«Όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010- 2104, θα δουν μια τεράστια διαφορά. Αυτή η διαφορά ήδη φαίνεται στις ασκούμενες πολιτικές, ήδη φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να εξέλθουμε από την μνημονιακή επιτροπεία και είναι αυτή η συνθήκη που θα μας δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές». Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχο του παιχνιδιού.
Όσο για το δίλημμα; «Η μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών θα είναι μια κοινωνική και πολιτική μάχη μεταξύ μιας παράταξης που εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα και μιας παράταξης, αυτής της Ν.Δ., που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ελίτ».
Ο κ. Τζανακόπουλος με συνέντευξή του στις «7Μ» και τον Max Fm σχολιάζει τις υποψηφιότητες Kατσιφάρα και Ρώρου, τη στάση Πελετίδη απέναντι στις κυβερνητικές παροχές , τις καταλήψεις στα σχολεία για το Μακεδονικό, τη συμφωνία με την εκκλησία, τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την ακροδεξιά ρητορική στελεχών της Ν.Δ. και βεβαίως κάνει εκτίμηση για τις εκλογές που υπογραμμίζει ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές περιφέρειες και δήμους της χώρας στηρίζει υποψηφίους από το χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Δυτική Ελλάδα με τον Απόστολο Κατσιφάρα. Κάποια στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. και σε τοπικό επίπεδο ισχυρίζονται ότι με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση μιας συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. που θα αντανακλά και την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, κάτι δεν φαίνεται να ασπάζεται η πρόεδρος του Κινήματος. Είναι έτσι;
«Πολλοί λένε πολλά. Εμείς από την πρώτη στιγμή σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, είχαμε πει ότι θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιές συνεργασίες με τον προοδευτικό χώρο, με το χώρο και της κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως των πολιτικών αναφορών που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις πλατιών αυτοδιοικητικών κινημάτων, συνεργασιών και κινήσεων οι οποίες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν και τους όρους για νικηφόρα αποτελέσματα.
Από εκεί και πέρα όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν έχουν να κάνουν με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ούτως ή άλλως είναι δεδομένο ότι σε ό,τι αφορά τη βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. υπάρχει απόσταση αρκετά μεγάλη σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του, η οποία επιλέγει την πολιτική ταύτιση, (όχι τώρα, εδώ και αρκετά χρόνια), με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ξεκίνησε ήδη από την συνεργασία του 2011 και την υποστήριξη του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργού σε εκείνη τη μνημονιακή φάση και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε στην κυβερνητική συνεργασία Σαμαρά- Βενιζέλου μετά τις εκλογές του 2012. Άρα λοιπόν δεν μιλάμε για μια κεντρική πολιτική συνεργασία. Ούτως ή άλλως η αυτοδιοίκηση έχει την αυτονομία της και δεν είναι ορθό να τη μεταχειριζόμαστε ως συμπλήρωμα ή αναπλήρωμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η Αυτοδιοίκηση, έχει την αυτονομία της έχει τα ελαττώματά της έχει τις ιδιαιτερότητές της. Άρα όλες αυτές οι αναλύσεις και τα σενάρια, δεν σχετίζονται με την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που πρέπει να σας πω εγώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που είναι δυνατόν, φροντίζει ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι πλατιές συνεργασίες με τον χώρο της κεντροαριστεράς, την ίδια στιγμή όμως διατηρεί την πολιτική του ταυτότητα, διατηρεί τη διαφορετικότητά του, σε σχέση με το χώρο της κεντροαριστεράς, ως μια δύναμη που αποτελεί βασικό πυλώνα της αριστεράς στη χώρα μας.
Βεβαίως θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαιότητα να συζητηθεί από τα κάτω πια, το θέμα της συγκρότησης ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου γιατί βλέπουμε διαρκώς ότι η Νέα Δημοκρατία μετατοπίζεται στην ρητορική της, στην πρακτική στην ιδεολογία της, προς την άκρα δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό φαίνεται ότι λειτουργεί ως ηγετικό συμπλήρωμα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά οι οποίοι έχουν και τα κλειδιά αυτή την στιγμή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.
-Στην Πάτρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μιας περίεργης στάσης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία οικειοποιείται τις παροχές της κυβέρνησης προς την πόλη ισχυριζόμενη ότι ό,τι παρέχεται (π.χ. θαλάσσιο μέτωπο, υπογειοποιήση του τρένου) γίνεται κατόπιν της δικής της αγωνιστικής τακτικής και η κυβέρνηση επί της ουσίας αναγκάζεται να ακολουθήσει. Κάπως έτσι, αντί οι κυβερνητικές παροχές να είναι όπλο στα χέρια του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο καταλήγουν να γίνονται όπλο στα χέρια της δημοτικής αρχής του ΚΚΕ, η οποία αφού πρώτα οικειοποιείται, ακολούθως καταγγέλλει την κυβέρνηση.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει τη δουλειά της, η κυβέρνηση κάνει τη δική της. Από τη δική μας πλευρά έχουμε πει ότι είναι μια στρατηγική μας επιλογή να αποδίδουμε ελεύθερους χώρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποδίδουμε υποδομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί αυτό θεωρούμε ότι αφενός αποτελεί ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της αυτοδιοίκησης στην Πάτρα αλλά και της αυτοδιοίκησης γενικότερα σε όλη τη χώρα και από εκεί και πέρα εκτιμάμε ότι είναι πολύ πιο λειτουργικό, τη διαχείριση τέτοιου τύπου χώρων και υποδομών να την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Κάποια στελέχη ωστόσο εκτιμούν ότι υπάρχει ένα επικοινωνιακό έλλειμμα σε αυτό το σημείο. Έχουν φτάσει σε εσάς αυτές οι πληροφορίες;
«Δεν πρόκειται εγώ αυτή τη στιγμή ν α συζητήσω επί των αυτοδιοικητικών πολιτικών εξελίξεων, εγώ είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και δεν αρμόζει να υπεισέλθω στην πολιτική αντιπαράθεση η οποία γίνεται στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία έχει τους δικούς της όρους να λειτουργεί και δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις επιμέρους πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Αυτό που έχει σημασία είναι τα ευρύτερα προοδευτικά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη την Ελλάδα να καταγράψουν νικηφόρα αποτελέσματα οπουδήποτε και αν αυτά προκύψουν. Και είμαι βέβαιος ότι και στην Πάτρα το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν με τις παρεμβάσεις τους να αποσπάσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μια νίκη».
-Ορισμένοι απορούν τι χρώμα θα βαφτεί ο χάρτης στη δυτική Ελλάδα το βράδυ των αυτοδιοκητικών εκλογών εφόσον νικήσει ο Απόστολος Κατσιφάρας. Τι τους απαντάτε
«Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να “διαβάζεται” και είναι λάθος να τη μεταχειριζόμαστε με όρους κομματικών αναφορών. Φτιάχνεται μια ευρύτερη πλατιά συνεργασία, η οποία είναι συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Το χρώμα είναι το λιγότερο που απασχολεί. Αυτό που απασχολεί, είναι οι πολιτικές, είναι η δυνατότητα της νέας περιφερειακής αρχής να ασκήσει πολιτικές υπέρ των πολλών. Αυτό μας ενδιαφέρει και όχι τα χρώματα και η πολιτική γεωγραφία. Είναι λάθος να μεταχειριζόμαστε έτσι την αυτοδιοίκηση».
-Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο δημοσκοπήσεις για την Πάτρα που εμφανίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να δίνουν τη μάχη της πρωτιάς, με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Πως το σχολιάζετε και ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες;
«Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι πλέον οι δημοσκοπήσεις- και δεν μιλάω για τις συγκεκριμένες αλλά γενικά για τις δημοσκοπήσεις, έχουν γίνει ένα εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής στα χέρια κομματικών και εκδοτικών επιτελείων, και ιδιαίτερα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις γενικότερα όπως χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας είναι περισσότερο εργαλεία επικοινωνίας και λιγότερο μελέτες που αποσκοπούν στην αποτύπωση της πραγματικότητας και των πολιτικών συσχετισμών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι η εκτίμησή μου για τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και αυτή η εκτίμηση είναι ότι με δεδομένη την έξοδο από τα μνημόνια, με δεδομένη την εκκίνηση μιας διαδικασίας υλοποίησης του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης χωρίς πλέον μνημονιακούς περιορισμούς, οι πολιτικοί συσχετισμοί αναδιαμορφώνονται, αναδιατάσσονται και πλέον οδηγούμαστε στο 2019 με όρους πολιτικής και κοινωνικής ηγεμονίας της κυβέρνησης αυτής. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα ευρύ πολιτικό ρεύμα. Φαίνεται να έχει μια ισχυρή συσπείρωση η οποία σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση από το 2015. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κοινωνικές συμμαχίες που οικοδομούμε, με τους εργαζόμενους μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, η συμμαχία μας με τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, μέσα από μια σειρά μέτρων ασφαλιστικής ελάφρυνσης και φυσικά η επιτυχία της κυβέρνησης ως προς την αποτροπή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αποτελεί ένα σαφές δείγμα γραφής για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πολίτες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, τους πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κόσμο της εργασίας και αυτό είναι κάτι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου του 2019. Όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010- 2104, θα δουν μια τεράστια διαφορά. Αυτή η διαφορά ήδη φαίνεται στις ασκούμενες πολιτικές, ήδη φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να εξέλθουμε από την μνημονιακή επιτροπεία και είναι αυτή η συνθήκη που θα μας δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές»
-Θεωρείτε ότι η Αχαΐα, είναι ευνοημένη από την κυβέρνηση;
«Εμείς δεν λειτουργήσαμε ποτέ με όρους εύνοιας προς οποιαδήποτε ιδιαίτερη περιφέρεια. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που σχετίζεται με τον αγώνα για περιφερειακή σύγκληση. Στα περιφερειακά συνέδρια που έγιναν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προσπαθήσαμε να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές αρχές, τον κόσμο της εργασίας και των επιχειρήσεων και διαμορφώσαμε μια σειρά από δεσμεύσεις που υλοποιούμε στο πέρασμα του χρόνου. Άρα δεν μιλάμε για εύνοια προς συγκεκριμένες περιφέρειες και νομίζω ότι θα ήταν μια λάθος επιλογή αυτό. Διατηρούμε την ίδια στάση και το ίδιο ενδιαφέρον για όλες τις περιφέρειες της χώρας» .
-Σχολιάστε μας τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το Μακεδονικό. Είναι υποκινούμενες; Βλέπετε πίσω από αυτές τη Χρυσή Αυγή; Και τελικά γιατί πιστεύετε ότι έχουμε τέτοιες επικίνδυνες εξάρσεις στο μαθητικό κόσμο;
«Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι δεν ξέρουμε πόσες από τις καταλήψεις αυτές σχετίζονταν πράγματι με το μακεδονικό. Τα δεύτερο είναι ότι η όλη συζήτηση περί υποκίνησης στην πραγματικότητα απαξιώνει την κρίση των μαθητών. Οι μαθητές είναι πολιτικά όντα, έχουν ιδεολογία, έχουν κρίση και επιλέγουν τα ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιηθούν. Νομίζω ότι είναι λάθος ότι οι μαθητές παρασύρονται. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία μαθητών οι οποίοι φαίνεται να έλκεται από αντιδραστικές ιδεολογίες, από ιδεολογίες οι οποίες λειτουργών με όρους απαξίωσης για τη δημοκρατία, είναι πολύ κοντά σε αυτό που θα λέγαμε ακροδεξιά αντίληψη και πρακτική. Και εδώ είναι το πραγματικό ζήτημα για τα σχολεία, δηλαδή ότι θα πρέπει και μέσα στο μαθητικό κίνημα και μέσα στο κίνημα των εκπαιδευτικών να δημιουργηθούν οι όροι για να ηττηθεί αυτό το μειοψηφικό πολιτικό ρεύμα που υπάρχει και μέσα στο μαθητικό κόσμο. Κατά τα άλλα, από όσο ξέρω, οι μαθητές οργανώνονται σε πολιτικά κόμματα, σε κόμματα της Αριστεράς, αλλά δυστυχώς και σε κόμματα της ακροδεξιάς . Άρα είναι φυσιολογικό να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση μέσα στον κόσμο των μαθητών. Οι μαθητές δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνία και από την πολιτική. Το ζήτημα δεν είναι η υποκίνηση ή μη, αλλά να δούμε αν πράγματι αναδύονται πολιτικές ιδεολογίες και αντιδραστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά στον μαθητικό κόσμο και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολιτικό ζήτημα. Χρειάζεται πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και μέσα στα σχολεία και μέσα στην κοινωνία ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, το φασισμό, την ακροδεξιά, τον εθνικισμό».
-Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα είναι ο χρόνος των εκλογών. Πότε βλέπετε τις κάλπες; Και πόσο ασφαλείς νιώθετε για τη στάση του κ. Καμμένου σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών;
«Ο κ. Καμμένος έχει σαφέστατα δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμπλεύσει οποτεδήποτε με τον κ. Μητσοτάκη σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια της δεξιάς σε συνεργασία με την ακροδεξιά να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση. Επομένως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».
-Δηλώσατε ότι το ρεύμα Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη, που έχει νομιμοποιήσει τη φασιστική ρητορική. Τι εννοείτε;
«Δεν ξέρω αν ο πλέον ενδεδειγμένος όρος είναι η φασιστική ρητορική. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης με μια σειρά από τοποθετήσεις τους οι οποίες έχουν καταστεί και ηγεμονικές μέσα στο χώρο της Ν.Δ., χαράσσουν δηλαδή στρατηγική. έχουν νομιμοποιήσει την πολιτική και ιδεολογική δράση της ακροδεξιάς. Γιατί το λέω αυτό; Ο κ. Γεωργιάδης κατά καιρούς έχει ταυτιστεί σχεδόν με την ορολογία της Χρυσής Αυγής προέρχεται ούτως ή άλλως από μια ακροδεξιά πολιτική δύναμη, το ΛΑΟΣ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κ. Βορίδη ο οποίος δεν ξεχνά την πολιτική του κληρονομιά, η οποία σχετίζεται με τη βαθιά ακροδεξιά στη χώρα. Ήταν γραμματέΑς της νεολαίας της ΕΠΕΝ μετά τον κ. Μιχαλολιάκο και αυτή η πολιτική κληρονομιά κάνει διαρκώς την εμφάνισή της στο σημερινό πολιτικό τους λόγο. Ο κ. Σαμαράς είναι επίσης ένας πολιτικός που φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά. Η στάση και των τριών στο Μακεδονικό, στα θέματα με την εκκλησία, η τοποθέτηση, η φρασεολογία, οι επιλογές τους είτε είναι απολύτως ταυτισμένες, είτε φλερτάρουν με την ακροδεξιά πολιτική».
Τι θα κάνετε την επομένη των εκλογών; Με ποιες δυνάμεις θα συμμαχήσετε;
«Είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές. Η μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών θα είναι μια κοινωνική και πολιτική μάχη μεταξύ μιας παράταξης που εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα και μιας παράταξης, αυτής της Ν.Δ., που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ελίτ. Αυτό θα είναι το πολιτικό δίλημμα . Από εκεί και πέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα θα δούμε και τις συμμαχίες. Επιδίωξή μας είναι πάντα να διαμορφώνονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες εφόσον τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων που συνεργάζονται στοχεύουν στην εκπροσώπηση των λαϊκών συμφερόντων. Όλα τα άλλα νομίζω είναι πάρα πολύ νωρίς να τα πούμε».
-Βλέπετε φως στον ορίζοντα του διαλόγου με την εκκλησία; Θα συνεχιστεί ο διάλογος; Διότι είχατε εκφράσει διάθεση για συμφωνία σε 15 σημεία και είχατε πει ότι αν σε ένα από αυτά τα σημεία δεν τα βρείτε, όπως π.χ. στη μισθοδοσία, τότε η συμφωνία κηρύσσεται άγονη…
«Ναι γιατί το κάθε σημείο εξαρτά την ύπαρξή του από το επόμενο η το προηγούμενο.
Όπως ξέρετε η εκκλησία παραιτείται από συγκεκριμένες αξιώσεις και η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει κάποια από τα επιχειρήματα της εκκλησίας, επομένως συζητάμε για μια ενιαία συμφωνία. Η γνώμη μου είναι ότι ο διάλογος όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα τελεσφορήσει εφόσον όλες οι πλευρές δείξουν καλή διάθεση και επιχειρήσουν να κατανοήσουν στο βάθος της και όχι απλά στην επιφάνειά της αυτή τη συμφωνία».
ΠΗΓΗ εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση