυνατόν ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στα έργα αστικών αναπλάσεων, επισημαίνοντας ότι «οι αστικές αναπλάσεις δεν είναι έργα βιτρίνας. Δεν είναι έργα που απλώς ικανοποιούν την ανάγκη για μια καλύτερη αισθητική στις πόλεις. Είναι έργα με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.

Η Περιφέρεια με 2,9 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησε την αστική ανάπλαση στην Αμαλιάδα, με τον εκσυγχρονισμό της Δημοτικής Αγοράς και την κατασκευή νέου πολυλειτουργικού κτιρίου και με παράλληλη ανάπλαση των δρόμων και των πεζοδρόμων που συνδέουν αυτά τα δυο σημεία στην περιοχή της Σοχιάς. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει άλλα 2,4 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση νέας αστικής ανάπλασης στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της Αμαλιάδας, με δικαιούχο τον Δήμο».

Share the Post