Πάτρα: Ο πρώην «κάτοικοι» της Μαιζώνος! Πού βρίσκονται και τι κάνουν σήμερα οι παλιοί δήμαρχοι της Πάτρας

Καράβολας

Φαντάζει ίσως λίγο περίεργο, αλλά είναι αληθές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν από το αξίωμα του δημάρχου τις τύχες της Πάτρας την τελευταία εικοσαετία έχουν αποστασιοποιηθεί εμφατικά από τα κοινά της, επιλέγοντας συνειδητά την οδό της πλήρους απόσυρσης.

Έτσι, με φωτεινή εξαίρεση τον Ανδρέα Καράβολα, θα έλεγε κανείς ότι οι υπόλοιποι πρώην δήμαρχοι λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς σε μεγάλο βαθμό δεν ασχολούνται καν με τα δημοτικά τεκταινόμενα στην Πάτρα, ούτε μέσω της έκφρασης ενός απλού ενδιαφέροντος.

Ο Ανδρέας Καράβολας

Ο Ανδρέας Καραβολας, αν και δεν μετέχει άμεσα στην τοπική πολιτική ζωή, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς (έστω και από τη θέση του απλού παρατηρητή) τις διακυμάνσεις της. Ιδιαίτερα κοινωνικός και παραμένοντας ακμαίος, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν χάνει συνέδριο ή εκδήλωση που να σχετίζεται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης.

Υπό την έννοια αυτή, παραμένει ένας ενεργός πολίτης με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι

για πολλούς που πορεύτηκαν μαζί του στην Αυτοδιοίκηση και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στον δημοτικό στίβο, παραμένει πρότυπο κι ένας μέντορας στον οποίο απευθύνονται συχνά για να τους δίνει τα φώτα του.

Ο Ευάγγελος Φλωράτος

Ο Ευάγγελος Φλωράτος, ο μοναδικός προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία που αναδείχθηκε, το 1998, δήμαρχος Πατρέων, ουδέποτε εγκατέλειψε την αχαϊκή πρωτεύουσα. Στα 83 του εξακολουθεί να διαμένει σ’ αυτήν,  αλλά έχει παρατήσει εδώ και αρκετά χρόνια τα δημοτικά.

Είναι δε προφανές ότι το ενδιαφέρον του μονοπωλούν  τελευταία τα όσα συμβαίνουν γύρω από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον ίδιο, για λόγους που είναι ευρέως γνωστοί στην τοπική κοινωνία.

Ο Ανδρέας Φούρας

 

Σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Φλωράτο, ο Ανδρέας Φούρας δεν φαίνεται να έχει «πονοκεφάλους». Έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, μένει πλέον στο αγαπημένο του χωριό, το Μάνεσι Καλαβρύτων, όπου κάνει μια ήρεμη ζωή και ασχολείται αμέριμνος, εκτός άλλων, και με την παραγωγή της αγαπημένης του ροδοζάχαρης. Έτσι, θα έλεγε κανείς ότι, κυριολεκτικά, είναι ο καλύτερος του χωριού!

Με τα δημοτικά πράγματα της Πάτρας δεν ανακατεύεται, ενώ παρεμβαίνει σ’ αυτά όποτε του ζητείται από μέσα ενημέρωσης κάποια τοποθέτηση του για μείζονα τοπικά ζητήματα, αλλά κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Πάντως, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές φέρεται να στηρίζει στα Καλάβρυτα την υποψηφιότητα του Θανάση Παπαδόπουλου, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να επανακάμψει στον δημαρχιακό θώκο της μαρτυρικής πόλης.

Ο Γιάννης Δημαράς

Ο Γιάννης Δημαράς φαίνεται ότι τα έχει παρατήσει γενικώς, υπό την έννοια ότι δεν ασχολείται καθόλου και σε οποιοδήποτε επίπεδο με την πολιτική, πόσο μάλλον με όλα όσα διαδραματίζονται στο δημοτικό σκηνικό.

Ζει και κινείται μεταξύ Πάτρας και Ιταλίας, μένοντας τους περισσότερους μήνες στη γειτονική χώρα και συγκεκριμένα στη Βιτσέντσα, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του Μαριλένας Πεζερίκο με την οποία κοντεύουν να συμπληρώσουν 50 χρόνια κοινής πορείας.

ΤΟΥ ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ

(από Εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post