Πάτρα: “Πυρά” Τζανάκου – “Το αρχείο του καρναβαλιού δεν είναι σκουπίδια”

arxeio-karnavaliou

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Πάτρα: Η δική μας Πόλη”, υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Τζανάκος σε δήλωση του κατηγορεί τη Δημοτική αρχή Κώστα Πελετίδη ότι στολές και αρχείο του Καρναβαλιού, που προορίζονταν για το καρναβαλικό Μουσείο, μεταφέρθηκαν από το χώρο του παλαιού Αρσακείου σαν… σκουπίδια και στοιβάχτηκαν στο χώρο του Καρναβαλικού εργαστηρίου στο Πετρωτό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκος, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας οφείλει να απολογηθεί για τον ανεπίτρεπτο τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν ιστορικές καρναβαλικές ενδυμασίες, από τα υπόγεια του πρώην Αρσακείου στο καρναβαλικό εργαστήρι.

Σαν να επρόκειτο για κοινά σκουπίδια που είχαν πεταχτεί σε κάδους απορριμμάτων, καρναβαλικές στολές από το 1956, που ήταν αρχειοθετημένες, αριθμημένες και τοποθετημένες σε κρεμάστρες, έτοιμες να κοσμήσουν το Μουσείο του Πατρινού Καρναβαλιού (όποτε αυτό γίνει, επιτέλους) πετάχτηκαν σε στοίβες, τσαλαπατήθηκαν και… φορτώθηκαν σε καρότσες για να γίνει η μεταφορά!

Ως παράταξη «Πάτρα: Η δική μας Πόλη» καταγγέλλουμε το απαράδεκτο αυτό γεγονός δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα για το πώς ένα κομμάτι της ιστορίας του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης μας πετάχτηκε ωσάν να επρόκειτο για… κουρέλια! Είναι αξιοσημείωτο πως με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο μεταφέρθηκε και το Αρχειακό καρναβαλικό υλικό που ήταν τοποθετημένο με υποδειγματικό τρόπο στον χώρο του πρώην Αρσακείου.

• Αυτός, άραγε είναι ο σεβασμός των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής στην ιστορία της Πάτρας και του Καρναβαλιού της;

• Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται την τεράστια ευθύνη που καλούνται να διαχειριστούν απέναντι στην πολιτιστική, κι όχι μόνο, κληρονομιά της πόλης μας;

*Στο μεταξύ οι καταγγελίες της παράταξης του κ. Τζανάκου δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως επισημαίνει, ανάλογη συμπεριφορά φαίνεται πως υπήρξε και για είδη ρουχισμού που είχαν δοθεί από συμπολίτες μας για δημότες με οικονομικές ανάγκες. «Λόφοι» τέτοιου ρουχισμού παρέμεναν κρυμμένοι στα υπόγεια του πρώην Αρσακείου και εν τέλει μεταφέρθηκαν στην… Ξερόλακκα, για να πεταχτούν κι αυτά σαν να ήταν σκουπίδια!

Πρόκειται για αποφάσεις και ενέργειες που δημιουργούν ερωτηματικά και που υποχρεώνουν τον Δήμαρχο Πατρέων να δώσει εξηγήσεις στους δημότες. Αν δεν το πράξει, σημαίνει πως αποδέχεται πρακτικές και νοοτροπίες οι οποίες δεν αρμόζουν στους Πατρινούς, τονίζει ο κ. Τζανάκος στην ανακοίνωση του.

/ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Share the Post