Η προώθηση της ανάγνωσης αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτιστικής πολιτικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατί το ποιοτικό βιβλίο με κοινωνική προβληματική συμβάλει στη γνώση του κόσμου, την κοινωνικοποίησή του και την αισθητική του είναι παράγοντας διαμόρφωση της συνείδησης του ανθρώπου. Η πρόοδος και η κοινωνική αλλαγή, που πρεσβεύουμε απαιτεί καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στη διάδοση του βιβλίου, στο διάβασμα, τη μόρφωση.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ),που ιδρύθηκε για την «οργάνωση μακροχρόνιας πολιτικής για την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη και σε τοπικό επίπεδο», Παρά τις διακηρύξεις, δεν βοήθησε το βιβλίο. Μειώθηκαν, μάλλον μηδενίστηκαν, οι επιχορηγήσεις στα σχολεία, μεταβιβάστηκε η ευθύνη λειτουργίας τους στους Δήμους, χωρίς πόρους.
Προώθηση της ανάγνωσης
Η διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαντάει με έργα. Ο Δήμος της Πάτρας λειτουργεί με το 38% του προϋπολογισμού του 2010 και χρειάζεται 1000 νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Όμως με το νοικοκύρεμα, την αξιοποίηση του προσωπικού για μελέτες και έργα, τον περιορισμό της σπατάλης εξοικονομούνται χρήματα για να ανταποκριθεί στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και έχει ξεπληρώσει δάνεια 12 εκ ευρώ που έλαβαν προηγούμενες διοικήσεις. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός επιχορηγείται αποκλειστικά από το Δήμο, ξεπληρώνει χρέη και χωρίς ένα ευρώ από το υπουργείο πολιτισμού παράγει έργο και συμβάλει στην φιλαναγνωσία μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει. 8 αντί για 40 εργαζόμενους, που προβλέπει το ΕΚΤ και η Ουνέσκο.
- κάθε χρόνο εμπλουτίζεται η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με βιβλία που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα, Το 2018 με 3.200 νέους τίτλους τεκμηρίων και 6.000 αντιτύπων αξίας 22 χιλιάδων ευρώ
- Ο Πολιτιστικός Οργανισμός βοηθά τους συγγραφείς να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με πλευρές της ιστορίας της πόλης.
- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, κάθε καλοκαίρι, οργανώνει καμπάνια φιλαναγνωσίας, όπου το 2018 έλαβαν μέρος 400 παιδιά .
- Το 2018 επισκέφτηκαν την ΔΒ 180 τάξεις με πάνω από 4000 μαθητές.
- Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών της που συμβάλει στην ανάγνωση του βιβλίου.
- Εγγράφηκαν 400 περίπου νέα μέλη για τις υπηρεσίες δανεισμού φθάνοντας το συνολικό αριθμό στα 20850 μέλη. Οι υπηρεσίες δανεισμού ξεπέρασαν τις 27.000 συναλλαγές και η επιτόπια χρήση τις 70.000 τεκμήρια.
- Έγινε ο διαγωνισμός και έχει αναδειχθεί εργολάβος με αντικείμενο «Ψηφιοποίηση Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», ώστε οι μελετητές και συγγραφείς να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο και μοναδικό υλικό της ΔΒ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Δ. Βιβλιοθήκη.
- Σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και άλλους φορείς οργώνονται ομιλίες/εκδηλώσεις.
Προγραμματίσαμε και γίνεται μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της ΔΒ, ώστε να εξελιχθεί σε κεντρική μεγάλη λαϊκή/δημόσια βιβλιοθήκη. Όλο το κτίριο θα αποδοθεί στη ΔΒ και θα περιλαμβάνει μοντέρνο παιδικό και εφηβικό τμήμα στο ισόγειο, εργαστήριο ψηφιοποίησης και συντήρησης σπάνιων εγγράφων, Διεκδικούμε την επάνδρωση περιφερειακών τμημάτων και κινητής βιβλιοθήκης ώστε το βιβλίο να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι και σχολείο του Δήμου μας.
Όλα αυτά χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού πολλαπλάσιο του σημερινού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ουνέσκο και του ΕΚΤ. Άρα και γενναία κρατική επιχορήγηση. Οσο όμως ο πλούτος συσσωρεύεται σε λίγα χέρια δεν περισσεύουν για τις λαϊκές ανάγκες και την προώθηση της αγοράς του βιβλίου.
Οσον αφορά στην αναζωπύρωση της αγοράς του βιβλίου
Στις σημερινές βάρβαρες εργασιακές συνθήκες, που μηδενίζεται ο ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος αλλά και το άγχος και η ανασφάλεια της ανεργίας, δεν διαμορφώνουν το πλαίσιο για να γίνει το βιβλίο ο απαραίτητος σύντροφος. Πως θα αγοράσουν βιβλίο οι 35 χιλ άνεργοι της Πάτρας, οι 10 χιλ. αυτοαπασχολούμενοι που έχασαν τις επιχειρήσεις τους, ο εργαζόμενος με 300 ευρώ μισθό; Αυτός που χάνει το σπίτι του, που κατάσχουν από το λογαριασμό του ότι λίγο περισσεύει για να γεμίσουν τα σεντούκια των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών και για να ξεπληρωθούν τα διογκωμένα χρέη των νοικοκυριού, πως θα αγοράσει βιβλίο;
Η θαυματουργή θεά της «αγοράς» και της ελεύθερης οικονομίας, όπου το βιβλίο αποτελεί εμπόρευμα, κλείνει εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, περιορίζει την συγγραφική δημιουργία. Χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους δεν μπορεί να αναζωπυρωθεί η αγορά του βιβλίου, όσες καλές ιδέες να πέσουν στο τραπέζι.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» όμως δίνει σήμερα τη μάχη για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και έδειξε ότι κάνει πράξη την διάδοση του πολιτισμού, της τέχνης, της λογοτεχνίας και του ποιοτικού βιβλίου όλο και πιο πλατειά, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει ο Δήμος.
Ενίσχυση συγγραφικών και εκδοτικών προσπαθειών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν ψέμα να πούμε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις εκδοτικές προσπάθειες. Όμως όλοι οι εκσυγχρονισμοί που έγιναν και προωθούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το έργο του Πολιτιστικού Οργανισμού μπορεί να βοηθήσει τους νέους συγγραφείς να βρουν εύκολα υλικό και ειδικά όσον αφορά στην Πάτρα και την ιστορία της. Στους χώρους του Πολιτιστικού Οργανισμού γινονται και προγραμματίζονται εκδηλώσεις που συμβάλουν στην προώθηση του Βιβλίου.