Επιστροφή στον τρόπο εκλογής δημοτικών Συμβούλων πρίν από την δημιουργία του «Καλλικρατικού» Δήμου Πατρέων επέρχεται μετά από αλλαγή της τελευταία στιγμής με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής
Αναλυτικότερα:
Επανέρχεται το προ «Καλλικράτη» σύστημα εκλογής δημοτικών συμβούλων, σε δήμους όπως αυτός της Πάτρας ο οποίος έχει άνω των 100.000 κατοίκων, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία εντάχθηκε στο μεταναστευτικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με αυτήν, καταργείται η «τρισταυρία» και η νομή του Δήμου Πατρέων όπως και όλων των άλλων μεγάλων Δήμων σε «εκλογικές περιφέρειες».
Έτσι το εκλογικό σώμα θα επιλέξει όποιον υποψήφιο επιθυμεί, από όποιο δημοτικό διαμέρισμα και αν προέρχεται.
Τί ακριβώς καταργείται και πώς θα γίνει η σταυροδοσία
Όταν θεσπίστηκε ο «Καλλικράτης», άλλαξε και ο τρόπος επιλογής δημοτικών συμβούλων από τους ψηφοφόρους.
Οι δήμοι που είχαν περισσότερους από 100.000 κατοίκους χωρίστηκαν σε «δημοτικές κοινότητες» (τα πάλαι ποτέ δημοτικά διαμερίσματα). Τότε θεσπίστηκε και η «τρισταυρία»: οι εκλογείς είχαν δικαίωμα να «σταυρώσουν» μέχρι τρεις υποψηφίους προερχόμενους από τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκαν και μόλις έναν από το σύνολο του δήμου – και ανεξάρτητα από την «εκλογική περιφέρεια» από την οποία προερχόταν.
Ήταν το άρθρο 25 του νόμου 3852/2010, το οποίο πλέον αλλάζει και επανέρχεται το παλιό σύστημα: ο ψηφοφόρος θα επιλέξει δημοτικούς συμβούλους από το συνολικό ψηφοδέλτιο και ανεξάρτητα από το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο αυτοί ανήκουν.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε ήταν πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, αποτελούσε όμως και αίτημα της ΝΔ από την πρώτη στιγμή, καθώς το προηγούμενο σύστημα είχε θεωρηθεί και άδικο και περίπλοκο, όχι μόνο για τους εκλογείς αλλά και για τους υποψηφίους, οι οποίοι όσο έμπειροι κι αν ήταν δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τη δύσκολη αυτή… «αλγεβρική» ρύθμιση.
πηγή: dete.gr