Στις εργασίες του Κογκρέσου της Ομάδας του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, του ανώτατου δηλαδή οργάνου του PES που καθορίζει τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος, έλαβε μέρος με δικαίωμα ψήφου, (κάτι που αποτελεί ξεχωριστή τιμή), και ένας Αχαιός. Ο λόγος για τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον μοναδικό Έλληνα απ’ την Ομάδα PES στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών που έχει δικαίωμα ψήφου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 339 αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ κάπου 724 αντιπρόσωποι συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η διαδικασία στη Λισαβόνα σηματοδότησε επί της ουσίας την έναρξη της εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του 2019.
«Συμμετείχαμε από τη σοσιαλιστική ομάδα της επιτροπής των περιφερειών, όπου είναι οι περιφερειακές τοπικές αρχές, μόνο επτά άτομα με δικαίωμα ψήφου» λέει στις «7Μ» ο κ. Κατσιφάρας, ο οποίος είναι ένας από αυτούς τους επτά και ταυτόχρονα ένας από τέσσερις του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, της σοσιαλιστικής δηλαδή ομάδας από την Ελλάδα.
«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένας ακόμη εκλέκτορας από την Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές διεργασίες, καθώς δε με όρισε κανένα κόμμα, εκλέχθηκα από τις περιφερειακές τοπικές αρχές, την Επιτροπή περιφερειών» εξηγεί ο Περιφερειάρχης.
Υποψήφιος ο Φρανς Τίμερμανς
«Εμείς εκλέξαμε τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ο Βούλγαρος Σεργκέι Στάνισεφ και επιβεβαιώσαμε ποιος θα είναι ο υποψήφιό μας για τις Ευρωεκλογές, αυτός δηλαδή που θα ηγηθεί της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019 και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Είναι ο Ολλανδός, η οριστική εκλογή του οποίου θα γίνει στη Μαδρίτη το Φεβρουάριο».
Στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, ο Φρανς Τίμερμανς θα έχει αντίπαλο τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ορίστηκε στις αρχές Νοέμβρη επικεφαλής του ΕΛΚ που κατέχει τον θώκο από το 2004.
Η επιστροφή των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η πολιτική ατζέντα, το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο το σοσιαλιστικό κόμμα οδεύει στις ευρωεκλογές. Ο γενικός τίτλος ήταν «Δίκαιη, Ελεύθερη, Βιώσιμη: η Προοδευτική Ευρώπη που θέλουμε» ενώ υπήρξαν οκτώ ψηφίσματα με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων από την προοδευτική οικονομία, την κοινωνική Ευρώπη και την ενδυνάμωση της νεολαίας, έως την ισότητα των φύλων και τη ενδυνάμωση των γυναικών έναν δίκαιο, βιώσιμο, ειρηνικό και ευημερούμενο κόσμο, τις δίκαιες προοδευτικές πολιτικές αξίες μετανάστευσης για όλους και την ισχυροποίηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στο τελευταίο θέμα εδράζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
«Κάτι που είναι γνωστό, είναι ότι τα σοσιασλιστικά κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής τους στην κεντρική Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν κατ αρχήν η ανάγκη η σοσιαλιστική ομάδα να σηκωθεί πολιτικά, γιατί αυτή ήταν κατά βάση που έχτισε ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λισαβόνα αλλά και νωρίτερα σε διεργασίες που έχουν προηγηθεί, τέθηκε από κάτω, από τους αντιπροσώπους, από τα κόμματα, πολύ επιτακτικά το θέμα της αναγέννησης και ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη. Όπως ξέρετε, εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Δημοκράτες. Σαφώς η ανασυγκρότηση περνάει πέρα από την καθαρότητα των θέσεων και μέσα από μια κινηματική λογική με στόχο να ξανασυνδεθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τα κοινωνικά κινήματα, τις κοινωνικές ανησυχίες γιατί ο κόσμος αισθάνεται πολύ μόνος παρά τις όποιες κατακτήσεις είχε μέχρι τώρα, αισθάνεται απειλή και φόβο. Και βεβαίως μην ξεχνάμε πόσο μεγάλο θέμα είναι οι ανισότητες» λέει ο κ. Κατσιφάρας.
Ο ρόλος των Περιφερειών στις Ευρωεκλογές
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Λισαβόνας τέθηκε από τους περιφερειάρχες και το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, για τους τομείς στους οποίους έχουν αρμοδιότητες, ενώ επισημάνθηκε ότι μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας και τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφέρειες στις ευροεκλογές λόγω του ότι έχουν άμεση και ευθεία αναφορά στην κοινωνία, αλλά και λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρία τους στη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος τομεακών πολιτικών.
«Το μεγάλο μέρος των πολιτικών θα περάσει μέσα από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, έτσι ώστε να μην υπάρχει μόνο μια νομενκλατούρα ψηλά που να δίνει κατευθύνσεις από τα πάνω προς τα κάτω. Αυτό έχει κριθεί και δεν είχε αποτέλεσμα. Στόχος είναι να ξαναχτίσουμε από κάτω προς τα πάνω να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής, όχι μια ελίτ από πάνω που θα καθορίζει τα πάντα. Αυτό είναι μια συντηρητική και αδιέξοδη προσέγγιση», λέει ο κ. Κατσιφάρας.
Στη Λισαβόνα συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα κοινωνικής συνοχής «δηλαδή τι σημαίνει και για την Ευρώπη να έχουμε πολιτικές για την ανάπτυξη την περιφερειακή, την τοπική που θα αποκεντρώσει θέσεις εργασίας θα δώσει ρόλο και νόημα στη ζωή του κάθε πολίτη και στις περιφέρειες της Ευρώπης».
Ο κ. Κατσιφάρας στο περιθώριο των εργασιών του Κογκρέσου της Ομάδας του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είχε επαφές με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, με τον οποίο τον συνδέουν στενές φιλικές σχέσεις, αλλά και με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, την Catiuscia Marini πρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά και με συναδέλφους του Περιφερειάρχες και εκπροσώπους τοπικών αρχών από άλλα ευρωπαία κράτη.
(από Εφ. 7Μέρες Ενημέρωση)