Ώρα Πατρών: Σίριαλ απαξίωσης του Καρναβαλιού της Πάτρας

IMG_9115

Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Ώρα Πατρών για το καρναβαλικό αρχείο:

Μετά το τεράστιο φιάσκο της φετινής έναρξης του Καρναβαλιού, με τη ματαίωση ουσιαστικά της τελετής, λόγω αδυναμίας της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί μια απλή βροχή, ήρθε να προστεθεί στο σίριαλ απαξίωσης του Καρναβαλιού της Πάτρας, του Καρναβαλιού της Ελλάδας, όπως αρεσκόμαστε να λέμε, το δεύτερο πολύ σοβαρότερο επεισόδιο – και ελπίζουμε η απαρίθμηση να σταματήσει σ΄ αυτό.

Συγκεκριμένα, καρναβαλικές στολές που χρονολογούνται από το 1956 και φυλάσσονταν ταξινομημένες στο Αρσάκειο με σκοπό να τοποθετηθούν μελλοντικά στο υπό ίδρυση Καρναβαλικό Μουσείο διασώζοντας την ιστορική μνήμη του θεσμού, μεταφέρθηκαν σαν σκουπίδια και πετάχτηκαν ως σωρός άχρηστων ρούχων, στο καρναβαλικό εργαστήρι του Πετρωτού.

Είναι γνωστή στους Πατρινούς η απαξίωση από την απερχόμενη δημοτική αρχή του Καρναβαλιού, έναν θεσμό που αποτελεί τη μαζικότερη δράση της πόλης με πολύ σημαντικό πολιτιστικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα. Στα προηγούμενα χρόνια δεν έχει διστάσει, κινούμενη από εμμονές και ιδεοληψίες να σταθεί απέναντι από τους καρναβαλιστές σε σχέση με τον κορυφαίο αυτό θεσμό. Ενδεικτικά και μόνο, θυμίζουμε όσα διαδραματίστηκαν πέρυσι με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, που είχε ως αποτέλεσμα τη ρήξη, το αδιέξοδο με τη στάση της δημοτικής αρχής και την αποχώρηση των ιστορικών πληρωμάτων από τη διοργάνωση.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή πρέπει να καταλάβει ότι το αρχείο του Καρναβαλιού δεν αποτελεί κτήμα της αλλά κομμάτι της Ιστορίας της Πάτρας.

Για αυτό απαιτούμε από τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Πελετίδη τη διαφύλαξη του καρναβαλικού αρχείου έως τη στιγμή που κάποιος άλλος Δήμαρχος θα βρει τον τρόπο να το αξιοποιήσει κατάλληλα.

Εάν δεν μπορεί να εκφράσει τη βούληση και τις προσδοκίες της Πάτρας δεν φταίει η Πάτρα για αυτό.

Share the Post