Κώστας Σπηλιόπουλος: «Εμείς εδώ στη Δυτική Ελλάδα είμαστε χύμα…» – «Δεν υπάρχει ένας μπούσουλας, ένας σχεδιασμός, μια στοιχειώδης οργάνωση»

IMG_9223

«Διαρρέουν κατά καιρούς διάφορες δημοσκοπήσεις και σε μερικές μάλιστα εμφανίζουν ποσοστά, στα οποία έχουν ξεχάσει να με εντάξουν. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που είμαι σε θέση να γνωρίζω δείχνουν άλλα πράγματα, άκρως ενθαρρυντικά για την παράταξή μας και αντανακλούν το κλίμα που καθημερινά συναντάμε στην Περιφέρεια». Με αυτό τον τρόπο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Σπηλιόπουλος σχολιάζει τα ποσοστά που κάνουν εμφάνιση τελευταία ως διαρροές και δημιουργούν κλίμα. Ο ίδιος φαίνεται να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου, ενώ δεν κάνει οικονομία στις… βολές εναντίον του Απόστολου Κατσιφάρα, με έμφαση στη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία ο κ. Σπηλιόπουλος προσπαθεί να αναδείξει σε μέγα.. φάουλ έναντι του κόσμου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά σημεία του πολιτικού του αφηγήματος.

Σήμερα, ο κ. Σπηλιόπουλος παίρνει τη σκυτάλη των υποψηφίων Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας τις θέσεις των οποίων παρουσιάζουν οι «7Μ» στο δρόμο προς τον Μάιο και μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα και την ανάμιξή του με τον β΄βαθμό Αυτοδιοίκησης.

«Η μεγαλύτερη παθογένεια»

«Η μεγαλύτερη παθογένεια της Δυτικής Ελλάδας είναι ότι δεν υπήρξε ένας μπούσουλας, ένας σχεδιασμός, μια κατεύθυνση και μια στοιχειώδης οργάνωση της Περιφέρειας προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει και τα οποία είναι πολλά. Για αυτό και οι δείκτες για την κατάσταση της Περιφέρειας είναι όλοι αρνητικοί» λέει ο κ. Σπηλιόπουλος. «Το κατά κεφαλήν εισόδημα, οι επενδύσεις, η ανεργία, οι εξαγωγές, όλα αυτά είναι αρνητικά και μάλιστα έχουμε και σε πολλά από αυτά, αρνητικές πρωτιές. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει καθοδικό ρυθμό στο κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν ανοδικό και ειδικά οι δύο περιφέρειες που είναι κάτω από μας η Ήπειρος και η Ανατολική Μακεδονία, έχουν ανοδικό ρυθμό και σε λίγο θα μας ξεπεράσουν και αυτές.

Εδώ στη Δυτική Ελλάδα είμαστε χύμα, είμαστε ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός και μόνο, χωρίς όραμα και για αυτό ο περιφέρεια είναι στάσιμη και βαλτωμένη. Και αυτό έχει ποτίσει ολοκληρωτικά την κοινωνία, το ξέρει ο κόσμος και αντιδρά».

«Εντολοδόχος της κυβέρνησης»

«Δύο είναι τα ζητήματα για τα οποία αντιδρά ο κόσμος» λέει ο κ. Σπηλιόπουλος. «Το ένα είναι αυτό που βλέπει. Μια στασιμότητα, ένα βάλτωμα των υποθέσεων της περιφέρειας. Το άλλο είναι ότι χάνει ευκαιρίες. Χάνει ευκαιρία για το δρόμο Πατρών- Πύργου που εδώ και τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και ακόμα είναι για μας ζητούμενο…. Χάνει το θέμα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, θέμα με το οποίο η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκε ποτέ και έχασε και τα χρήματα που είχαν διατεθεί… Χάνει το τρένο… Χάνει ευκαιρίες συνεχώς η Περιφέρεια και τις χάνει γιατί συμπεριφέρεται ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ως ο εντολοδόχος της κυβέρνησης στην περιοχή. Αντί να έχει λόγο, να διεκδικεί, είναι το καλό παιδί. Αυτό όμως οδηγεί στην απώλεια ευκαιριών. Βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο, το έκανε ο κ. Κατσιφάρας για να έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Μείζον θέμα ένα αναπτυξιακό σοκ

«Το μείζον θέμα είναι η λειτουργία της Περιφέρειας» επιμένει ο κ. Σπηλιόπουλος. «Η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι ένας μηχανισμός διεκπεραίωσης υποθέσεων. Πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα αναπτυξιακό σοκ. Χρειάζεται μια μελέτη του πως θα γίνει αυτό και κυρίως πρέπει να βρούμε πόρους για να το υποστηρίξουμε. Οι πόροι δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ που το μοιράζεις και το ξαναμοιράζεις και το ξαναμοιράζεις λες και είναι το ιερό δισκοπότηρο. Ε λοιπόν δεν είναι. Δεν φτάνει για τίποτα. Χρειάζεται να υπάρξουν συνέργειες πολλών παραγόντων για να γίνει το άλμα. Χρήματα από το ΕΣΠΑ, χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδιωτικά κεφάλαια, προσέλκυση επενδύσεων. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε ένα μεγάλο κουτί για αποτελέσουν τη χρηματοδότηση της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια λειτουργία παρακολούθησης των μεγάλων έργων. Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην περιφέρεια σήμερα; Τίποτα. Ενημερώνει ο Σπίρτζης τον Περιφερειάρχη, του λέει κάποια πράγματα για τα οποία δεσμεύεται και στην πορεία ανατρέπονται. Και ξανά και ξανά τα ίδια. Δεν υπάρχει μια πλήρης καταγραφή και ενημέρωση, παρακολούθηση, πίεση για τα μεγάλα έργα, όπως π.χ. η Πατρών- Πύργου, ο σιδηρόδρομος, το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, η Ιόνια Οδός…

Τρίτον Χρειαζόμαστε λέμε επενδύσεις. Πώς θα ΄ρθουν οι επενδύσεις; Χρειάζεται ένας μηχανισμός στην Περιφέρεια ο οποίος θα προσελκύει επενδύσεις και θα διευκολύνει τις επενδύσεις. Και όχι ένας μηχανισμός μόνο κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα πρόγραμμα να παίρνει τους φακέλους και μάλιστα να τους καθυστερεί μήνες και μήνες».

«Το τρένο, είναι μια μεγάλη ιστορία»

« Μονίμως κοροϊδεύουνε τον κόσμο με το τρένο. Οι ανακοινώσεις που είχανε κάνει πριν από αρκετό καιρό έλεγαν ότι το Φεβρουάριο θα δημοπρατήσουν το έργο Ρίο- Πάτρα. Τώρα μας λένε ότι θα γίνει εντός του 2019, ουσιαστικά λοιπόν μετά τις εκλογές. Και έτοιμοι δεν είναι και χρήματα δεν υπάρχουν και κορόιδευαν με το μοντέλο που είχαν παρουσιάσει ως έργο Ρίο- Πάτρα. Το θέμα εδώ δεν είναι τι λέει ο Σπίρτζης. Το θέμα εδώ είναι τι κάνει η Περιφέρεια. Η δεν καταλαβαίνουν κάθε φορά τι τους λέει ο Υπουργός Υποδομών ή καταλαβαίνουν και παραπλανούν το λαό για να φανούν το καλό παιδί για το ΣΥΡΙΖΑ».

«Τελευταίοι στην ενσωμάτωση έρευνας και τεχνολογίας»

«Είμαστε οι τελευταίοι στην ενσωμάτωση έρευνας, τεχνολογίας και γνώσης” ισχυρίζεται ο κ. Σπηλιόπουλος. «Είναι τα στοιχεία της Eurostat που το αποδεικνύουν. Ενώ έχουμε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και λοιπά ερευνητικά κέντρα δεν ενσωματώνουμε τίποτα στην παραγωγή. Άρα και εδώ χρειάζεται ένας μηχανισμός, να συνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι επί θύραις, με την παραγωγή μας και με τη λειτουργία της Περιφέρειας.

Και βεβαίως όλα αυτά χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις αξιοπιστία για να τα κάνουν».

Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες

«Υπάρχουν πολλές ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Η Ηλεία είναι σε υστέρηση μεγάλη, αλλά και η Αιτωλοακαρνανία είναι σε υστέρηση. Μιλάμε συνεχώς για σύγκλιση των περιφερειών αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για σύγκλιση των νομών. Δεν είναι δυνατόν στην Περιφέρεια να υπάρχουν τέτοιες διαφορές. Εμείς θα εστιάσουμε και σε αυτό. Δεν μπορεί επειδή π.χ. η Ηλεία είναι ένας μικρότερος νομός με μικρότερη πολιτική επιρροή να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση» λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Τι είναι προοδευτισμός σήμερα;

«Τι είναι προοδευτικός σήμερα;» ρωτάει ο κ. Σπηλιόπουλος και απαντά: «Προοδευτικός σημαίνει κίνηση προς τα μπρος για το καλό του κόσμου, της κοινωνίας. Η παραγωγή αποτελέσματος και όχι λόγια θεωρητικά που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στον κόσμο. Αυτό είναι πρόοδος και όχι όσα κάποιοι νομίζουν ή εννοούν».

«Γιατί κρατάει χαμηλά τους τόνους ο κ. Κατσιφάρας»

«Για τα ουσιαστικά θέματα δεν έχει κάτι να απαντήσει ο κ. Κατσιφάρας και για αυτό κρατάει τους τόνους χαμηλά και δεν σηκώνει το γάντι» σχολιάζει ο κ. Σπηλιόπουλος. «Προσπαθεί με αυτή τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ να πλασαριστεί ότι είναι ο άνθρωπος της κυβέρνησης και βέβαια όσοι υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσουν. Αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο πορεύεται. Υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις απέναντι σε αυτό. Η πρώτη είναι από την κοινωνία η οποία θέλει να ακούσει γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα και κυρίως πώς θα γίνουν από εδώ και πέρα. Η άλλη αντίδραση της κοινωνίας είναι αυτή που λέει ότι είναι αδιανόητη αυτή η συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να τον φέρει από την πίσω πόρτα μέσα στην παράταξή μας. Για αυτό βέβαια έχει ευθύνη και το ΚΙΝ.ΑΛ συνολικά, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά οι κόσμος αυτό δεν το συγχωράει και θα αντιδράσει αναλόγως».

«Το βάρος στον προγραμματικό μας λόγο»

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε υποψηφίους στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία και στη συνέχεια το βάρος θα το δώσουμε στην επικοινωνία με τον κόσμο, στον προγραμματικό μας λόγο. Να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την τύχη του τόπου και τις συνθήκες ζωής του. Ό,τι συμβαίνει στην περιφέρεια αντανακλά στη ζωή του πολίτη. Εμείς θα επιμείνουμε πολύ στη θετική προσέγγιση με τον κόσμο. Το να κάνουμε αρνητική πολιτική είναι εύκολο γιατί δεν έχει καν φθορά ο σημερινός περιφερειάρχης στην θητεία του, έχει αποτυχία. Θα επιμείνουμε ωστόσο όχι στην κριτική, αλλά στο πρόγραμμά μας, στο σχέδιό μας, στην προοπτική που έχει αυτός ο τόπος με τα τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα»

Ολυμπία, το μεγάλο brad name

«Ολυμπία, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο είναι το μεγαλύτερο brandname» σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος. «Θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς της Περιφέρειας. Πρέπει να συνδέσουμε το όνομα της περιφέρειάς μας με την Ολυμπία. Γιατί όχι; Ακόμη και να ονομάσουμε την Περιφέρεια, Περιφέρειας Αρχαίας Ολυμπίας»

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post