Η Ξερόλακα μοιάζει με μια μικρή «βόμβα» που δεν απειλεί μόνο τους κατοίκους πέριξ αυτής, αλλά και την εκάστοτε δημοτική αρχή η οποία είθισται να ακούει το ρυθμικό της «τικ τακ» κάθε που πλησιάζουν εκλογές και απομακρύνεται το …ηχοπέτασμα του εφησυχασμού.
Η ιστορία της μοιάζει με αυτή της παιδείας και της υγείας στη χώρα. Κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει την κάνει πειραματόζωο. Εν προκειμένω, κάθε ένας γράφει και σβήνει ανάλογα με τις ιδέες του το σχέδιο για τον ΧΥΤΑ της πόλης, ο οποίος έχει με τα χρόνια μετατραπεί σε μια κλασική χωματερή, με εναπόθεση σκουπιδιών πάνω σε ένα βουνό με ανησυχητική κλίση, έτοιμο να καταρρεύσει.
Αυτή τη φορά η «βόμβα» βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου Κώστα Πελετίδη ο οποίος καλείται να διαχειριστεί από τη μια το θέμα ενός σχεδιασμού που καθυστερεί παίρνοντας συνεχείς παρατάσεις και από την άλλη το ζήτημα της έντασης που προκαλεί το γεγονός ότι ήταν εξ αυτών που είχαν πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων πριν την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου, και τώρα βρίσκεται στην απέναντι όχθη του υπολόγου για όσα υποσχέθηκε αλλά δεν έγιναν.
Το 2019, δεν είναι μόνο χρονιά εκλογών, άρα και χρονιά ελέγχου και διατύπωσης θέσεων και προθέσεων για την Ξερόλακα των χιλίων στεναγμών. Είναι και χρονιά κατά την οποία λήγει η παράταση που είχε δοθεί για τη χρήση της, γεγονός που οριοθετεί και ένα νέο σύνορο στην ανοχή των κατοίκων που έχουν βγάλει ήδη τα πανό και προπονούνται για κινητοποιήσεις, ανεβάζοντας ξανά στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας το θέμα που κυριάρχησε και σε όλες τις προηγούμενες.
Για τους κατοίκους και τους συλλόγους της Ξερόλακας, το θέμα του ΧΥΤΑ έχει γίνει κάτι σαν επιστημονική διατριβή. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το πώς και το γιατί. Μιλήσαμε με τρεις από τους προέδρους των συλλόγων των περιοχών που γειτνιάζουν με το χρόνιο πρόβλημα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σήμερα εντός του ΧΥΤΑ και εκτός αυτού.
Θ. Καραθανασόπουλος: «Η επόμενη συνάντηση θα είναι στην πύλη»
Για άκαρπη, από όλες τις πλευρές, συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων για το θέμα, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θανάσης Καραθανασόπουλος.
«Ακούσαμε ωραία λόγια αλλά καμία δέσμευση. Τίποτα άλλο. Ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε πότε θα αρχίσει να καίει το βιοαέριο, ούτε λεπτομέρειες και προθέσεις για τον τοίχο αντιστήριξης. Το πιο απίθανο που ακούσαμε, ήταν ότι ο δήμαρχος, ενημερώθηκε τώρα από τους μηχανικούς ότι πρέπει να γίνει ο τοίχος αντιστήριξης για την προστασία της περιοχής. Άρα όταν εμπόδιζε παλιότερα τον τοίχο αντιστήριξης μαζί μας στις κινητοποιήσεις, δεν είχε ενημερωθεί ότι ήταν για την προστασία. Εμπόδιζε δηλαδή ένα έργο επί Δημαρά μόνο και μόνο επειδή ήθελε να το εμποδίσει.
Δεν ακούσαμε τίποτα ούτε για τα δημοτικά τέλη που έοχυν αφαιρεθεί μόνο από μια περιοχή, τα Άνω Συχαινά. Μας είπε ότι δεν μπορεί να τα αφαιρέσει και από τις υπόλοιπες συνοικίες. Και στην τελική από τη δική μας συνοικία ή από κάποιες άλλες περνούν τα σκουπιδιάρικα και οι νταλίκες. Στα Άνω Συχαινά δεν έχουν τα σπίτια τους πάνω στο δρόμο. Τον πιέσαμε όλοι οι σύλλογοι και τα Κάτω Συχαινά και η Ανθούπολη και η Βούντενη και το Μπάλα και στο τέλος είπε ότι δεν υπάρχει πλάνο για μας. Όταν όμως είχαμε πάει πριν από δύο χρόνια μας είχε πει ότι σιγά σιγά θα αφαιρεθούνε από όλους, ή θα μειωθούνε σταδιακά. Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια επέλεξε τα Άνω Συχαινά;. Δεν είναι ούτε η πιο κοντινή συνοικία στην Ξερόλακα, ούτε περνάνε τα σκουπιδιάρικα απέξω από τα περισσότερα σπίτια. Τι κάνει δηλαδή ο Πελετίδης; Οριοθετεί τη βρώμα; Οριοθετεί τον καρκίνο; Θα μπορούσε να δώσει ανταποδοτικά οφέλη κλιμακούμενα σε όλες τις συνοικίες. Τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη συνάντηση, μας είπε ότι αυτό Θα γίνει σε τρεις μήνες. Σε ένα μήνα λέει θα έχει τις μελέτες. Όταν είπαμε ότι σε ένα μήνα θα πάμε να ζητήσουμε τη μελέτη, η απάντηση Κορδά ήταν «ναι μεν αλλά μπορεί η μελετητική εταιρεία να μην την έχει παραδώσει.
Δύο χρόνια το ακούμε ότι έχουμε μελέτη ή ότι σε ένα μήνα θα έχουμε μελέτη. Το 2016 μας έλεγε ότι θα έχουμε μελέτη το 17. Σε ποιους έχει αναθέσει τη μελέτη; Η απάντηση είναι γενικά σε ένα γραφείο στην Αθήνα. Σε ποιο γραφείο; Δεν μας λέει. Και πώς ξέρει ότι το έργο θα κοστίσει 40 εκατομμύρια ευρώ; Πώς το έχει κοστολογήσει χωρίς μελέτη; Είχε τέσσερα χρόνια μπροστά του ο Πελετίδης και τίποτα δεν έκανε. Έλεγε εγώ θα βγω και θα κλείσω την Ξερόλακκα και τώρα ετοιμάζεται να την παρατείνει ξανά.
Του θέσαμε και το άλλο. Αυτή τη στιγμή έρχονται 100.000 τόνοι σκουπίδια και η ανακύκλωση είναι στο 4% και όχι στο 50% που το 2016 έλεγε ότι θα τη φτάσει σε ένα χρόνο. Τώρα μας έβγαλε και ψεύτες. Ότι δεν είπαμε ότι θα γίνει σε ένα χρόνο, αλλά ότι είναι στόχος να γίνει κάποια στιγμή. Και του λέμε: Από αυτά τα 100.000, αν το 50% πήγαινε στου Φλόκα, το άλλα 50% που θα πήγαινε; Όπως καταλαβαίνετε ετοιμάζονται να λειτουργήσουν την Ξερόλακα για άλλα τόσα χρόνια.
Εμείς τοίχο αντιστήριξης δεν θα αφήσουμε να γίνει μέχρι να μας δείξει τη μελέτη και να οριστεί ανάδοχος. Και όχι τόσο ψηλό όσο το λέει. Υπό όρους. Γιατί εκεί που παλιά έλεγε ότι ο τοίχος θα είναι 100 μέτρα μήκος, τώρα λέει 200. Αυτά γίνονται όταν κάθεσαι στην καρέκλα. Προεκλογικά βγήκε δήμαρχος με αυτό το σύνθημα και ήταν δίπλα μας στους αγώνες και τώρα είναι άφαντος.
Η επόμενη συνάντηση το Γενάρη δεν θα είναι στο δημαρχείο, θα είναι μπροστά στην Ξερόλακα αν δεν έχει φέρει μελέτη και δεν έχει οριστεί ανάδοχος. Ήταν κρίμα που δεν άφησε τους δημοσιογράφους να μπούνε μέσα να ενημερωθεί η Πάτρα. Μόνο και μόνο από αυτό, καταλαβαίνουμε ότι λέει ψέματα».
Γιώργος Βασιλόπουλος: Βομβα στα κεφάλια των Πατρινών
«Ακούσαμε τα ίδια που ακούγαμε και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Μέχρι χθες μας έλεγαν τα ίδια, ότι το εργοστάσιο προχωράει, ότι το βιαέριο προχωράει, ενώ είμαστε μόνο σε μελέτες» λέει ο Γιώργος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Συχαινών.
«Θέλουνε λέει να κατασκευάσουν τοίχο αντιστήριξης. Όταν το έλεγε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ο Πελετίδης έλεγε όχι στον τοίχο. Τώρα τον θέλει τον τοίχο πρώτον για να στηρίξει τα σκουπίδια που έχουν πάει 130-140 μέτρα πάνω από ό,τι έλεγαν οι μελέτες και δεύτερον θέλει να κάνει χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Θέλει επίσης να κάνει μια μονάδα κομπόστ ανοικτού τύπου με φουγάρα και τέτοια. Απαιτούμε να μεταφερθεί κάπου αλλού η μονάδα κομπόστ μακριά από κατοίκους.
Όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Πελετίδη, το 2014, δώσαμε το o.k. για έναν προσωρινό σταθμό μεταφόρτωσης ώστε να φύγουν τα σκουπίδια σε όμορους δήμους. Τόσα χρόνια μετά δεν έχει κάνει τίποτα. Όπως φαίνεται δεν θέλει να κάνει τελικά έναν προσωρινό, αλλά έναν μόνιμο σταθμό μεταφόρτωσης στην Ξερόλακα, πράγμα που θα μας βρει απέναντι.
Σχετικά με την κατάσταση στον ΧΥΤΑ, έχει γίνει μεν μια καλύτερη διαχείριση σε σχέση με πριν πράγμα που οφείλεται σε έναν πολύ καλό εργολάβο που έχει πολύ καλά μηχανήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργεί σαν ΧΥΤΑ. Σε έναν ΧΥΤΑ μπαίνουν τα σκουπίδια στοιβάζονται και υπάρχουν γεωτρήσεις που καίει το βιοαέριο. Οι σωληνώσεις παίρνουν τα στραγγίσματα. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από δέκα χρόνια να καεί το βιοαέριο που αυτό σημαίνει ότι όλο το βιοαέριο, όλο το μεθάνιο, το διοξείδιο κλπ που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα το εισπνέουν οι κάτοικοι. Αυτό δεν είναι ΧΥΤΑ. Αυτό είναι σκουπιδότοπος. Εδώ ρίχνεις το σκουπίδι και το σκεπάζεις.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης, κατάρρευσης άμα βρέξει δυνατά δυο τρεις φορές. Τι θα πούνε μετά; Έβρεξε ο θεός; Όχι δεν έβρεξε ο θεός, κάποιοι παρανομούσαν. Εκεί έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχουν δενδροφυτεύσει από το 2006. Αντί για αυτό, κάθε ένας που έρχεται, ρίχνει τα σκουπίδια πάνω σε αυτά του προηγούμενου. Και τώρα θέλουν να κάνουν και τοίχο αντιστήριξης. Εμείς δηλαδή θα βρεθούμε απέναντι στον πατραϊκό λαό αν πούμε όχι στον τοίχο; Δίνουμε και μια άλλη εναλλακτική λύση. Ο τοίχος έχει 200 μέτρα μήκος επί 12 ύψος από ό,τι λένε οι μελέτες. Θέλετε κύριοι να φτιάξετε τον τοίχο; Πόσα μέτρα χρειάζεται η στήριξη; Πέντε, επτά, οχτώ; Κάντε τον όσο χρειάζεται να κάνετε τη στήριξη των σκουπιδιών. Δεν θέλουνε όμως αυτό. Θέλουνε τον τοίχο για να ρίξουνε νέα σκουπίδια.
Κάθε δημοτική αρχή που ανεβαίνει πάνω κάνει τα ίδια με την προηγούμενη. Εφαρμόζει τη δική της πολιτική και σβήνει ότι έκανε η προηγούμενη αφού πρώτα λέει ότι παρέλαβε καμένη γη. Και άντε πάλι από την αρχή με τα σκουπίδια στη δική μας πλάτη και με τους κινδύνους που υπάρχουν. Το βιαέριο έχει να καεί από το 2007 επάνω από δέκα χρόνια δηλαδή. Μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη και να γίνει έκρηξη ανά πάσα στιγμή. Το 2007 και το 2008 ζητήσαμε μέσω εισαγγελέα να μας δώσουν τις καταγραφές που κάνανε για το βιαέριο. Δεν μας τις δώσανε ποτέ. Μετά μας είπανε ότι τα καταγραφικά πάθανε ζημιές ότι γέμιζαν υγρά και δεν μπορούσε να συλλεχθεί το βιαέριο. Κι αυτή η δημοτική αρχή, το άφησε στο έλεος του θεού, δεν έχει κάνει γεωτρήσεις δεν έχει βάλει σωληνώσεις δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα, απλώς σκεπάζουν τα σκουπίδια, τίποτα περισσότερο. Πριν λίγες μέρες που έβρεξε βγήκαν τα λύματα στο ποτάμι και ξέρετε ο Καραβάς και κατ΄ επέκταση ο Μείλιχος, καταλήγει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Την άλλη μέρα οι Πατρινοί πήγαιναν και κάνανε μπάνιο. Τα θέσαμε στον δήμαρχο, δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση,. Όλα εξαρτώνται από τους άλλους. δεν μας απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα μας.
Αυτή τη στιγμή στην Ξερόλακκα υπάρχει ένα κύτταρο που ξεκίνησε αυτή η δημοτική αρχή και κλείνει τώρα τον Νοέμβρη έναν χρόνο. Και αυτό τελειώνει δηλαδή. Δεν έχουν που να πάνε τα σκουπίδια, πάλι θα παρανομήσουν. Πάλι η Ξερόλακα θα πάρει τα σκουπίδια, πάλι θα συζητάνε για έργα επί έργων προκειμένου να καλύψουν τις πομπές τους.
Και τέλος, είναι και το άλλο. Λέει η δημοτική αρχή ότι τα έχει κανονίσει με τη δυτική Αχαΐα να πάει εκεί τα απορρίμματα τα Πάτρας. Αν αύριο που έχουμε εκλογές, δεν βγει ο Πελετίδης ή ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί π.χ. ο νέος δήμαρχος να πει δεν τα θέλω τα σκουπίδια της Πάτρας και να έρθουν όλα τούμπα.
Και να σκεφτείτε ότι με αυτή τη δημοτική αρχή εγώ και άλλα τρία άτομα είχαμε πάει στο αυτόφωρο και ο βουλευτής ο Καραθανασόπουλος ήταν κάθε μέρα στην πύλη, 13 μέρες κατάληψη και μπράβο του για αυτό. Και τότε μας στήριξε αυτή η δημοτική αρχή ότι έχουμε δίκιο και πήγαμε στον εισαγγελέα και είπαν «έχουν δίκιο οι κάτοικοι έπρεπε η Ξερόλακα να κλείσει χθες, είναι βόμβα στο κεφάλι των Πατρινών. Αυτά έλεγε τότε ο Πελετίδης κι όταν έκατσε στην καρέκλα ξεχάστηκε. Του λέω «γιατί τότε ήσασταν μαζί μας;» Δεν ξέρατε; Και το κακό σε αυτή την πόλη είναι που ποτέ δεν κάθισαν οι 49 να βρουν μια λύση για τα μεγάλα προβλήματα. Όταν π.χ. έμπαινε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ο Πελετίδης ή έπαιρνε την ομάδα του και έφευγε ή ψήφιζε όχι. Όλοι τα ίδια. Σε τέτοια σοβαρά προβλήματα της πόλης έπρεπε να κάνει ο ένας λίγο προ πίσω ο άλλος λίγο πιο μπροστά να έχουν μια κοινή γραμμή, όποιος βγαίνει δήμαρχος να έχει μια γνώση των πεπραγμένων. Η διαχείριση των σκουπιδιών δεν αφορά μόνο 10 συλλόγους αλλά και 200.000 κόσμο, αν δεν υπάρχει κάπου να πάνε τα σκουπίδια, θα βρωμίσει όλη τη πόλη. Όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτό. Μην έρθουν και μας πουν τίποτα Οι Πατρινοί όταν κάνουμε αγώνα γιατί κάποια στιγμή θα ξανακάνουμε αγώνα. Πρέπει να είναι μαζί μας και όχι απέναντι.
Να σκεφτούνε ότι εμείς ζούμε 30 χρόνια μαζί με τα σκουπίδια. Άλλοι κάνουνε φασαρία για ένα κάδο που είναι μπροστά το σπίτι τους. Εμείς έχουμε όλους τους κάδους μπροστά στο σπίτι μας. Μη βλέπουμε μόνο τη δικιά μας τη βολή.
Έχουμε φάει τέσσερις πέντε φωτιές. Ξέρετε τι διοξίνες εισέπνευσαν οι κάτοικοι; «
Γιώργος Παπαρρηγόπουλος: Οι σωλήνες είναι μικροί και όλα πάνε στη θάλασσα
«Είναι λίγο αδιανόητο να κάνουν προϋπολογισμό και να μιλάνε για 40 εκατομμύρια χωρίς να έχουν μελέτες» λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαβλανίου Γιώργος Παπαρρηγόπουλος. «Δεν μπορεί επίσης να χωρίζουν τις συνοικίες χωρίς σαφή κριτήρια και να έχουν ατέλεια μόνο τα μισά ΣυχαΙνά γιατί έτσι το θέλουν. «Η Ανθούπολη γιατί να μην πληρώνει λιγότερα; Το Ζαβλάνι γιατί να μην πληρώνει λιγότερα; Εμείς δεν την τρώμε τη βρώμα; Απάντηση δεν πήραμε. Επίσης το πιο σημαντικό που θέσαμε ήταν το θέμα της αποσύνθεσης. Αυτοί έχουν μια αποχέτευση η οποία κατεβαίνει από την Ξερόλακα και πηγαίνει στον βιολογικό. Τα λύματα κάθε φορά που βρέχει υπερχειλίζουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ., Κορδάς, απάντησε ότι υπερχειλίζει επειδή γεμίζουν οι δεξαμενές. Δεν γεμίζουν οι δεξαμενές. Έχουνε πολύ μικρή διάμετρο οι σωλήνες, πράγμα στο οποίο συμφώνησαν στο τέλος. Τους είπαμε λοιπόν γιατί δεν έχετε κάνει μια μελέτη μέσα στις τόσες που έχετε κάνει για να φύγει η Ξερόλακκα, για να κάνετε καινούργια αποχέτευση να μην ξαναμπουκώσει ποτέ και να μην πηγαίνουν τα λύματα μέσα στη θάλασσα όπως γίνεται τώρα κάθε φορά που βρέχει.
Μου είπε ο κ Κορδάς, «κύριε Παραρρηγόπουλε, εμείς κοιτάζουμε να την κλείσουμε την Ξερόλακα όχι να κάνουμε έργα. Πέραν του ότι η Ξερόλακα δεν κλείνει γιατί ακόμη και αύριο αν βγει η μελέτη θέλουμε άλλα 4 χρόνια, το έργο αυτό είναι αναγκαίο γιατί με τα πρανή, με τα βουνά με τον τοίχο αντιστήριξης που θα κάνουν, θα υπάρχει μια ζωή, δεν λύνουν το πρόβλημά τους. Για τον τοίχο αντιστήριξης ρωτήσαμε τον δήμαρχο να μας απαντήσει με ειλικρίνεια αν θα μπαζωθεί με σκουπίδια. «Θα ρίξετε σε αυτό το σημείο πάλι σκουπίδια;» τον ρωτήσαμε. «Ναι, αν χρειαστεί θα ρίξουμε» μας απάντησε. Θα έχουμε δηλαδή τουλάχιστον άλλον ενάμισι χρόνο να αδειάζουμε σκουπίδια.
Θα περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση να δούμε. Άν δεν έχει γίνει κάτι θα επιμείνουμε για το κλείσιμο της Ξερόλακας. Θα το τραβήξουμε από νωρίτερα, δεν θα περιμένουμε μέχρι το Γενάρη. Και μετά, βλέπουμε».