ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Πεφάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Ο πατέρας του ήταν λιμενεργάτης με καταγωγή από την Κεφαλονιά και η μητέρα του εργάτρια με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Είναι το πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ενώ έχει τρία αδέλφια.
Αποφοίτησε από το 3ο Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών το 1972 και είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια μετά την αποφοίτησή του, όπως επίσης έχει εκπαιδεύσει πολλούς συναδέλφους του. Από το 1972, όντας φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών έως το 1978, εργάστηκε σε πολλές και διαφορετικές εργασίες, όπως υπάλληλος τεχνικού γραφείου, ασφάλειες, ιδιαίτερα μαθήματα, κ.α. Από το 1978 ξεκίνησε την διδακτική του πορεία, ενώ έως το 1986 υπήρξε καθηγητής Μαθηματικών σε ιδιωτικά μαθήματα. Από το 1986 έως το 2007, ίδρυσε και ήταν συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ΔΟΜΗ, το οποίο σταθερά υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εκ των 50 φροντιστηρίων της πόλης, με προσωπικό 40 καθηγητές και πέντε εργαζόμενους γενικών καθηκόντων. Από τον Φεβρουάριο του 2011 τοποθετήθηκε αναπληρωτής διοικητής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας. Από τις 5 Οκτωβρίου του 2011έως το Νοέμβριο του 2013 άσκησε τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου και των Κέντρων Υγείας Μύτικα, Αστακού, Αιτωλικού, Ναυπάκτου και Άνω Χώρας Ναυπακτίας.

Από το 1974 και μετά υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος ή γραμματέας του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Δημοτικός Σύμβουλος εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1990, όντας ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τον Ανδρέα Καράβολα. Από το 1991 έως το 2006 υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων. Στο διάστημα αυτό χρημάτισε έξι χρόνια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού (1993-1998), δύο χρόνια Αντιδήμαρχος Περιφερειακής Ανάπτυξης (2003-2004), δύο χρόνια Αντιδήμαρχος Οικονομικών (2005-2006) και τρία χρόνια πρόεδρος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας (2003-2005). Υπήρξε επίσης επί τέσσερα χρόνια (1994-1997) Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πατρών (ΔΗΠΕΘΕ). Επί έξι χρόνια (1993-1998) ήταν υπεύθυνος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του Πατρινού Καρναβαλιού, της Ορχήστρας Εγχόρδων, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων, τα Δημοτικής Πινακοθήκης, του Δημοτικού Ωδείου, της Μονάδας Καλλιτεχνικών Κατασκευών και όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων.
Δημιουργήματα της περιόδου του ήταν η έναρξη της Σχολής Μπαλέτου, η δημιουργία Σχολής Ελληνικής Μουσικής, τα εκπαιδευτικά περί τα Εικαστικά μαθήματα, το Καρναβάλι των Μικρών (με 27 εκδηλώσεις κυρίως επιμορφωτικού χαρακτήρα), ο διαγωνισμός γελοιογραφίας, η διεθνοποίηση πολλών δράσεων και τμημάτων, η διεκδίκηση και επιτυχής έκβαση της φιλοξενίας του θεσμού «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006» (με πρόεδρο τον πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα), όπου ήταν αναπληρωτής Προέδρου και εντεταλμένος Σύμβουλος.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές αποστολές στην Ευρώπη και σε ορισμένα Συνέδρια ήταν ο μοναδικός Έλληνας ομιλητής, αποσπώντας άριστες κριτικές (Φόρουμ Αδριατικής 2004, Πολωνία 1/5/2004, κ.τ.λ.). Επίσης στις 8 Ιανουαρίου 2003 συμμετείχε σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του κ. Μισέλ Ροκάρ, υποστηρικτικά για την υποψηφιότητα της Πάτρας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, πράγμα το οποίο επετεύχθη.

Έχει συγγράψει μαθηματικά βιβλία (Γραμμική Άλγεβρα, Θεωρία Ομάδων, Ανάλυση, Αναλυτική Γεωμετρία, κ.α.), επίσης την ιστορία των πολιτιστικών θεσμών της Πάτρας (Πατρινό Καρναβάλι, Διεθνές φεστιβάλ, Εικαστικά, Ωδείο). Άνω των 100 άρθρων του είναι δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο.