«Η Ανυπότακτη Πολιτεία απαραίτητη για έναν Δήμο υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων»

anipotakti_politeia

Το τελευταίο διάστημα, οι επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Πάτρα απασχολούν πολλούς περισσότερους από τους δημότες, στην πραγματικότητα πολλούς και πολλές σε όλη την Ελλάδα. Η κατάκτηση της δημαρχίας από δυνάμεις της Αριστεράς (Λαϊκή Συσπείρωση) αλλά και το αγωνιστικό παρόν του λαού της Πάτρας, της δημοτικής αρχής και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων απέναντι σε κυβερνητικά σχέδια και επιχειρηματικές επιδιώξεις στην περιοχή, έχουν προκαλέσει την μήνη των κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να ξαναγυρίσουν την Πάτρα πίσω στις προηγούμενες τετραετίες και να ξαναμοιράσουν την πίτα της δήθεν επερχόμενης «ανάπτυξης» σε ημετέρους.

Ειδικά λοιπόν αυτές οι δημοτικές εκλογές αποτελούν για την Πάτρα ένα ορόσημο και αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό:

θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο ο λαός διεκδικώντας έναν δήμο αγωνιστικό που θα υπερασπίζεται την ανάγκη για προσιτές, ποιοτικές υπηρεσίες, χαμηλά τέλη, δημόσιες υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος, ελεύθερους χώρους, μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενείς ή έναν δήμο μάνατζερ ιδιωτικών συμφερόντων και έργων βιτρίνας;

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, διευρυμένη και δυναμική, συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκλογές δίνοντας σαφή απάντηση ότι η ανάγκη είναι να παραμείνει ο δήμος στα χέρια του λαού, των πληττόμενων στρωμάτων.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, με τη μακροχρόνια παρουσία της στα δημοτικά πράγματα, ήταν παρούσα όλη την προηγούμενη περίοδο, ενεργό μέλος μιας πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας (πολύ ευρύτερης του χώρου που παραδοσιακά θέλει να εκφράσει η Λαϊκή Συσπείρωση) και με τις θέσεις και παρεμβάσεις μας φέραμε τις διεκδικήσεις του πατρινού λαού πολλά βήματα πιο μπροστά. Με τον πολύχρονο αγώνα για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στο λαό της Πάτρας, με τους αγώνες και την τεκμηριωμένη άποψη για την πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ώστε να μην κοπεί η πόλη στα δύο, με την αντίρρησή μας για την αντιδρόμηση της Κανακάρη, την άποψή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, τη θέση μας για διαδημοτική διαχείριση του νερού του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, με τις πολλές προτάσεις για τις υποδομές της πόλης, την ενεργειακή πολιτική, τον πολιτισμό.

Στηρίξαμε κριτικά τη δημοτική αρχή σε πολλά ζητήματα, στηρίξαμε εμπράκτως τις θέσεις που κρίναμε ως σωστές, αντιπολιτευτήκαμε δημιουργικά σε αυτές που θεωρήσαμε λάθος ή ελλιπείς, ενώ ακόμη καταθέσαμε έγκαιρα και ολοκληρωμένα την άποψη μας για ζητήματα που κρίναμε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει θέση. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποδείχτηκε τουλάχιστον ανεπαρκής σε ότι αφορά τη αναγκαία ενωτική αγωνιστική στάση σε αυτή την εκλογική μάχη. Απέναντι στις δυνατότητες της περιόδου, κυριάρχησε η στενότητα, η φοβικότητα και η κομματική λογική.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία δημοσιοποίησε εγκαίρως ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους ανθρώπους του αγώνα, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και στην παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας, για τη συγκρότηση αγωνιστικού πλειοψηφικού μετώπου, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς, για να παραμείνει ο Δήμος σε λαϊκά χέρια. Στην πρόσκληση αυτή μπορεί να μην ανταποκρίθηκε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκρίνοντας μια κομματική καταγραφή με μεμονωμένα ανοίγματα σε προσωπικότητες, ανταποκρίθηκαν όμως δεκάδες συμπολίτες μας, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Η πρόσκληση αυτή παραμένει ανοιχτή σε όλους τους αγωνιζόμενους και ανήσυχους κατοίκους, για μια ανεξάρτητη, πολυφωνική, ριζοσπαστική αριστερή παρέμβαση στο Δήμο της Πάτρας.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις  δημοτικές εκλογές. Ζητάμε όχι μόνο τη στήριξη, αλλά την ενεργό συμμετοχή όλων των συνδημοτών μας στον αγώνα μας. Δεν είναι ένας αγώνας για την επικράτηση της παράταξης μας, είναι αγώνας για την διεκδίκηση των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό υπηρετούμε από την ίδρυση μας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία.

Ο νέος εκλογικός νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε Δήμαρχο μειοψηφίας, αδύναμο δηλαδή να ασκήσει την πολιτική του στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Για αυτό θεωρούμε ότι η εκλογική στήριξη της Ανυπότακτης Πολιτείας στον πρώτο γύρο είναι απαραίτητη. Η ενισχυμένη παρουσία και η μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Ανυπότακτης Πολιτείας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναγκαία προκειμένου να παραμείνει επί της ουσίας ο Δήμος στα χέρια των δημοτών.

Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη, να έχουμε χρήσιμη παρουσία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο:

–              Γιατί γνωρίζουμε, ότι έχουμε πλήρεις και αναλυτικές θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και συνολικότερα.

–              Γιατί είμαστε περήφανοι για τη σύνθεση μας, αφού αποτελούμαστε από ανθρώπους που έχουν πορεία δεκαετιών στα πολιτικά πράγματα της πόλης αλλά και από την αγωνιζόμενη νεολαία – «καρπό» όλων των κινημάτων των προηγούμενων χρόνων.

–              Γιατί ακολουθήσαμε και ακολουθούμε πολιτική αρχών, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι μικροπολιτικές επιδιώξεις.

–              Γιατί αναφερόμαστε στην Αριστερά, δηλαδή στη δυνατότητα τα συλλογικά αιτήματα να εκπληρωθούν και οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα κόσμο πιο δίκαιο.

Καλούμε τους συνδημότες μας, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης μας, να πάρουν θέση στο διακύβευμα των εκλογών. Να στηρίξουν ενεργά την Ανυπότακτη Πολιτεία, να συμμετέχουν στις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις μας, να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια μας.

Για να είναι ο δήμος, υπερασπιστής των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το Συντονιστικό της Ανυπότακτης Πολιτείας

Share the Post