Ο Απόστολος Κατσιφάρας στις «7Μ»: «Ένα χρώμα, ένα κόμμα, ένα σπίτι: η Δυτική Ελλάδα»

IMG_9383

O Aπόστολος Κατσιφάρας είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο φαβορί των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Είναι όμως και ο αυτοδιοικητικός που έχει δομήσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από αυτό που έχουμε συνηθίσει σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δεν περιμένει να του πετάξουν το γάντι για να το σηκώσει, αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, συνηθίζει να το σηκώνει, να το τοποθετεί στο αρχείο και να συνεχίζει στους δικούς του ρυθμούς επιμένοντας ότι η παραγωγή έργου είναι αυτό που τον αφορά, αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες οι οποίοι, όπως επισημαίνει, έχουν κουραστεί απ’ τις προεκλογικές αψιμαχίες παλαιάς κοπής και αναζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας με τον Απόστολο Κατσιφάρα για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, διακρίνει μια αξιοπρόσεκτη στοχοπροσήλωση.

Ο Περιφερειάρχης επιμένει ότι «κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, από την στιγμή που έρχεται να απαντήσει σε μια ανάγκη του πολίτη και της κοινωνίας έχει την δική του εμβληματική διάσταση» και συμπληρώνει «για μένα, κάθε φορά που ένα έργο ολοκληρώνεται, είναι μια μεγάλη ικανοποίηση».

Ερ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην εποχή μετά την κρίση. Ποιο είναι το διακύβευμα;

Απ. Εδώ δεν χωρούν περιστροφές. Να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, στους ασθενέστερους, στους ανέργους, στις ομάδες του πληθυσμού που πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εποχή των μεγάλων δυσκολιών. Αυτό είναι το πρώτο διακύβευμα μετά την κρίση. Αλλά και μέσα στην κρίση, θέλω να σας θυμίσω ότι η Περιφέρεια, παρά το δυσμενές περιβάλλον, κόντρα στην ατμόσφαιρα των καιρών, δεν παραιτήθηκε απ’ τους στόχους της. Δεν πέρασε στην όχθη της εύκολης καταγγελίας και της κριτικής για την κριτική. Μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές. Και η πραγματικότητα μιλάει μόνη της. Μέσα στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν εκκρεμότητες δεκαετιών. Απ’ τους αυτοκινητόδρομους ως την ανακατασκευή του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», από την Μίνι Περιμετρική ως την ορατή πλέον προοπτική της έλευσης του φυσικού αερίου και του σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, έγιναν βήματα που είτε φέρουν ακέραιη την σφραγίδα της Περιφέρειας, είτε η Περιφέρεια έγινε ο κυριότερος –και πολλές φορές ο μόνος- ιμάντας διεκδίκησης ώστε να ολοκληρωθούν. Οι υποδομές, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όλα συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση: ανάπτυξη, δουλειές για όλους, εισόδημα, αξιοπρέπεια, κοινωνική συνοχή, στήριξη των πιο ευάλωτων.

Ερ. Ποια είναι τα έργα που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα και πως συναρτώνται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής;

Απ. Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε τον βασικό κορμό των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων μας στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες. Στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Πάτρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ανοικτά για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Και είμαστε οι μόνοι που το κάναμε. Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το αύριο της Περιφέρειας. Εγώ, τουλάχιστον, έως τώρα δεν έχω ακούσει άλλον συνδυασμό να περιγράφει τον σχεδιασμό του για την επόμενη περίοδο. Είμαστε οι μόνοι… Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχουμε ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία των έργων και των παρεμβάσεων μας, όχι σ’ επίπεδο εξαγγελιών ή υποσχέσεων, αλλά σ’ επίπεδο πλήρους ωρίμανσης των έργων και απόλυτης διασφάλισης των πόρων τους. Και το υπογραμμίζω αυτό. Μιλάμε για παράδειγμα για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα ή για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Μιλάμε για τα σιδηροδρομικά έργα και τις αναβαθμίσεις στα λιμάνια της Ηλείας. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Μιλάμε για τα αντιπλημμυρικά και τις διαβρώσεις των ακτών. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Για τις αναβαθμίσεις στα Νοσοκομεία και τις νέες σχολικές μονάδες. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Δεν είναι λόγια. Είναι η πραγματικότητα. Και φυσικά, πέραν αυτών, υπάρχουν και τα μεγάλα έργα υποδομής, με προμετωπίδα την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Σε λίγο ξεκινά η ανακατασκευή νοτιότερα της Πάτρας. Δεν πρόκειται να μετριάσουμε την προσπάθεια έως ότου παραδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο χιλιόμετρο.

Ερ. Ποιο έργο θεωρείτε εκ των εμβληματικών της θητείας σας;

Απ. Θα μπορούσα να σας μιλήσω για το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ή για την Μίνι Περιμετρική. Ή για τις αστικές αναπλάσεις στις πόλεις της Περιφέρειας και για τα Κέντρα Κοινότητας. Ή για το οδικό δίκτυο που ανακατασκευάστηκε σχεδόν σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά θα σας πω ότι κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, από την στιγμή που έρχεται να απαντήσει σε μια ανάγκη του πολίτη και της κοινωνίας έχει την δική του εμβληματική διάσταση. Για μένα, κάθε φορά που ένα έργο ολοκληρώνεται, είναι μεγάλη η ικανοποίηση. Είναι σημαντικό να βλέπεις κάτι που πίστεψες, που σχεδίασες, που με κόπο βρήκες χρήματα για την υλοποίηση του, να ολοκληρώνεται και να παραδίνεται στους πολίτες. Είναι σαν μια μικρή αποστολή που εκπληρώνεται και δίνει νόημα στη σκληρή δουλειά, στην καθημερινή σου προσπάθεια.

Ερ. Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και ποιες οι παθογένειες της Δυτικής Ελλάδας;

Απ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Η Δυτική Ελλάδα συνδυάζει ένα σπάνιο σύνολο φυσικής ομορφιάς, σπουδαίας γεωγραφικής θέσης, ιστορίας και πολιτισμού αλλά και ανθρώπων ανήσυχων και δημιουργικών. Παθογένειες, με την στενή έννοια του όρου, δεν υπάρχουν. Υπήρχε, όμως, μια υστέρηση στην γρήγορη ολοκλήρωση έργων. Έργων που θα ανεδείκνυαν την δυναμική της περιοχής και θα την αξιοποιούσαν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η έλλειψη σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων επί πολλά χρόνια αποτελούσε τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα, με την Ιόνια Οδό και την Ολυμπία Οδό, η Δυτική Ελλάδα γίνεται προορισμός. Το είδαμε αυτό και στην περίοδο των Αποκριών. Η περιοχή κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι απ’ την τουριστική πίτα. Το ίδιο θα συμβεί με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού ως το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Τον ίδιο οικονομικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο θα έχει η περιοχή και με το φυσικό αέριο που θ’ ανοίξει ξανά τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας. Και με το σύγχρονο τρένο. Με γρήγορους ρυθμούς, με πολύ γρηγορότερους απ’ ότι στο παρελθόν, κλείνουμε στους λογαριασμούς μας στο πεδίο των υποδομών. Αυτό φέρνει νέες θέσεις εργασίας, φέρνει εισόδημα και καινούργιες δυνατότητες.

Ερ. Τι ευθύνεται για τις ανισότητες μεταξύ των τριών νομών της Περιφέρειας;

Απ. Για εμάς οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Είναι μέρη του ίδιου συνόλου. Είναι απείρως πολλά όσα ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία και τίποτα επί της ουσίας που να τις διαιρεί. Γι’ αυτό μιλάμε για περιφερειακή συνείδηση, για κοινή ταυτότητα. Την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική όσμωση και συνύπαρξη των τριών περιοχών, τον κοινό βηματισμό τους, ως μέρη που αλληλοσυμπληρώνονται, επικοινωνούν και μαζί αναπτύσσονται, σ’ ένα ενιαίο κάδρο συμμετρικής ανάπτυξης. Σήμερα, στην Δυτική Ελλάδα ο οικονομικός, ο κοινωνικός, ο πολιτιστικός, ακόμα και ο επιχειρηματικός χώρος ομογενοποιούνται. Και ειλικρινά δεν κατανοώ τις φωνές που κουραστικά προσπαθούν κάθε φορά να εφευρίσκουν φραγμούς και αναχώματα εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτός ο ενιαίος χώρος, η έλλειψη δηλαδή μιας δίκαιης περιφερειακής πολιτικής, με στόχους και σχέδιο, είναι μια πηγή των ανορθογραφιών που υπήρξαν στο παρελθόν. Η θέσπιση της αιρετής Περιφέρειας, θεσμός που χτίσαμε από το μηδέν, άλλαξε τα δεδομένα. Και αυτό το κατανοούν οι πολίτες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, βλέποντας έργα που βάλτωναν ή αράχνιαζαν, επιτέλους να υλοποιούνται και να ολοκληρώνονται.

Ερ. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ανά νομό για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Απ. Όπως σας είπα, έχουμε ήδη καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων και παρεμβάσεων, με πόρους διασφαλισμένους έως το τελευταίο ευρώ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά έργα αποκλειστικά δικής μας αρμοδιότητας. Και μάλιστα, πριν λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία και στο Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνουμε μια ανάλογη συζήτηση. Τώρα, ο «Λαδόπουλος», το φυσικό αέριο, ο σύγχρονος σιδηρόδρομος και η γραμμή Πάτρα –Πύργος, ο εκσυγχρονισμός του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό και Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία, με πόρους που αθροιστικά φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και η Αμβρακία Οδός, οι αναβαθμίσεις στα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα Νοσοκομεία μας, ο κόμβος της Ιόνιας στο Μενίδι, η σύνδεση του λιμανιού του Αιγίου με την Ολύμπια Οδό είναι μερικές απ’ τις προτεραιότητες μας. Παρ’ όλα αυτά θα επιμείνω ότι για την Περιφέρεια, τουλάχιστον στο κομμάτι των υποδομών, η πιο πιεστική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.

Ερ. Τι φταίει και η Περιφέρεια παραμένει παρά τις προσπάθειες, μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης;

Απ. Να σας θυμίσω ότι μ’ εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται κοντά στο 50% του μέσου όρου του κοινοτικού ΑΕΠ. Αυτό δείχνει μια διαχρονική στρέβλωση στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, με τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας να έχει δεσπόζουσα θέση. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στη Δυτική Ελλάδα, συνδέεται μ’ αυτό που σας είπα πριν. Υστέρηση στις υποδομές για πολλές δεκαετίες μιας και μόνο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σημαντική πρόοδος, απολύτως ορατή στον πολίτη και υποβοηθητική της ανάπτυξης. Συνεπώς, ο χρόνος μετράει υπέρ μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βελτιώνει τη θέση της, θωρακίζεται με σύγχρονες υποδομές και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα. Πηγαίνουμε μπροστά, κάνουμε μεγάλα βήματα στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης και το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας έχει απολύτως θετικό πρόσημο.

Ερ. Σε ποιο καθεστώς και υπό ποιες συνθήκες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος ώστε να μπορέσει ο πολίτης να εξάγει τα συμπεράσματά του και να αποφασίσει;

Απ. Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Στη βάση μιας ανοικτής και δημόσιας προγραμματικής αντιπαράθεσης. Μιας αντιπαράθεσης σε θέσεις, σε αρχές, σε στόχους, σε επιδιώξεις αλλά και σε πεπραγμένα. Είμαι ανοικτός και έτοιμος γι’ αυτό τον διάλογο. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απ’ τις προεκλογικές αψιμαχίες παλαιάς κοπής. Θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μια τέτοια προεκλογική ατμόσφαιρα μόνο οφέλη θα έχει για την δημοκρατία και τους πολίτες.

Ερ. Με ποιο γνώμονα καταρτίσατε το ψηφοδέλτιό σας;

Απ. Κατ’ αρχάς, θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος για τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό μας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Πρόσωπα με διακριτή κοινωνική, πολιτική, επαγγελματική και επιστημονική διαδρομή. Άνθρωποι δοκιμασμένοι, ικανοί, έντιμοι, με αναφορά στην κοινωνία και αναγνώριση απ’ την κοινωνία. Ένας συνδυασμός πολυσυλλεκτικός που αποτυπώνει στην πράξη τον ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο χαρακτήρα του, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Ο καθένας από εμάς έχει την πολιτική του ταυτότητα και την ιδεολογική του αναφορά. Έχει την διαδρομή και τα πιστεύω του. Και πρώτος εγώ. Όμως, πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα, υπάρχει ένα χρώμα, ένα κόμμα, ένα σπίτι και ένας προορισμός. Υπάρχει η Δυτική Ελλάδα και οι άνθρωποι της. Όλοι εμείς που θέλουμε, που αγωνιζόμαστε η ζωή, η καθημερινότητα μας να είναι συμβατή με την αξιοπρέπεια, με την δημιουργία, με την ισότητα στις ευκαιρίες και την κοινωνική δικαιοσύνη, με ανοικτούς ορίζοντες για την νεολαία μας, με αλληλεγγύη για τους ασθενέστερους, με δουλειές για τους ανέργους. Έτσι πορευτήκαμε έως τώρα, έτσι θα πορευτούμε και στο εξής. Με συγκρούσεις όταν το απαιτεί το συμφέρον της Περιφέρειας άλλα και με συναινέσεις όταν είναι αναγκαίο.

Ερ. Είστε εκ των ρέκορντμαν της Αυτοδιοίκησης και το φαβορί και αυτών των εκλογών. Πόσο αισιόδοξος είστε για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Απ. Έχω την πίστη ότι οι συμπολίτες μας θ’ αναγνωρίσουν την σκληρή προσπάθεια, το έργο που έγινε και γίνεται στην Περιφέρεια και κυρίως την καλή προετοιμασία για την επόμενη μέρα, για το αύριο. Ξέρετε, όλη η φιλοσοφία μου –όχι τώρα, αλλά σ’ όλη την πολιτική μου διαδρομή- εδράζεται στο τρίπτυχο εντιμότητα-όραμα-αποτελεσματικότητα. Είμαι συνεπής απέναντι στους πολίτες και γι’ αυτό μπορώ και τους κοιτάζω στα μάτια. Αυτή η σχέση έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και αντέχει γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής, σφυρηλατημένη σε αρχές και σε αξίες.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

/ FEATURED POSTS, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Share the Post