«Προτεραιότητα ο άνθρωπος»! Ο Αντώνης Χαροκόπος, θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στο πλευρό του Απόστολου Κατσιφάρα και εξηγεί το γιατί

Κατσιφάρας-Χαροκόπος_2019-620×420

Ο Αντώνης Χαρικόπος είναι ένας μαχητής όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της ζωής. Εκεί, στο στίβο της ζωής άλλωστε, είναι που αξίζουν περισσότερο και τα παράσημα. Έχει δώσει μάχες για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και έχει κερδίσει και πολλούς «πολέμους». Μας μιλάει για την υποψηφιότητά του και μας εξηγεί ότι στο επίκεντρο κάθε πολιτικής πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος.

 Γιατί δεύτερη φορά υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος και γιατί συνεχίζετε με την παράταξη του κου Κατσιφάρα;

 Η νυν Περιφερειακή Αρχή, παρά τις  κοινωνικο-οικονομικές δυσχέρειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κατάφερε να ξαναβάλει τη Δυτική Ελλάδα στο χάρτη της ανάπτυξης. Ήμασταν παρόντες και αρωγοί στα ζητήματα του πολίτη της Δυτικής Ελλάδας. Δεν μείναμε στα λόγια, στην κριτική και στην κομματική ρητορική αλλά περάσαμε στις πράξεις. Αναφορικά με το πεδίο της πολιτικής μου ευθύνης, καταφέραμε και ενισχύσαμε δομές Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Με στρατηγικό και κοστολογημένο σχεδιασμό, διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες. Επιδιώξαμε τον συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργιών δημοσίων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων. Επιδιώξαμε το «εμείς» και παραμερίσαμε τους εγωισμούς προς όφελος της κοινωνίας μας. Για τους ανωτέρω λόγους και για πολλά περισσότερα αποφάσισα να συστρατευθώ  ξανά με τον συνδυασμό του Απόστολου Κατσιφάρα,  ώστε όλοι αυτοί που μας πίστεψαν και συνεχίζουν να  μας πιστεύουν να έχουν δικαίωμα στην πρόοδο , δικαίωμα στο αύριο.Από την πρώτη γνωριμία μας με τον Απόστολο Κατσιφάρα, αντιλήφθηκα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με όραμα, κοινωνικές ευαισθησίες και αξίες. Πέρα όμως από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, έχει μια πολυετή εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι γνώστης του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και με βαθιά αντίληψη του πως λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση.

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ή χωρίς κόμματα;

 Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα κομμάτι του συνολικού συστήματος διακυβέρνησης και πρέπει να εντάσσεται οργανικά σε αυτό.  Αυτό δεν συνεπάγεται ότι καθίσταται χαράκωμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ούτε επαινετής της κυβέρνησης. Αποτελεί ανεξάρτητο και αυτόνομο πεδίο διαμόρφωσης της καθημερινής πολιτικής για το χώρο ευθύνης της,  με προϋπόθεση την αποκέντρωση αποφάσεων και πόρων. Δεν αμφισβητώ πως ο καθένας μιας ενέχει μια προσωπική πολιτική ιδεολογία και κατεύθυνση, αλλά όταν πρόκειται για το όφελος της εκάστοτε κοινωνίας πρέπει να παραμερίζονται οι οποιεσδήποτε κομματικές ταυτότητες.

Τι λέτε σε αρκετούς πολίτες που δηλώνουν πως δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες;

Το ζήτημα της αποχής που όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια , θεωρώ πως πρέπει να μας ανησυχεί ως σημάδι δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Με πράξεις και όχι  με λόγια. Δεν θεωρώ δηλαδή πως οι ψηφοφόροι μας είναι αδιάφοροι, και ότι έχουν έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά απλά έχουν απογοητευτεί, δυσαρεστηθεί από το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό. Καλώ λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας για τις επικείμενες εκλογές, να μην απέχουν από τις κεκτημένες δημοκρατικές διαδικασίες, να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του τόπου , καθότι με τη δική τους ψήφο, εκπροσωπούν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο των πολιτών.

Η συμμετοχή σας, καθορίζει όχι μόνον τη δική σας τύχη αλλά και την τύχη ολόκληρης της κοινωνίας. Μην επιλέξετε τη σιωπή αλλά ορίστε με την πράξη σας το πολιτικό σας μέλλον.

Κάντε μια πρόβλεψη όσον αφορά εσάς και το αποτέλεσμα των εκλογών.

 Συνήθως αποφεύγω τις προβλέψεις. Για τις επικείμενες εκλογές, επέλεξα να αποστείλω στους συμπολίτες μας, ένα προσωπικό σημείωμα, ένα κείμενο στο οποίο ζητώ την στήριξη ώστε να συνεχίσω να μάχομαι για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Για μια κοινωνία, στην οποία προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος. Δεσμεύομαι να παραμείνω πιστός στις αρχές μου και να διεκδικήσω, με τη δική σας στήριξη, ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους αλλά και για κάθε πολίτη της Δυτικής Ελλάδας.

 Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι στους τομείς της υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, εάν επανεκλεγείτε ως Περιφερειακός Σύμβουλος ;

Σε ενδεχόμενο επανεκλογής, στοχεύω στην στήριξη και στην προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, στην συρρίκνωση των παθογενειών της ανεργίας και της φτώχειας, στην ίδρυση στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία,  στη συνέχιση των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πρόληψης και προαγωγής της υγείας, στην προστασία και στην ενίσχυση των αναπηρικών επιδομάτων. Επιπλέον,  συναναστρεφόμενος με φορείς, συλλόγους και κατανοώντας τα υφιστάμενα προβλήματα, στήριξα και θα συνεχίζω να τους στηρίζω στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Η ενίσχυση και η οργάνωση του Εθελοντισμού αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μου καθότι διασφαλίζει την απαιτούμενη κοινωνική συνοχή, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο προσωπικός σας απολογισμός για την πενταετία που πέρασε, ήταν θετικός;

Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και του Βοηθού Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνέβαλα και στήριξα δομές των ατόμων με αναπηρία όπως το Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου «ΑμεΑ Μαχητές», το ΕΚΑΜΕ Αιγίου, το Παιδαγωγικό Κέντρο ΑμεΑ «Μέριμνα Πάτρας», την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας. Επιπλέον, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης, διεξήγαγε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους σε πολίτες, μαθητές, φοιτητές με ιδιαίτερη έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές από υπηρεσίες υγείας. Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εθελοντικές αιμοδοσίες και διοργανώθηκαν καμπάνιες για την προώθηση της δωρεάς οργάνων και του μυελού των οστών. Επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, συνέβαλα στη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας σε όλους τους Δήμους της Π.Δ.Ε. Τέλος, υπογράψαμε πρωτόκολλα συνεργασίας με την Ε.Σ.Α.μεΑ., το Χαμόγελο του Παιδιού, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Δράσεις και έργα με σημαντικό κοινωνικό όφελος για την Περιφέρειά μας.

Αν σας έλεγα να επιλέξετε μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπηρικού Κινήματος τι θα επιλέγατε και γιατί;

Το αναπηρικό κίνημα, απ΄ το οποίο προέρχομαι, συνδέεται άρρηκτα με τη τοπική αυτοδιοίκηση, όταν σε πλαίσια αμοιβαίας συνεργασίας, τα εμπλεκόμενα μέρη συνδιαλέγονται, σχεδιάζουν, υλοποιούν με απώτερο σκοπό τη στήριξη και προστασία των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.  Ως Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), θέτω ως βασικούς στόχους την  καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος αυτής της ομάδας των συμπολιτών μας, την προώθηση, την προστασία  των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους αλλά και την  ενθάρρυνση των νέων ώστε να εμπλακούν ενεργά με σκοπό την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και πιο οργανωμένου αναπηρικού κινήματος.

Τι έχετε αποκομίσει αυτά τα χρόνια της ενασχόλησή σας με τα κοινά;

 Η ενασχόληση με τα κοινά, σε προσωπικό επίπεδο, συνετέλεσε στο να καταστώ πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος. Βίωσα εκ των έσω τα προβλήματα και αντιλήφθηκα την μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλει όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συστηματική ενασχόληση με τα κοινά, όση γοητεία κι αν ασκεί, όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι, είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση. Η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής και δεν σταματά ποτέ.  Παρόλα αυτά, απέκτησα πλούσιες εμπειρίες και σημαντικές φιλίες.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post